,

H Λυδία Σέρβου μιλάει στο Radio Alchemy

  • Νέα μουσική συνάντηση μετά από καιρό στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα. Πώς νιώθετε;

Είμαι ενθουσιασμένη που μετά από δυο ολόκληρα χρόνια θα βρεθώ και πάλι στη σκηνή της Σφίγγας μαζί με τους υπέροχους συνεργάτες μου, Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, Βασίλη Δρογκάρη στο ακορντεόν, Παντελή Ντζιάλα στις κιθάρες και Ανδρέα Νικόλη στα κρουστά. Ανυπομονώ να μοιραστώ τη σκηνή με την αγαπημένη μου Άννα Κουτσαφτίκη – ηθοποιό και όχι μόνο-  που θα είναι η καλεσμένη της βραδιάς, αλλά και με την νέα ερμηνεύτρια Ηλιάνα Δημητρακοπούλου.

 

  • Τι πρόκειται να δούμε;

Με αφορμή το νέο μου τραγούδι «η μνήμη είναι που πονά» το οποίο κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο, πριν από λίγο καιρό,  σε μουσική δική μου και σε στίχους της Μαρίνας Φραγκεσκίδου, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα γεμάτο ενέργεια και συναίσθημα. Κλασσικά τραγούδια της ελληνικής και ξένης μουσικής, μέχρι τα λαϊκά της καρδιάς μας, πειραγμένα με τον μοναδικό τρόπο του Νεοκλή Νεοφυτίδη.

  • «Η μνήμη είναι που πονά», σχετικά με την τοποθέτηση σας ότι στηρίζετε το #metoo και ότι έχετε υποστεί και εσείς μια δυσάρεστη εμπειρία. Πόσο κοντά είναι ο τίτλος αυτός;

Αν και το τραγούδι γράφτηκε πριν ξεκινήσει το #metoo, σίγουρα ο τίτλος είναι κοντά. Τη λήθη τη νικά πάντα η μνήμη. Όσα καταχωνιάζουμε στην ψυχή μας κάποια στιγμή βρίσκουν χαραμάδα. Γίνονται σχέδια πόνου στα χέρια και στο σώμα μας. Δεν είναι τυχαίο που το #metoo ενώ ξεκίνησε από τον χώρο του αθλητισμού, κορυφώθηκε μέσα στον χώρο του πολιτισμού. Γιατί ο πολιτισμός είναι φως και εδώ και πολλά χρόνια ζούσαμε από φόβο στο σκοτάδι. Ήταν ανάγκη να βγούμε στο ΦΩΣ.  Ήταν ανάγκη να μιλήσουμε. Νιώθω μεγάλη περηφάνια που τόσοι άνθρωποι βρήκαμε  κουράγιο και δύναμη να πούμε ανοιχτά για τις τόσο βίαιες και δυσάρεστες εμπειρίες που έχουμε βιώσει. Και με έναν μαγικό τρόπο γίναμε όλοι «μια φωνή».  Και ας υπάρχουν ακόμα κάποιοι που αναρωτιούνται «γιατί τώρα». Γιατί έτσι! Γιατί τώρα μπορέσαμε… γιατί τώρα ήταν ανάγκη! Γιατί ήρθε η ώρα ο καθένας να πάρει αυτό που του αξίζει. Ήρθε η ώρα να μάθουμε στα παιδιά μας να διεκδικούν τα πάντα με ισότητα και να μην φοβούνται. Να μπορούν να λένε «ΟΧΙ» και να το σέβονται οι γύρω τους με τη μία. Είναι αδιανόητο το «ΝΑΙ» να είναι «ΝΑΙ» και το «ΟΧΙ» να χρειάζεται πάντα εξήγηση.

 

  • Τι θέλετε να πείτε σε όποιον άλλο υπέστη κάποια μορφή βίας, είτε σωματική είτε λεκτική;.

Δεν ξέρω αν μπορώ να συμβουλέψω κάποιον γιατί και εμένα μου πήρε 29 χρόνια για να βρω τη δύναμη να μιλήσω. Μπορώ όμως να τους πω ότι τώρα λυτρώθηκε η ψυχή μου. Μπορώ να τους πω είναι ότι δεν είναι ΜΟΝΟΙ! Είμαστε όλοι μαζί και με ξεκάθαρη θέση και στάση δίπλα στους ανθρώπους που αδικούνται, βιάζονται, πονάνε. Ίσες αποστάσεις δεν χωράνε όταν μιλάμε για κακοποίηση.

 

  • Ο εργασιακός χώρος είναι σκληρός, εσείς πως νιώθετε μέσα σε αυτόν;

Κάθε χώρος έχει δυσκολίες. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το θέμα είναι να μην ξεφεύγεις από τον στόχο σου και να βάζεις αγάπη και ψυχή σε ότι κάνεις.

 

 

  • Θα θέλατε να αλλάξετε κάτι πάνω σας (είτε στον χαρακτήρα σας) ή έχετε μετανιώσει για κάτι;

Θα ήθελα να έχω μάθει να με «αγαπώ» νωρίτερα και να είμαι λιγότερο παρορμητική. Για το μόνο που έχω μετανιώσει είναι για τις άπειρες ευκαιρίες που έδωσα σε ανθρώπους που δεν άξιζαν ούτε δεύτερη.

 

  • Ποια είναι τα σχέδια σας;

Είμαι σε μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο. Έχουμε ξεκινήσει τις ζωντανές εμφανίσεις μας, τελειώνουμε τον προσωπικό μου δίσκο, που θα κυκλοφορήσει μέχρι το καλοκαίρι,  συνεχίζω την έρευνα και τις ηχογραφήσεις για το δεύτερο μέρος των Νανουρισμάτων με την συμμετοχή αγαπημένων συναδέλφων και οργανώνουμε τις επόμενες συναυλίες μας.

 

  • Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Ειρήνη, Αγάπη και Υγεία – ψυχική και σωματική- σε όλους μας.