«Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα» -κριτική του βιβλίου της Ελένης Κεκροπούλου

,

«Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα» -κριτική του βιβλίου της Ελένης Κεκροπούλου

Το ιστορικό μυθιστόρημα της Ελένης Κεκροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός με τον τίτλο «Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα», αποτελεί πρόταση ιστορικού βιβλίου προς μελέτη για κάθε επίδοξο συγγραφέα που θέλει να ασχοληθεί με το είδος αλλά και για κάθε αναγνώστη που θέλει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο παρελθόν με κάθε λεπτομέρεια φροντισμένη.

Η συγγραφέας και εκδότρια, αποστασιοποιείται της ιδιότητάς της και της όποιας ανάγκης οδηγεί τον συγγραφέα να προσδιοριστεί και προβληθεί μέσα από τα γραφόμενά του. Ανεξάρτητη από εγωκεντρισμούς, συγκεντρωμένη σε ένα σοβαρό και απαιτητικό θέμα, σε μια υπόθεση που απαιτεί σεβασμό, καλή οργάνωση αλλά και σκληρή δουλειά η Ελένη Κεκροπούλου αποδεικνύει ότι τα υπηρετεί όλα αυτά με άριστο τρόπο.

Αναδεικνύει μια ηρωίδα που θα χαραχτεί στο μυαλό και στην καρδιά όλων των αναγνωστών, για το πείσμα, τη δυναμικότητα, τα κατορθώματα αλλά και τους αγώνες της. Η Αναστασία ξεκίνησε από ένα ελληνικό νησί και κυρίεψε τον κόσμο, όχι γιατί μόνο κατάφερε να επιβιώσει και να κατακτήσει μια από τις πιο σεβαστές θέσεις σε αυτόν αλλά και γιατί αγωνίστηκε για τους αδύναμους με αληθινό ενδιαφέρον.

Ο τρόπος γραφής της Ελένης Κεκροπούλου είναι ώριμος αποδεικνύοντας ότι η εμπειρία των προηγούμενων ετών λειτουργεί σαν ισχυρό όπλο στη δημιουργικότητά της πόσο μάλλον όταν επιλέγει να αφηγηθεί μια πολυεπίπεδη ιστορία 800 σελίδων. Μια ιστορία που καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού σε όλη της την έκταση και τον αποζημιώνει με την καλοδομημένη πλοκή του.

Οι περιγραφές της είναι δυνατές είτε αφορούν τα χρόνια της πρώτης αθωότητας της 14χρονης Αναστασίας κόρης ενός Χριστιανού παπά στο νησί είτε τα χρόνια στο Χαρέμι και αργότερα της βασιλείας στην Ιστανμπούλ. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία τιμά την καλύτερη σουλτάνα που έζησε και εμείς είμαστε μάρτυρες της ζωής της μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που φέρει το όνομά της.

