«Το λευκό κλουβί» - κριτική του βιβλίου της Λένας Ψύχα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως

,

«Το λευκό κλουβί» – κριτική του βιβλίου της Λένας Ψύχα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως

Στο βιβλίο της Λένας Ψύχα που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λυκόφως με τον τίτλο «Το λευκό κλουβί» η συγγραφέας ασχολείται με δύο μεγάλα θέματα της εποχής μας: την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και την κατάθλιψη. Σε μια μεταφορική παράλληλη αφήγηση, του τώρα και του τότε, η ηρωίδα της βρίσκεται σε ένα λευκό κλουβί.

Ο πόνος και η αδιαφορία, το μίσος και η κακία, φθείρουν την ηρωίδα που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της μια ολόκληρη ζωή. Λάθος επιλογές, με όλη τη σημασία της λέξης, μονοπάτια που κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να διαβεί ποτέ, «άνθρωποφάγοι» που βρέθηκαν στον δρόμο της, διαμόρφωσαν την ψυχική της κατάσταση και χάραξαν μια ζωή δύσκολη.

«Κάθε πράξη και κάθε παράλειψη, αφήνει πάνω σου ανείπωτα σημάδια»

Η ελπίδα υπάρχει αλλά είναι έτοιμη η ηρωίδα της Λένας Ψύχα να την διεκδικήσει; Κύκλος η ζωή. Το παρελθόν συναντά το παρόν και οι αναμνήσεις σκληρές που αλλοιώνουν την σκέψη της ηρωίδας.

«Πότε ξέρεις ότι είσαι ευτυχισμένος;»

Η ηρωίδα μπορεί να διεκδικήσει τον σεβασμό και την αγάπη η οποία της αξίζει. Να γίνει ευτυχισμένη αφήνοντας τα πάντα στο παρελθόν. Μόνο εμπόδιο τα τραύματα της ψυχής που μένουν αναλλοίωτα να την κρατούν δέσμια στο λευκό κλουβί της καθώς η απόσταση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας φαντάζει μακρινή και εκείνη συνεχίζει να βυθίζεται στον Γολγοθά της.

Ένα καλοδομημένο μυθιστόρημα που ασχολείται με σεβασμό με τους ανθρώπους του σήμερα, μιας κοινωνίας που θρέφει ανθρώπους με ψυχολογικές ευαισθησίες. Με μεγάλη απόλυτο σεβασμό και πρωτοτυπία στην αφήγηση η συγγραφέας ευαισθητοποιεί χωρίς να κουράζει. Ξεφεύγει από την κλασική εξιστόρηση καθημερινών περιστατικών διατηρώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη της, που τον κερδίζει μέχρι την τελευταία λέξη.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Διαβάστε επίσης:

Κυκλοφορεί: Το λευκό κλουβί