"Η υπηρέτρια της Δούκισσας" -κριτική του βιβλίου της Θεοφανίας Ανδρονίκου - Βασιλάκη

,

“Η υπηρέτρια της Δούκισσας” -κριτική του βιβλίου της Θεοφανίας Ανδρονίκου – Βασιλάκη

Το βιβλίο της Θεοφανίας Ανδρονίκου – Βασιλάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Χάρτινη Πόλη” με τον τίτλο “Η υπηρέτρια της Δούκισσας” εκπληρώνει όλες εκείνες τις προσδοκίες των αναγνωστών, που το ίδιο δημιουργεί.

Σε ένα ταξίδι στον χρόνο, το μυθιστόρημα ξεδιπλώνει ιστορικά στοιχεία από το Ναύπλιο του Καποδίστρια, την Αθήνα του Όθωνα και την Ευρώπη μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Με έρευνα που δεν αφήνει περιθώρια στον αναγνώστη να αμφισβητήσει αλλά αντιθέτως τον μαγεύει και τον παρασύρει λέξη προς λέξη καθώς η αφήγηση γίνεται συναρπαστική και μια παραμυθένια ζωή, πάντα μέσα από πολλές δοκιμασίες, οδηγεί προς τη δικαίωση της ηρωίδας της.

Ο δρόμος της δεν είναι εύκολος αλλά έχει πείσμα και στόχους που κυνηγάει και με πρώτο σύμμαχό της την Δούκισσα της Πλακεντίας, η υπηρέτρια αποκτά τίτλο και ό,τι έχει ονειρευτεί. Μέσα σε όλα αυτά και ο έρωτας που έρχεται και ομορφαίνει μέσα από τις δικές του δοκιμασίες, κάθε βήμα της ηρωίδας.

Η συγγραφέας τοποθετεί ένα πρόσωπο του σήμερα, τη Γιασεμή, σε έναν σημαντικό ρόλο να ξεδιπλώσει όλα τα γεγονότα του χτες μέσα από τα γραφόμενα της ηρωίδας που βρίσκονται στο ημερολόγιό της. Και όλα ξεκινούν από ένα πίνακα της όμορφης ηρωίδας, εκείνον με το σμαραγδένιο κόσμημα. Εκείνη την ώρα που η Γιασεμή καλείται να επανεξετάσει τη ζωή της, να επαναπροσδιορίσει ποια είναι και τι θέλει, τότε ο πίνακας και η ζωή της ηρωίδας του παρελθόντος έρχεται να γλυκάνει το σήμερα και να της δείξει τον σωστό δρόμο.

Το ημερολόγιο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το χτες και προσφέρει μαθήματα ζωής στη Γιασεμή ενώ η ατμόσφαιρα του τότε έρχεται και παρασύρει και το σήμερα στις μεταβάσεις που πραγματοποιεί ο αναγνώστης ανάμεσα σε αυτές.

Καλοδουλεμένο, με στοιχεία που υποστηρίζουν την ατμοσφαιρική διάθεση του παρελθόντος αλλά πάντα με απλές περιγραφές και γλώσσα, κάτι που κάνει το βιβλίο ευκολοδιάβαστο ενώ μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι σε σημαντικά μέρη και εποχές.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Διαβάστε επίσης Νέα κυκλοφορία: “Η Υπηρέτρια της Δούκισσας”