Αν δεν έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το βιβλίο της Ελένης Κεκροπούλου με τον τίτλο «Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα» είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας σε αυτό το μοναδικό είδος.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Αναστασιά!»
Το κορίτσι άκουσε τη φωνή της μάνας του από το μαγερειό κι έτρεξε μέσα. «Πού είσαι, μωρή, απρόκοφτη;»
Η κοπελίτσα αναστέναξε. «Έρχομαι, μάνα», μουρμούρισε καλόβολα, δεν ξεσυνεριζόταν της μάνας της τις αυστηρές κουβέντες, τις είχε συνηθίσει και δεν την πείραζαν, κι ακούμπησε την πετσέτα πάνω στο βαρύ ξύλινο τραπέζι, όπου η μάνα μάλαζε σβέλτα και επιδέξια τη βαριά μεγάλη μπάλα της ζύμης.
Αναστασία. Έτσι έλεγαν τη μεγαλύτερη από τις τρεις όμορφες κόρες του παπα-Γιάννη, του Ορθόδοξου παπά του νησιού, σε λίγους μήνες γινόταν δεκατεσσάρων ετών, όμορφη σαν ήλιος φωτεινός…
Είχε η εικόνα της γαντζωθεί στην καρδιά του ατρόμητου Θεόφιλου και τη μάτωνε από έρωτα και ίμερο…
Και τώρα κόντρα στο πρωινό αεράκι τη φανταζόταν…Έφερνε τη
διάφανη εικόνα της μπροστά στα μάτια του, κι οι άλλοι ναύτες στο κατάστρωμα τον κοίταζαν και κρυφογελούσαν μεταξύ τους, γιατί ήξεραν για ποιόν λόγο αναστέναζε και ξαναναστέναζε χωρίς τελειωμό…
Κάπως έτσι αρχίζει η αληθινή, συναρπαστική και δραματική ιστορία της Αναστασίας, που ένας άνεμος τρελός της μοίρας, θα την αρπάξει απ᾽ το νησί της και θα την ρίξει χανούμισσα στα πόδια του σουλτάνου Αχμέτ του Πρώτου.
Θα κυριαρχήσει στο Χαρέμι λιγότερο με την ομορφιά της και περισσότερο με τον χαρακτήρα της. Θα γίνει μεγάλη σουλτάνα, πρώτη καντινεφέντη και χασεκί, λατρεμένη και μισητή… Θα βασιλέψει στην Ιστανμπούλ σχεδόν σαράντα χρόνια, ευνοώντας τους δυστυχείς, τους κατατρεγμένους και το βασανισμένο Ρωμαίικο. Θα στηρίξει κρυφά τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, θανάσιμο εχθρό των Ιησουϊτών που αλωνίζουν τον ελλαδικό χώρο και προσηλυτίζουν το ορθόδοξο ποίμνιο στον Καθολικισμό. Θα αγωνιστεί για να σταματήσει τον «αδελφοκτονικό νόμο» και θα υψώσει το ανάστημά της στον απροσπέλαστο τοίχο των Ουλεμάδων. Θα κερδίσει προσωπικές μάχες. Θα υποστεί σαρωτικές ήττες. Θα μείνει στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως η μεγαλύτερη σουλτάνα όλων των εποχών.
Ήταν αυτή που σταμάτησε το άθλιο παιδομάζωμα…

 

 

Η συγγραφέας

Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας, αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε στο Καποδιστριακό πολιτικές επιστήμες και νομικά, καθώς και ξένες γλώσσες. Εργάζεται στον εκδοτικό χώρο εδώ και τριάντα έξι χρόνια ως μεταφράστρια, επιμελήτρια, εκδότρια και συγγραφέας.
Το συγγραφικό της έργο:
Παιδικά:
• Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ (ιστορίες του Αισώπου για μικρά παιδιά μεταφρασμένες από το πρωτότυπο, με εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου).
Ιστορικά Μυθιστορήματα:
• Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Καπετάνισσα
• Αγγέλικα η Μαντενούτα
• Σαν τα Κυνηγημένα Αγρίμια
Δηλώνει μαθήτρια διά βίου, διαβάζει ακατάπαυστα τα πάντα, αλλά κυρίως τους μεγάλους Έλληνες κλασικούς και εστιάζει στη μελέτη της Iστορίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Αγαπά την κλασική μουσική, την όπερα, το θέατρο, την τζαζ, το Τρίτο Πρόγραμμα, την ατμόσφαιρα των μουσείων, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους μεγάλους περιπάτους. Είναι παντρεμένη εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια με τον Γιάννη Χαραλαμπάκο, σύντροφο και συναγωνιστή στη ζωή, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.

 

Πληροφορίες

Εκδόσεις: Ωκεανός

Συγγραφέας: Ελένη Κεκροπούλου

Κατηγορία:Ιστορικό μυθιστόρημα

Ημ. Έκδοσης: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ISBN: 978-618-5284- 42-8

Σελίδες: 800