«Ο δικός μου ο μπαμπάς» -κριτική του νέου παιδικού βιβλίου του Μάκη Τσίτα

,

«Ο δικός μου ο μπαμπάς» -κριτική του νέου παιδικού βιβλίου του Μάκη Τσίτα

Ένα βιβλίο που παρουσιάζει τον θαυμασμό με τον οποίο εξυψώνεται στα μάτια ενός παιδιού ο μπαμπάς του είναι το νέο βιβλίο του συγγραφέα Μάκη Τσίτα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο «Ο δικός μου ο μπαμπάς», σε εικονογράφηση Λίλας Καλογερή.

Στα παιδικά μάτια ο μπαμπάς είναι ένας υπεράνθρωπος, που η δύναμη, η καλοσύνη και το θάρρος του δεν έχουν όρια. Ό,τι πράττει ο μπαμπάς είναι το καλύτερο, το πιο θεαματικό, το πιο ηρωικό. Γιατί έτσι μοιάζει ο μπαμπάς στα μάτια της μικρής κόρης: ένας ήρωας που βρίσκεται πάντα στο πλευρό της. Ο πιο όμορφος, γλυκός, θαρραλέος μπαμπάς, που κάνει τις καλύτερες ομελέττες και χτίζει τα μεγαλύτερα κάστρα. Η ζωή είναι συναρπαστική μαζί του!

Όμως, τα παιδιά χρειάζονται όρια και ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς τα παιδικά βιβλία του έχουν μεγαλώσει χιλιάδες παιδιά. Έτσι, ο μπαμπάς της ιστορίας μας γίνεται αυστηρός όταν πρέπει, βάζει όρια σε πράξεις και συμπεριφορές και δίνει μαθήματα ζωής στην μικρή κόρη του.

Η εικονογράφος Λίλα Καλογερή αποτυπώνει ένα μοντέρνο παραμύθι, με χαριτωμένους χαρακτήρες και γρήγορους ρυθμούς σε κάθε σελίδα του παραμυθιού. Με έξυπνες πινελιές κάνει προσιτή την ιστορία του Μάκη Τσίτα, όχι μόνο στα μικρά παιδιά με χρώματα και πρωτότυπα σχέδια, αλλά και στους γονείς που θα διαβάσουν το παραμύθι στα μικρά τους. Τρανταχτό παράδειγμα το ύφος της μαμάς όταν γύρω από το οικογενειακό τραπέζι ακούει για άλλη μια φορά την ίδια ιστορία από τον μπαμπά. Αλήθεια, πόσες φορές έχει ακούσει την ίδια ιστορία;

Ο μπαμπάς αυτός είναι σοφός και σε συνεργασία με τον συγγραφέα Μάκη Τσίτα μεγαλώνουν τα παιδιά μας δίνοντάς τους σωστά παραδείγματα ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζουν, παιδιά και γονείς, αφάνταστα.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

Διαβάστε επίσης

«Ο δικός μου ο μπαμπάς»: Ένα ιδανικό βιβλίο-δώρο για τη Γιορτή του Πατέρα στις 18 Ιουνίου

«Ο δικός μου ο μπαμπάς»: το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα από τις εκδόσεις Πατάκη