«Κάτω από το φως του αποσπερίτη» -κριτική του βιβλίου της Αλεξάνδρας Ψαραδέλλη

,

«Κάτω από το φως του αποσπερίτη» -κριτική του βιβλίου της Αλεξάνδρας Ψαραδέλλη

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη, στο νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός με τον τίτλο «Κάτω από το φως του αποσπερίτη», δημιουργεί χαρακτήρες που παραδίδουν μαθήματα θάρρους και επιβίωσης ενώ αποτυπώνονται στη μνήμη του αναγνώστη καθώς κανένας δεν αμφισβητεί την ύπαρξή τους.

Η Αναστασία δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ! Αναπόφευκτη η ερώτηση που ακολουθεί αυτή την δήλωση: «Ποια Αναστασία;» Το ίδιο όμως θα αναρωτηθούν και όσοι ολοκληρώσουν το διάβασμα του βιβλίου. Δισδιάστατη και πολυσύνθετη η απάντηση. Και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι, αποκλειστικά και μόνο, η συγγραφέας του, που με ένα συγγραφικό τέχνασμα αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών της.

Οι ήρωές της είναι πονεμένοι αλλά όχι αφύσικοι ή υπερβολικά εκφρασμένοι. Η συγγραφέας διηγείται την ιστορία λαμβάνοντας υπόψη της τη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου αλλά και τα όριά του, υποβάλλοντάς τους σε δοκιμασίες σε κάθε βήμα, δίνοντάς τους κίνητρα να αποδείξουν την αξία τους, να κυνηγήσουν τις επιθυμίες τους αλλά και να επαναστατήσουν βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, επιλέγοντας αν θα ακολουθήσουν τα θέλω τους ή θα εναντιωθούν για ένα καλύτερο αύριο.

 

Οι αναγνώστες ξεχωρίζουν τους συγγραφείς που τους σέβονται προσφέροντάς τους ιστορίες καλοδομημένες, με ισχυρούς αληθοφανείς χαρακτήρες, χωρίς υπερβολές που παραπέμπουν σε σαπουνόπερες. Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη σέβεται απόλυτα το αναγνωστικό της κοινό και του προσφέρει ακριβώς αυτό που έχει ανάγκη να απολαύσει μέσα στις μυθιστορηματικές σελίδες του.

Το «Κάτω από το φως του αποσπερίτη» ξεκινάει με το λαϊκό παραμύθι της Πούλιας και του Αυγερινού, μια ιστορία που έλεγαν οι γιαγιάδες για να εξηγήσουν τα φαινόμενα της φύσης στα μικρά παιδιά. Την μαγική αυτή ιστορία διαδέχονται ιστορίες σκληρά διαμορφωμένες, δρόμοι επαναστατικοί και φτωχικά στρωμένοι. Αλλά πλέον η μαγεία βρίσκεται στο ύφος της γραφής της Αλεξάνδρας Ψαραδέλλη, που είναι φροντισμένο με αγάπη, για τη συγγραφή αλλά και τον αναγνώστη.

Κι εκείνη -ή η άλλη;- Αναστασία, μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά του.

Το βιβλίο αναφέρεται σε αληθινή ιστορία και είναι αφιερωμένο στη γιαγιά της Αλεξάνδρας Ψαραδέλλη, που «η καλοσύνη της ψυχής της φωτίζει ακόμη τον κόσμο μου…»

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

“ `Aδεια από σκέψεις και συναισθήματα, ξέχασε
το παγωμένο της βλέμμα πάνω στα μικρολούλουδα
που ξεπρόβαλλαν μέσ’ από τα αγριόχορτα. ʼνθη και
αγκάθια μαζί, μπερδεμένα σε ένα κομμάτι γης. Πώς
τα ανακάτεψε έτσι ο Θεός;

Η Αναστασία ξεριζωμένη από την οικογένειά της, μεγαλώνει προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο αρχοντικό μιας εύπορης οικογένειας.
Εγκλωβισμένη στα στεγανά της ζωής που της έχουν χαράξει, ψάχνει να βρει τρόπο για να ξεφύγει από τη μιζέρια, υψώνοντας δειλά το γενναίο της ανάστημα.
            Η αναζήτηση της χαμένης αδελφής της γίνεται σκοπός ζωής, όταν χάνει και το τελευταίο της στήριγμα.
            Ένας ξαφνικός θάνατος, ένα ξεθωριασμένο γράμμα, μια τυχαία συνάντηση θα αρχίσουν να ξεθάβουν ένα μυστικό καλά καταχωνιασμένο για χρόνια…
            Πώς να παλέψει, όμως, τα εμπόδια, σε έναν κόσμο όπου το σκοτάδι καλύπτει το φως και την αλήθεια;
Εκεί όπου η καρδιά δεν ελέγχεται, η αγάπη δεν ορίζεται. Εκεί όπου το καλό και το κακό συνυπάρχουν, καθένας παίρνει την ανταμοιβή που δικαιούται.

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη όπου και κατοικεί. Ταυτόχρονα με τις σπουδές της στη Νοσηλευτική, εργάσθηκε σε τοπικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό. Συνέχισε τις σπουδές της παίρνοντας πτυχίο στην Πληροφορική. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, άλλα στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή. Έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με τα διηγήματα Στη Δύση του Ηλίου και ΜαργαρίταΤο `Ασπρο Φόρεμα της Θάλασσας είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και ακολούθησε το Κάτω από το φως του Αποσπερίτη.