«Τα πρόσωπα της λύτρωσης» - κριτική του βιβλίου του Γιώργου Σαφελά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις NightRead

,

«Τα πρόσωπα της λύτρωσης» – κριτική του βιβλίου του Γιώργου Σαφελά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις NightRead

Με φιλοσοφική διάθεση και λυρικότητα σε αρκετά σημεία ο συγγραφέας Γιώργος Σαφελάς μας συστήνει το βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις NightRead με τον τίτλο «Τα πρόσωπα της λύτρωσης». Κεντρικό του θέμα οι εφιάλτες και όπως γράφει ο ίδιος «τη μάχη του ανθρώπου με τον κακό του εαυτό και την παράξενη συνύπαρξη του κρυφού με το προφανές στην καθημερινή του ζωή»

Εφιάλτες που επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ζωής αλλά και που εκμηδενίζουν την απόσταση που τα χωρίζει από την πραγματικότητα. Οι πέντε ήρωες Νείρα, Ζιντ, Άλφα, Τιμόθεος και Χριστίνα ζουν και αναπνέουν παράλληλα σε ζωές με έντονους εφιάλτες και σε μια συνεχή πάλη με συναισθήματα εκεί που οι εφιάλτες συναντούν την πραγματικότητα και γίνονται ένα συνθλίβοντας ανθρώπινες υπάρξεις.

Το βιβλίο του Σαφελά είναι απαιτητικό. Προαπαιτούμενο η αμέριστη προσοχή του αναγνώστη και η θέληση να βυθιστεί σε ένα κείμενο που θα τον προβληματίσει, θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια επικίνδυνα σε μια μόνιμη πάλη του ανθρώπου με τον εαυτό του. Μη σας ξεγελάσουν οι μουσικές αναφορές, μικρά διαλείμματα σε μια σκληρή πραγματικότητα. Μερικά κρίνα δίνουν μια περιστασιακά όμορφη αίσθηση. Μετά όλα διαφοροποιούνται, μεταμορφώνονται και επιστρέφουν στην αρχική τους διάσταση.

Εδώ το φράγμα μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου είναι λεπτά δομημένο, εύκολα διασπάται αφήνοντας έκθετους τους ήρωες αλλά και τον αναγνώστη. Οι λεπτομέρειες κάθε στιγμής του εφιάλτη παίρνουν πνοή και ο ήρωας προσκαλείται σε ένα νέο ραντεβού με την κόλαση.

Οι εφιάλτες δεν σταματούν εδώ για τον συγγραφέα αλλά και τους φανατικούς πλέον αναγνώστες του. Εφιάλτες και μουσικές νότες, θα επιστρέψουν και πάλι.

 

~κριτική Λυδία Ψαραδέλλη

 

Διαβάστε επίσης:

Κυκλοφορεί: Τα πρόσωπα της λύτρωσης