«Το αγκάθινο στέμμα» -κριτική του βιβλίου του Θεόφιλου Γιαννόπουλου

,

«Το αγκάθινο στέμμα» -κριτική του βιβλίου του Θεόφιλου Γιαννόπουλου

Πλησιάζοντας αρκετά τα πρότυπα της Katherine Neville και του Dan Brown μας συστήνεται το πρώτο μυθιστόρημα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου, με τον τίτλο «Το αγκάθινο στέμμα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΞΗ. Κυκλοφόρησε μέσα στο 2017 και υποσχέθηκε περιπέτεια σε μια Ελλάδα πλούσια σε ιστορικά στοιχεία και πολιτισμό. Κι αν και μιλάμε για το πρώτο μυθιστόρημα του Γιαννόπουλου, εκείνος το χειρίζεται με μαεστρία που δύσκολα συναντάς στην πρώτη προσπάθεια συγγραφέα.

Με ένα γεμάτο συγγραφικό βιογραφικό και αναρίθμητες διακρίσεις, ο συγγραφέας επιλέγει σαν μέρος δράσης τη χώρα μας, η οποία παρέχει σε όποιον το θελήσει ένα πλούσιο πεδίο δράσης, γεμάτο σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά και πολιτιστικά στοιχεία. Ο Γιαννόπουλος στήνει μια ιστορία μυστηρίου, με γρίφους που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χρησιμοποιεί έναν πλούσιο ελλαδίτικο καμβά και μας συστήνει εκ νέου την Ελλάδα. Άλλωστε αυτό δεν αναζητά ένας «ψαγμένος» αναγνώστης; Ένα βιβλίο που πέρα από τα μυθοπλαστικά στοιχεία προσφέρει και ουσιαστικές γνώσεις.

Ήρωάς του ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ένας χαρακτήρας που από μόνος του δίνει άπειρες δυνατότητες δράσης. Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος επιλέγει να τον φέρει αντιμέτωπο με την έλλειψη έμπνευσης. Κάτι που πάντα φοβίζει τους συγγραφείς. Ευάλωτος δέχεται την λύση που του προσφέρεται στην επικοινωνία του με έναν βυζαντινολόγο φίλο του. Ξαφνικά όλα αποκτούν νόημα και μια όμορφη περιπέτεια, που περιλαμβάνει ακόμα και μια μυστική οργάνωση, ξεκινάει.

Στρωτός και καλοδουλεμένος λόγος, πλούσιο λεξιλόγιο και ιστορικά στοιχεία αρκετά δουλεμένα, συνθέτουν ένα απαιτητικό θέμα το οποίο υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πρώτο του βιβλίο ο συγγραφέας ο οποίος σίγουρα θα μας απασχολήσει θετικά και με τις επόμενες δουλειές του.

 

– κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

 

«Το αγκάθινο στέμμα» -κριτική του βιβλίου του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Στη φωτογραφία ο συγγραφέας Θεόφιλος Γιαννόπολος [photo credits: Στράτος Γιαννόπουλος από την επίσημη σελίδα του βιβλίου: https://www.facebook.com/toagkathinostemma/ ]

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα χρυσό δαχτυλίδι με έμβλημα τον δικέφαλο αετό
Μια κωδικοποιημένη βυζαντινή επιστολή ενός βασιλικού αγγελιοφόρου
Ένα βιβλίο-κειμήλιο της Ορθοδοξίας

Κάποια αναπάντεχα ευρήματα στην παλιά εκκλησία του χωριού Κομνηνά Ξάνθης, ζωντανεύουν ξανά τον μυστηριώδη θρύλο του άγνωστου αυτοκράτορα. Οι λιγοστοί που γνωρίζουν για την ανακάλυψη αναγκάζονται να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ τον εκφοβισμό τους και γιατί έχει διασχίσει τόσες χώρες για να το καταφέρει;

Ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος έχει χάσει την έμπνευσή του. Ωστόσο, ένα όραμα του αποκαλύπτει πως η πραγματικότητα κρύβει μερικές φορές μεγαλύτερες εκπλήξεις απ’ ό,τι η φαντασία που πιστεύει πως έχασε. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα του βυζαντινολόγου φίλου του από την Ξάνθη, θα οδηγήσει τα βήματά του στη Θράκη. Έτσι ξεκινά μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από μυστικές υπόγειες διόδους, κατακόμβες και καλά σφραγισμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών. Οι δύο φίλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι αρχιτέκτονες αυτού του υπόγειου δικτύου, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας. Ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού, η μοίρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη στιγμή της Άλωσης και ένα αγκάθινο στέμμα. Όμως, πόσα από αυτά τα μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν; Η ζωή τους κινδυνεύει, το Ισπανικό Τάγμα δεν μπορεί να τους επιτρέψει την αποκάλυψη…

Ένα καταιγιστικό θρίλερ μυστηρίου, που εξελίσσεται σε ένα ιστορικά τεκμηριωμένο περιβάλλον. Ένα ανελέητο κυνηγητό στις μυστικές κατακόμβες της Θράκης. Μια αναζήτηση στα άδυτα μονοπάτια μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες.

 

Διαβάστε επίσης:

“Το Αγκάθινο Στέμμα” του Θεόφιλου Γιαννόπουλου κυκλοφορεί στις 2 Μαΐου από τις Εκδόσεις ΕΞΗ