Ντολόρες Ρεδόντο: «Ολα αυτά θα σ' τα δώσω»

,

Ντολόρες Ρεδόντο: «Ολα αυτά θα σ’ τα δώσω»

Το μυθιστόρημα της Ντολόρες Ρεδόντο (Dolores Redondo) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός με τον τίτλο “Ολα αυτά θα σ’ τα δώσω” σε μετάφραση Ειρήνης Οικονόμου θα σας κλέψει την καρδιά από τις πρώτες κιόλας σειρές του. Γι’ αυτό δεν ευθύνονται τα βραβεία που έχει καταφέρει ήδη να συγκεντρώσει (Βραβείο Premio Planeta, Βραβείο Kobo για το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς), ούτε γιατί έχει ήδη μεταφραστεί σε 24 γλώσσες. Το μυθιστόρημα της Ντολόρες Ρεδόντο θα σας κερδίσει με την ατμόσφαιρα που γνωρίζει καλά να δημιουργεί η συγγραφέας του. Κάθε πρότασή του παγιδεύει ανάμεσα σε τούτες εδώ τις σελίδες τον αναγνώστη ο οποίος απολαμβάνει το κάθε δευτερόλεπτο και δεν θέλει να φτάσει στο τέλος.

«Αφοσιώθηκε στη δουλειά, μακριά απ’ όλους και συγκεντρωμένος στα σταφύλια, τα οποία γίνονταν όλο και αρωματικότερα όσο η ημέρα προχωρούσε και ο ήλιος τα ζέσταινε. Διέκρινε την ξυλώδη μυρωδιά των κλημάτων του γρανίτη της γης που ανακατωνόταν με των αρωματικών φυτών στην άκρη της πεζούλας, και μιαν άλλη, πιο ξινή και φρέσκια, σαν από μανταρίνι. Κοίταξε να δει από που ερχόταν και διαπίστωσε πώς, στην άκρη των πιο βορεινών κτημάτων, ήταν φυτεμένες πορτοκαλιές και λεμονιές, πράγμα που τον εξέπληξε.»

Αυτό εδώ το βιβλίο κρύβει ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο πνευματικής αποπλάνησης όποιου ανθρώπου αποφασίσει να ρίξει μια ματιά πέρα από το εντυπωσιακό εξώφυλλο.

«Για ένα-δύο δευτερόλεπτα παρατήρησε σκεφτικός τη παύλα στην οθόνη του υπολογιστή, που αναβόσβηνε στο τέλος της τελευταίας φράσης. Η δουλειά είχε πάει καλά εκείνο το πρωί, καλύτερα από τις προηγούμενες εβδομάδες. Αν και δεν ήθελε να το παραδεχτεί, έγραφε καλύτερα όταν ήταν μόνος στο σπίτι, όταν δούλευε χωρίς ωράριο, χωρίς τις υποχρεωτικές διακοπές για το μεσημεριανό και το βραδινό, όταν απλώς αφηνόταν στην έμπνευση. Σ’ εκείνη τη φάση της συγγραφής έτσι ήταν πάντα. Το βιβλίο, ο ήλιος της Θήβας, θα ήταν έτοιμο σε μερικές εβδομάδες, ίσως και νωρίτερα αν όλα πήγαιναν καλά. Μέχρι τότε, η ιστορία που έγραφε θα ήταν το μόνο πράγμα στη ζωή του, η μοναδική του σκέψη, η εμμονή του.»

Αν είστε συγγραφέας ή αγαπάτε πολύ τα βιβλία θα λατρέψετε το βιβλίο της Ντολόρες Ρεδόντο καθώς είναι γεμάτο ατμοσφαιρικά βιβλιοφιλικές περιγραφές και είμαι σίγουρη ότι θα ταυτιστείτε αρκετά με τον συγγραφέα της ιστορίας της. Και όλα αυτά μέσα σε ένα ψυχολογικό θρίλερ με αστυνομικά στοιχεία και συνεχείς ανατροπές που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Απολαυστικό, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, συγκλονιστική υπόθεση, χορταστικό με τις 750 σελίδες του αλλά κυρίως δομημένο με μεγάλη φροντίδα και σεβασμό προς τους αναγνώστες του, θα σας οδηγήσει στο να διαβάσετε και τα υπόλοιπα βιβλία της Ντολόρες Ρεδόντο. Εγώ χαίρομαι πολύ που την γνώρισα μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο μαγευτικό τοπίο της Ριμπέιρα Σάκρα, στη Γαλικία, ο `Αλβαρο σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όταν ο Μανουέλ, ο σύζυγός του, πηγαίνει εκεί για να αναγνωρίσει το πτώμα, ανακαλύπτει πως η αστυνομική έρευνα γύρω από τον θάνατό του έχει κλείσει υπερβολικά γρήγορα. Η αρνητική στάση της πανίσχυρης εξ αγχιστείας οικογένειάς του, των Μουνίθ ντε Ντάβιλα, τον κάνει να θέλει να το βάλει στα πόδια, αλλά τον συγκρατούν οι κατηγορίες περί ατιμωρησίας που ο Νογκέιρα, ένας απόστρατος αστυνομικός, διατυπώνει ενάντια στην οικογένεια του `Αλβαρο, αριστοκράτες οχυρωμένους στα προνόμιά τους, και η υποψία πως αυτός δεν ήταν ο μοναδικός θάνατος στον περίγυρό του που είχε μασκαρευτεί ως ατύχημα. Ο Λούκας, ένας ιερέας, παιδικός φίλος του `Αλβαρο, συνεργάζεται με τον Μανουέλ και τον Νογκέιρα στην ανασύσταση της κρυφής ζωής εκείνου που νόμιζαν ότι γνώριζαν καλά.

Η απρόσμενη φιλία των τριών ανδρών, που τίποτε δεν μοιάζει να τους συνδέει, βοηθά τον Μανουέλ να περιηγηθεί ανάμεσα στην αγάπη του για τον νεκρό σύζυγό του και στην πικρή συνειδητοποίηση ότι τόσο καιρό ζούσε με την πλάτη γυρισμένη στην πραγματικότητα, προστατευμένος στον μικρόκοσμό του του επιτυχημένου συγγραφέα. Θα ξεκινήσει έτσι η αναζήτηση της αλήθειας, σε ένα μέρος όπου επικρατούν βαθιά ριζωμένες δοξασίες και συνήθειες, και στο οποίο η λογική δυσκολεύεται να πρυτανεύσει.
Η συγγραφέας
Η Ντολόρες Ρεδόντο (Ντονόστια-Σαν Σεμπαστιάν, 1969) γράφει από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών και είναι συγγραφέας της Τριλογίας του Μπαζτάν, το σημαντικότερο λογοτεχνικό φαινόμενο της ισπανικής γλώσσας των τελευταίων χρόνων. Τα τρία μέρη της τριλογίας, Αόρατος φύλακαςΚληρονομιά στα οστάΑνάθημα στη θύελλα, έχουν ήδη αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς αναγνώστες. Περισσότεροι από 30 εκδοτικοί οίκοι σε όλον τον κόσμο έχουν πλέον δημοσιεύσει τα βιβλία της. Μετά την κυκλοφορία του Αόρατου φύλακα, η κριτική την καλωσόρισε ως μία από τις πιο πρωτότυπες και στιβαρές φωνές του ισπανικού νουάρ, και συνέχισε να την επαινεί για κάθε νέο της μυθιστόρημα. Η κινηματογραφική απόδοση του Αόρατου φύλακα έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες τον Μάρτιο του 2017.