Φραντζέσκα Μάνγγελ «Η Νύχτα του Σάουιν» - κριτική βιβλίου

,

Φραντζέσκα Μάνγγελ «Η Νύχτα του Σάουιν» – κριτική βιβλίου

Στο πρώτο μυθιστόρημά της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις BELL με τον τίτλο «Η Νύχτα του Σάουιν», η συγγραφέας Φραντζέσκα Μάνγγελ δημιουργεί συναρπαστικούς χαρακτήρες, ξεφεύγοντας από κλισέ και περιττές περιγραφές. Μέσα από μια πρωτότυπη ιστορία και με μεγάλη ευστροφία, ξεκινάει το μυστήριο από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου της, αιχμαλωτίζοντας από την πρώτη στιγμή τον αναγνώστη που αναζητά κάτι το διαφορετικό, προσφέροντάς του μυθικές στιγμές, του γεννά άπειρα ερωτηματικά αλλά και δυνατά συναισθήματα.

Χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις των δύο ηρώων της, καταφέρνει να μαγέψει τον αναγνώστη με τις πρωτότυπες και τόσο ισχυρές προσωπικότητες, που εξελίσσονται παράλληλα αλλά και τόσο δεμένα μεταξύ τους.

Ο Κίμων έχει φανατικό κοινό. Θα το διαπιστώσετε από τον τρόπο που υποδέχτηκε το αναγνωστικό κοινό αυτόν τον ξεχωριστό χαρακτήρα. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτεί η συγγραφέας να του δώσει βήμα μέσα από ένα ακόμα βιβλίο της; Γοητευτικός και μετρημένος, είναι πάντα εκεί χωρίς να κουράζει. Ακόμα και όταν η αφήγηση δίνεται από την μεριά της γυναίκας ηρωίδας, εκείνος βρίσκεται στο μυαλό του αναγνώστη. Έχοντας πραγματοποιήσει τόσα λίγα, περιμένει την ώρα της δικαίωσης. Αποδεικνύει την δύναμη της ψυχής του, απαρνιέται και θυσιάζεται. Απομακρύνεται και πολεμάει. Μια ψυχή που σέβεται τις άλλες, δεν αναζητά την προβολή και δεν έχει ανασφάλειες.

Η Στέφη, τι μοναδικό πλάσμα! Ανεξάρτητη και εύθραυστη. Διεκδικεί, πονάει, ονειρεύεται. Το ταξίδι της στην γιορτή των Κελτών την σοβαρεύει, την προβληματίζει, αλλάζει τη ζωή της. Δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώστης που δεν θα θαυμάσει αυτή την προσωπικότητα. Μια ρομαντική ψυχή που αναζητά την πλήρη ελευθερία. Θέλει να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει μακριά. Τα δεσμά, όπως και τα κοινωνικά «πρέπει», αδυνατούν να την φυλακίσουν. Η ζωή, όπως και οι σχέσεις, την δοκιμάζουν και οι παραδόσεις των αρχαίων Κελτών θα την παρασύρουν σε ένα κόσμο σκοτεινό αλλά και συναρπαστικό.

«Απ’ όλα τα ερείπια, εκείνη φάνταζε το παλιότερο»

Οι ρίζες της της δίνουν τα πιο δυνατά μαθήματα και εκείνη πρέπει να τα αποδεχτεί, να τα γευτεί και να ωριμάσει. Οι πίνακες ζωγραφικής της, ζωντανεύουν τις κέλτικες βραδιές, τη νύχτα του Σάουιν, αποτυπώνουν το δυνατό, το πάθος, την ενέργεια και την θέληση. Εύκολη παγίδα για μια ευαίσθητη ψυχή.

Και μέσα από αυτούς τους δύο αξιοθαύμαστους χαρακτήρες, ο αναγνώστης θα θαυμάσει τις γνώσεις και την γραφή τής Φραντζέσκας Μάνγγελ. Απλή, ήρεμη, με λογοτεχνική διαύγεια και απόλυτη ευχέρεια, η καλοδομημένη ιστορία είναι πολύ σωστά δουλεμένη, παρουσιασμένη χωρίς φλυαρίες, σεβόμενη τον αναγνώστη, χωρίς λογοτεχνικές αδυναμίες, αναδεικνύοντας την ευφυΐα της.

Από την αρχή του βιβλίου, γεννιέται η αναμονή της στιγμής που τα δύο θα γίνουν ένα, κι όμως, η συγγραφέας με μεγάλη μαεστρία εξελίσσει τα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του αναγνώστη. Οι πύλες μεταξύ θνητών και νεκρών ανοίγουν και μέσα στις ατμοσφαιρικές σελίδες οι ψυχές που δεν προσαρμόστηκαν στην τάξη των άλλων καλούνται να επιζήσουν. Οι δυο ψυχές αναζητούν η μια την άλλη, αποδεσμευμένες από χρυσά κλουβιά και πρέπει. Η δυνατή φιλία μεταλλάσσεται μέσα από το μεταφυσικό στοιχείο και προσφέρει στον αναγνώστη την δικαίωση.

Ένα δυνατό λογοτεχνικό βιβλίο, με συναρπαστική πλοκή, σκοτεινές στιγμές, βαθιές μυστήριες παραδόσεις και αληθοφανείς χαρακτήρες. Αξίζει μια θέση στην βιβλιοθήκη σας.

 

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη