5ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 

5ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης 

 19 Ιουλίου – 29 Αυγούστου 2020 

Χώρος διεξαγωγής συναυλιών:
Οικία Μιχαηλίδου

 

Χώρος διεξαγωγής μουσικοθεατρικής παράστασης:

Προαύλιος Χώρος Σχολείου Κουφονησίου

 

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 20.30

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, έπειτα από τέσσερις συναπτές διοργανώσεις (2016-2019) έχει καθιερωθεί ως ένας ξεχωριστός πολιτιστικός θεσμός για τη χώρα, αλλά και τη νησιωτική κοινωνία των Μικρών Κυκλάδων ειδικότερα.

Το Φεστιβάλ προσφέρει στο κοινό συναυλίες υψηλής ποιότητας με επιφανείς καλλιτέχνες και σπουδαίο ρεπερτόριο με στόχο την πολιτιστική αποκέντρωση, τη διάδραση με την τοπική κοινωνία, τη μετάδοση της μουσικής γνώσης, την ανταλλαγή πολιτιστικών ιδεών και την επικοινωνία με κώδικα τη μουσική.

Χρόνο με το χρόνο αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, αυξάνοντας την δημοφιλία του στο φιλόμουσο κοινό της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεδομένου ότι προσφέρει μία εναλλακτική γεύση πολιτισμού για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τους επισκέπτες του, που αναζητούν ήρεμες και ποιοτικές διακοπές.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και το πλήγμα που αναπόφευκτα υπέστησαν οι πολιτιστικοί θεσμοί από την πανδημία του Covid-19, το Φεστιβάλ δίνει και φέτος δυναμικά το παρόν, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου και πιανίστα Κορνήλιου Μιχαηλίδη.

Στην 5η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει τέσσερις μοναδικές συναυλίες, δύο εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς και μία μουσικοθεατρική παράσταση.

Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Tryfon Art Residency, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στο χώρο της Οικίας Μιχαηλίδου έκθεση με έργα νέων εικαστικών, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, συμφώνως προς τους όρους διατήρησης της κοινωνικής απόστασης για εκδηλώσεις – εκθέσεις με επισκέψεις κοινού.

Επιπλέον, σε μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης απέναντι στο περιβάλλον, το Φεστιβάλ θα συστήσει φέτος ταμείο προαιρετικής οικονομικής ενίσχυσης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του Καταφύγιου Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, που εδρεύει στους Λειψούς, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τον αντίκτυπο αυτής στην τουριστική κίνηση και συνεπακόλουθα στην τοπική οικονομία των Κουφονησίων, όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν φέτος με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή δοκιμών και παραστάσεων ζωντανών θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, το Φεστιβάλ ζητεί φέτος την κατανόηση και συνεργασία όλων, συντελεστών και θεατών, ώστε με την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης για την πρόληψη του κορονοϊού, να απολαύσουμε με ασφάλεια το πρόγραμμα των συναυλιών του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30

«Να ζήσεις Ludwig

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί

Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί

Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα

Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο

Συμμετέχει η βιολίστα Τάνια Χαριτοπούλου

Πιάνο: Ναταλία Μιχαηλίδου

 

Με αφορμή την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του εμβληματικού συνθέτη Ludwig van Beethoven (1770-1827), ο οποίος με το έργο του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην παγκόσμια μουσική ιστορία, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών που αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και η καταξιωμένη πιανίστα και συνιδρύτρια του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων Ναταλία Μιχαηλίδου παρουσιάζουν δύο σπουδαίες συνθέσεις του που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια μουσική εργογραφία.

Πρόγραμμα:

LVBeethoven (1770-1827)            Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 3 από τα «Κουαρτέτα Ραζουμόφσκι», έργο 59 σε ντο μείζονa


Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 4 σε σολ μείζονα, έργο 58 (πρωτότυπη έκδοση για πιάνο και κουιντέτο εγχόρδων)

Με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα

 ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30

«Lighter than air»

Φλάουτο: Στάθης Καραπάνος
Πιάνο: Νεφέλη Μούσουρα

Δύο πολυβραβευμένοι νέοι Έλληνες μουσικοί, ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, συμπράττουν επί σκηνής ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου μουσικής δωματίου από την παγκόσμια εργογραφία του 18ου, 19ου και 20ού αιώνα για φλάουτο και πιάνο, αλλά και για βιολί και πιάνο, σε μεταγραφές του Έλληνα φλαουτίστα.

