«Το όνομά μου είναι Δώρα» του Μάκη Τσίτα | κριτική βιβλίου

,

«Το όνομά μου είναι Δώρα» του Μάκη Τσίτα | κριτική βιβλίου

Οι παιδικοί χαρακτήρες των βιβλίων του Μάκη Τσίτα είναι πανέξυπνοι, όπως όλα τα παιδιά στην εποχή μας, έχουν απαιτήσεις, κάνουν μεγάλα όνειρα για το μέλλον και κινούνται μέσα σε ένα οικογενειακό πλαίσιο που τα υποστηρίζει και τους δίνει πνοή για να προχωρήσουν.

Έτσι, η μικρή ηρωίδα του που ακούει στο όνομα Δώρα, από το Θεοδώρα, δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθεί αυτή την συνταγή επιτυχίας του συγγραφέα. Η ίδια, μέσα στην ευφυΐα που τη χαρακτηρίζει, αντιτίθεται ακόμα και στην επιλογή του ονόματος που έγινε για κείνη, δηλώνοντας την προτίμησή της για τα ονόματα «Ιφιγένεια, Άννα, Ζιζέλ, Νάντια». Ονόματα με «βαριά» ιστορία που με την πένα του συγγραφέα προσθέτουν ακόμα μια πινελιά στην πνευματικότητα του μικρού κοριτσιού.

Η οικογένεια της Δώρας είναι απλή και στα πρόσωπα των γονιών της βλέπει τον εαυτό της αλλά και την ασφάλεια την οποία της παρέχουν. Μια μικρή πριγκίπισσα που μεγαλώνει με φροντίδα και πολλή αγάπη πίσω από την πόρτα που συμβολίζει το ζεστό σπιτικό της στην ζωγραφιά της.

Το βιβλίο είναι γεμάτο δυνατά μηνύματα για τα παιδιά, που αποτυπώνονται μέσα από την καθημερινή σχέση της Δώρας με τους συγγενείς, φίλους αλλά και συμμαθητές. Με την πηγαία αθωότητα ενός παιδιού αποφεύγει τον συμμαθητή που δεν πλένει τα δόντια του και χαμογελάει, έστω και με δυσκολία, στο χιλιοειπωμένο ανέκδοτο του ξαδέλφου της.

Όνειρα που κάνουν πιο όμορφη τη ζωή, όπως τα επαγγέλματα που θα ακολουθήσει στο μέλλον η μικρή Δώρα, και επιθυμίες που ξεφεύγουν από τα όρια της πραγματικότητας όπως η απόκτηση ενός ελέφαντα, δίνουν έναν πρόσχαρο τόνο στην αφήγηση του συγγραφέα που γνωρίζει πως να μετατρέπει το διάβασμα σε παιχνίδι. Γιατί ναι, το βιβλίο μπορεί να απευθύνεται σε γονείς που θα το διαβάσουν και θα το ξαναδιαβάσουν στα μικρότερα παιδιά αλλά και τα μεγαλύτερα θα κάνουν τα πρώτα βήματα στην ανάγνωση μέσα από τον μαγικό κόσμο του Μάκη Τσίτα.

Η συναρπαστική εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού δημιουργεί έναν χαρακτήρα παιχνιδιάρικο, χαριτωμένο, με φακιδούλες και ξεχωριστά φουντωτά ξανθά μαλλιά προσδίδοντας έναν αέρα μικρής πριγκίπισσας στην πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Εκφράσεις που δένουν απόλυτα με την αφήγηση αλλά και διασκεδαστικές αποτυπώσεις όπως του ελέφαντα με τον φιόγκο και των γλυκών που στροβιλίζονται στον αέρα ενισχύουν την, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, φροντισμένη εικονογράφηση που θα κερδίσει τα παιδιά.

Το βιβλίο του Μάκη Τσίτα με τίτλο «Το όνομά μου είναι Δώρα», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας σε εικονογράφηση Ρένιας Μεταλληνού.

 

  • Κριτική βιβλίου Λυδία Ψαραδέλλη