ΤΑΚΙΜ – ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι ΤΑΚΙΜ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

«Στο ‘πα και στο ξαναλέω»
 Μια μουσική περιπλάνηση στις μουσικές της Ελλάδας και τις μελωδίες
των «χαμένων πατρίδων» με μια στάση στον Πόντο και τη Μικρασία.

 

Ειδική συμμετοχή: Ελένη Βιτάλη

Ερμηνεύουν: η Σοφία Παπάζογλου και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης
 

Μετά από την sold out εμφάνισή τους που ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό
στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου το καλοκαίρι, οι ΤΑΚΙΜ ανηφορίζουν προς τη Θεσσαλονίκη για μία εμφάνιση σταθμό στις 17 Δεκεμβρίου.

Η θρυλική εξάδα από δεξιοτέχνες μουσικούς ανηφορίζει προς τη Θεσσαλονίκη με την ενέργεια που κουβαλά από το καλοκαίρι, όταν η σύμπραξή τους με την Ελένη Βιτάλη στην Επίδαυρο ξύπνησε στο κοινό μνήμες και συναισθήματα με αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου αποθέωση. Τραγούδια όπως ο «Μπαλαμός», η «Χαλασιά μου» και το «Δίχτυ» του Σταύρου Ξαρχάκου αποτέλεσαν κορωνίδες εκείνης της βραδιάς που έσπρωξε τον κόσμο στη μέθεξη. Αυτό το μεθυστικό συναίσθημα ετοιμάζονται να ξαναμεταδώσουν και στη Θεσσαλονίκη: «Σιγανά και Ταπεινά» θα ξυπνήσουν τη ρίζα μέσα μας, που ζητά τρόπο να ακουστεί, να τραγουδήσει και να ξαναζήσει.

“Έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής συμπράττουν στο δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ, ταξιδεύοντας την ελληνική μουσική από το χθες στο σήμερα και από τη δύση στην ανατολή,
με φρέσκια ματιά και πρωτότυπο ήχο”.

Αυτή θα ήταν μία καλή περιγραφή των ΤΑΚΙΜ ωστόσο θα τους αδικούσε. Γιατί για να νιώσει κανείς τη δυναμική και την ουσία τους πρέπει να βρεθεί σε μία συναυλία τους.
Εκεί είναι που θα νιώσει τη ρίζα του να συνομιλεί με το παρόν και κάθε κύτταρό του να ηλεκτρίζεται στους λικνιστικούς ρυθμούς και τους γνώριμους, οικείους ήχους, τότε είναι που θα ξυπνήσουν οι μνήμες στο DNA. Τότε είναι αποκαλύπτεται το μεγαλείο των βιρτουόζων μουσικών που απαρτίζουν τους Τακίμ.

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο),
ο Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), ο Κώστας Μερετάκης (λαϊκά και παραδοσιακά κρουστά) και ο Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο) είναι οι σπουδαίοι ΤΑΚΙΜ που έχουν συναντηθεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Ηρώδειο, τη Δήμητρα Γαλάνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τους Calexico, με τους οποίους επίσης ηχογράφησαν.
Είναι οι πρεσβευτές της μουσικής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Αμερική,
αυτοί που διασκεύασαν με χιούμορ το “Γιατί γλυκό μου sweetheart”, αλλά και συνέδεσαν την πορεία τους με σημαντικές φωνές του τόπου μας, όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Παντελής Θαλασσινός και η Γλυκερία.
Με τους ΤΑΚΙΜ συνεργάζεται ο μουσικός Ηλίας Μαντικός στο κανονάκι.

Η παράσταση «Στο ‘πα και στο ξαναλέω» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρασύρει το κοινό σε μια βόλτα στις μουσικές των βουνών και της θάλασσας, μια περιπλάνηση στον διονυσιασμό των πανηγυριών, αλλά και τις πιο ήσυχες γιορτές μας, τις πολυφωνικές κι αγκαλιαστές, αλλά και μια περιήγηση στην Ιστορία της Ελλάδας όπως την αφηγούνται τα τραγούδια. Στη συναυλία της 17ης Δεκεμβρίου, αυτή τη χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, θα γίνουν δύο ξεχωριστές «στάσεις» στη μουσική του Πόντου και στην μουσική που γεννήθηκε στα παράλια της Μικρασίας, στα τραγούδια που γέννησαν οι μετακινήσεις των Ελλήνων μετά το διωγμό.

Γι’ αυτό και οι ΤΑΚΙΜ θα συμπράξουν αυτή τη φορά με τρεις πολύ σημαντικούς ερμηνευτές: την Ελένη Βιτάλη, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Η Ελένη Βιτάλη έχει γράψει στην ελληνική ψυχή, είτε με τους στίχους, είτε με τις μελωδίες της. Η χροιά της φωνής και η δύναμη της ερμηνείας της δεν χωρούν πολλές λέξεις, μόνο συναισθήματα. Κάθε της εμφάνιση, με κάθε της ερμηνεία, τιμά αυτά τα 40 χρόνια παρουσίας της στο χώρο και γεννά νέες αξέχαστες αναμνήσεις.

Η Σοφία Παπάζογλου ξεκίνησε την τραγουδιστική της πορεία αξιοποιώντας τις έντονες μνήμες παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών. Έχει στο βιογραφικό της συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος.

Η φωνή του Κώστα Τριανταφυλλίδη ήταν αυτή που έμαθε στις νεότερες γενιές το «Όνειρο απατηλό» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Απόστολου Καλδάρα. Φωνή στιβαρή και λαϊκή, ζεστή με μεγάλη ερμηνευτική δεινότητα, η φωνή του Κώστα Τριανταφυλλίδη ταιριάζει ιδανικά με τους ΤΑΚΙΜ και μας οδηγεί στη μαγεία των τραγουδιών που γεννήθηκαν μες στα λιμάνια κι άντεξαν στο χρόνο.


Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/music/takim-eleni-vitali/