Πρόγραμμα:

ClDebussy (1862-1918)                    Syrinx, L. 129, για σόλο φλάουτο

WAMozart (1756-1791)                Σονάτα για πιάνο και βιολί, Αρ. 21 σε μι ελάσσονα, K. 304, (μετ. για φλάουτο: Στάθης Καραπάνος)

LVBeethoven (1770-1827)             Σονάτα για βιολί Αρ. 5 σε φα μείζονα, έργο 24 (“Σονάτα της Άνοιξης”) (μετ. για φλάουτο: Στάθης Καραπάνος)

 

FrPoulenc (1899-1963)                    Σονάτα για φλάουτο και πιάνο FP 164


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30

«Στη Μακρινή Αγαπημένη»
Αφιέρωμα στο Γερμανικό lied

Μπασοβαρύτονος: Andreas Wolf (Γερμανία)

Πιάνο: Matthias Alteheld (Γερμανία)

«Εκεί που το δίπτυχο ποίησης-μουσικής βρίσκει τις ιδανικές του αναλογίες», στο Γερμανικό lied, θα μας μυήσουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Γερμανικής κλασικής μουσικής σκηνής, ο μπάσος Andreas Wolf, τακτικός προσκεκλημένος στις σπουδαιότερες αίθουσες όπερας του κόσμου, με τη συνοδεία του πιανίστα και καθηγητή ερμηνείας λυρικού τραγουδιού Matthias Alteheld.

Πρόγραμμα:

LVBeethoven (1770-1827)             “An die ferne Geliebte” (Στη μακρινή αγαπημένη), Έργο 98

 

RSchumann (1810-1856)                 “Dichterliebe” (Ο Έρωτας του ποιητή), Έργο 48

JBrahms (1833-1897)                           Αποσπάσματα από το “Lieder und Gesänge” (Τραγούδια και Ψαλμωδίες), Έργο 32

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα


ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30

«Russian Masters»

Πιάνο: Nikolay Lugansky (Ρωσία)
Βιολοντσέλο: Pavel Gomziakov (Ρωσία)

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων αποτελεί η φετινή εμφάνιση του περίφημου Nikolay Lugansky, παγκοσμίου φήμης βιρτουόζου Ρώσου πιανίστα, για τον οποίο έχει ειπωθεί ότι «τελειοποίησε το πιάνο πριν καν μάθει να διαβάζει μουσική», ο οποίος συμπράττει επί σκηνής με τον αναγνωρισμένο Ρώσο βιολοντσελίστα και μουσικό δωματίου Pavel Gomziakov.

Πρόγραμμα:

SRachmaninoff (1873-1943)           6 Μουσικές Στιγμές (6 Moments Musicaux) για σόλο πιάνο

 

ClDebussy (1862-1918)                    Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ρε ελάσσονα

D. Shostakovich (1906-1975)            Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ρε ελάσσονα, Έργο 40

                                                          

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Δημοτικό Σχολείο Κουφονησίων, ώρα 20:30

 «Igor Stravinsky: Η Ιστορία του Στρατιώτη»

 

Μουσική Διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Μαριλένα Κατρανίδου

 

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

 Έκτορας Λιάτσος, Δρόσος Σκώτης, Άγγελος Νεράντζης

Εικαστική Σύνθεση-Σκηνικά: Φανή Σκουλικίδη Μπουκουβάλα

Παίζουν οι μουσικοί:

 Βιολί: Γιώργος Μάνδυλας

Κοντραμπάσο: Νίκος Τσουκαλάς

Κλαρινέτο: Κωνσταντίνος Τζέκος

Φαγκότο: Οδυσσέας Μπάσσιος

Τρομπέτα: Σπύρος Αρκούδης

Τρομπόνι: Κωνσταντίνος Αυγερινός

Κρουστά: Σπύρος Λάμπουρας

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Μιχαήλ Μαρμαρινός

Η Ιστορία του στρατιώτη (L’ Histoire du Soldat) είναι ένα πολυδιάστατο έργο σε μουσική του Igor Stravinsky και λιμπρέτο του Ελβετού συγγραφέα Charles Ferdinand Ramuz που συνδυάζει διάφορες τέχνες (μουσική, θέατρο, χορός, απαγγελία).

Βασίζεται στο λαϊκό ρωσικό μύθο που περιγράφει την ιστορία ενός στρατιώτη, ο οποίος συναντά τον Διάβολο / Θάνατο, αφότου έχει λιποτακτήσει από την υπηρεσία του Τσάρου, τον οποίο είχε υπηρετήσει πιστά για 25 χρόνια έχοντας αποκτήσει μηδαμινή περιουσία ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του. Ο Διάβολος / Θάνατος εκμεταλλεύεται την ανάγκη του εξαθλιωμένου στρατιώτη, τον περιπαίζει και τελικά τον οδηγεί στην καταστροφή, σε μια έκβαση που θυμίζει τη θρυλική ιστορία του Φάουστ.

 

Η ιδέα για την ένταξη της σκηνικής μεταφοράς της Ιστορίας του Στρατιώτη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων χρονολογείται ήδη από το 2019 και αποτελούσε κοινή επιθυμία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κορνήλιου Μιχαηλίδη και του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινού. Φέτος, με την καλλιτεχνική συμβολή του τελευταίου, η Ιστορία του Στρατιώτη παρουσιάζεται στο κοινό του Φεστιβάλ με ένα σύνολο εξαίρετων συντελεστών.

 

Με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών         

Υπό την αιγίδα:

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Χορηγοί:

Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα 

Φοίνικας  

Develop Greece  

Blue Star Ferries 

Υποστηρικτές:

Koufonisia Villas

Aeolos Hotel

Myrto Hotel

Kalamia Bar

Mylos Bar

Arodou

 

Σε συνεργασία με:

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ)
Tryfon Art Residency

 

Με την αρωγή: Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων