,

O Θοδωρής Τσάτσος μιλάει στο Radio Alchemy

O ερμηνευτής και στιχουργός Θοδωρής Τσάτσος μιλάει στο Radio Alchemy και την Αλεξία Βλάρα, για το album «Το πιο δικό μου ψέμα» που αποτελεί την πρώτη του δισκογραφική εργασία, για τη συνεργασία του με τον Γρηγόρη Πολύζο, για τον εγκλεισμό και τα μελλοντικά του σχέδια 

 

  • Μιλήστε μου λίγο για εσάς

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα και σε μικρή ηλικία ήρθα στην Αθήνα. Σπούδασα Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζομαι στην “Black Light”, μια κοινωνική επιχείρηση που απασχολεί κυρίως τυφλούς εργαζόμενους. Οργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε καταστήματα λιανικής πώλησης, ώστε να εξυπηρετούν σωστά πελάτες με οπτική αναπηρία. Επίσης γίνονται βιωματικά εργαστήρια σε σχολεία και εταιρίες, ώστε να εξοικειωθούν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού με την τυφλότητα και γενικά τις αναπηρίες.

Παράλληλα εργάζομαι ως ψυχολόγος και είμαι συνιδρυτής του εθελοντικού οργανισμού «Διαβάζω για τους άλλους», ο οποίος προωθεί την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με απώλεια όρασης στη γνώση και τη λογοτεχνία.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τραγούδι στα εφηβικά μου χρόνια. Έκανα μαθήματα τραγουδιού για οκτώ χρόνια με τη δασκάλα φωνητικής Ασημίνα Μόρφη. Από την ηλικία των δεκαοκτώ άρχισα να συμμετέχω ως τραγουδιστής σε συγκροτήματα που έπαιζαν κομμάτια ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου. Κατά την ίδια περίοδο ξεκίνησα να γράφω τους πρώτους μου στίχους. Έχω γράψει τη συλλογή διηγημάτων, «Εκτός οπτικού πεδίου» (εκδ. Εύμαρος).

 

 

 

  • Τι πρόκειται να δούμε;

Θα παίξουμε μαζί με το συνθέτη και ενορχηστρωτή Γρηγόρη Πολύζο. Ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα, βασισμένο αφενός σε δικά μας τραγούδια του πρώτου μου δίσκο που κυκλοφόρησε μέσα στη χρονιά και έδωσε το όνομά του και σε αυτή την εμφάνιση, αλλά και σε τραγούδια από τη δισκογραφία του Γρηγόρη. Αφετέρου θα παίξουμε τραγούδια από δημιουργούς που αγαπάμε πολύ και οι δυο. Επιπλέον μαζί μας θα είναι ως καλεσμένη η ερμηνεύτρια Πολυξένη Καράκογλου.

 

  • «Το πιο δικό μου ψέμα». Μιλήστε μου για αυτή τη δουλειά σας.

Είναι ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος. Περιλαμβάνει 9 τραγούδια. Στα 8 οι στίχοι είναι δικοί μου, ενώ σε ένα υπογράφει τους στίχους η Αθηνά Σπανού. Πέρα από εμένα, ως ερμηνεύτρια συμμετέχει σε 2 κομμάτια η Πολυξένη Καράκογλου. Την παραγωγή και ενορχήστρωση του δίσκου έχει κάνει ο Γρηγόρης Πολύζος, που υπογράφει και 4 από τις 9 μουσικές συνθέσεις. Οι υπόλοιπες ανήκουν, στους Κώστα Γάκη, Δημήτρη Ιλεμόσογλου, Σπύρο Παρασκευάκο και Γιώργο Κυριάκο. Είναι μια δουλειά για την οποία είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς δημιουργήθηκε με μεγάλη φροντίδα και αγάπη από όσους συμμετείχαμε. Κινείται μουσικά σε ένα αρκετά ευρύ ηχητικό φάσμα, κάτι το οποίο προσωπικά μου αρέσει πολύ.

 

  • Μιλήστε μου για τη συνεργασία σας με το Γρηγόρη.

Τον Γρηγόρη τον γνώρισα με αφορμή τη δημιουργία του δίσκου. Ήθελα κάποιον να αναλάβει την ενορχήστρωση του υλικού που υπήρχε ήδη, αλλά και να συνεισφέρει δημιουργικά με νέες συνθέσεις. Η συνεργασία μας από την αρχή υπήρξε άψογη σε όλα τα επίπεδα. Ύστερα γίναμε και φίλοι, οπότε τα πράγματα έγιναν ακόμη ευκολότερα, καθώς μοιραζόμαστε πια έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας.

 

  • Σας έλειψε η επαφή με τον κόσμο;

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε ο δίσκος, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμουν ήταν πότε θα καταφέρουμε να τον παρουσιάσουμε στον κόσμο. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούμε μέσω του διαδικτύου, αλλά σίγουρα η δια ζώσης επαφή δεν μπορεί να υποκατασταθεί. Περιμένω λοιπόν με ανυπομονησία και αυτή την μέρα και ελπίζω να είναι μια εμπειρία που θα θυμόμαστε με ένα όμορφο συναίσθημα, όλοι όσοι θα βρεθούμε στο χώρο.

 

  • Έχει ανάγκη ο κόσμος να περάσει καλά μετά από αυτό τον εγκλεισμό;

Νομίζω πως η ανάγκη του κόσμου να διασκεδάσει και να επικοινωνήσει, είναι διαρκής ανεξαρτήτως συνθηκών, πολύ περισσότερο τώρα που βιώνουμε όλοι μια πιεστική συνθήκη όπως αυτή της πανδημίας και των περιορισμών. Κάθε ευκαιρία για επαφή και μοίρασμα συναισθημάτων είναι πολύτιμη για όλους.

 

 

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

Αυτή την περίοδο έχω ξεκινήσει να δουλεύω πάνω σε νέο υλικό για έναν επόμενο δίσκο. Είμαστε ακόμη στην αρχή αυτού του νέου ταξιδιού, οπότε όλα είναι ακόμη ρευστά. Σίγουρα όμως είναι κάτι που με γεμίζει με προσμονή και έμπνευση.

 

  • Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Ανυπομονώ να βρεθούμε, να τραγουδήσουμε και να μοιραστούμε όμορφες στιγμές. Ευχαριστώ από καρδιάς για την στήριξη.