Ελένη Σταθοπούλου: Αναδρομική Έκθεση- Η Γεωμετρία των Χρωμάτων

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζουν τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου την αναδρομική έκθεση φόρο τιμής στο έργο της Ελένης Σταθοπούλου.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη αναδρομική παρουσίαση της σπουδαίας εκπροσώπου της αφηρημένης τέχνης, σε μια προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της.

Θα εκτεθούν περίπου 150 έργα ζωγραφικής από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής της δημιουργίας: από τα χρόνια των σπουδών και της Κατοχής, από την περίοδο του Παρισιού (1945-1949), και αργότερα από τα χρόνια της μελέτης του αιγαιακού τοπίου (1950-1960) έως τη στροφή της στην ανεικονική τέχνη. Η έκθεση δίνοντας έμφαση στη συνολική εικόνα της εικαστικής της δημιουργίας κλείνει με τις μνημειακές αφηρημένες συνθέσεις που χρονολογούνται στη δεκαετία του 1980.

19/10/2020 – 10/01/2021 | 09.00 – 20.00

Eίσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή

Αίθριο 4ου Ορόφου ΕΒΕ

Η έκθεση συνοδεύεται με κατάλογο/συλλογικό τόμο, που αποτελεί έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Μοσχονάς, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλείστε θέση

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση της Ελένης Σταθοπούλου που παρουσιάζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζεται μια σειρά διαλέξεων που διερευνούν το έργο και τις ημέρες της ζωγράφου, επιχειρώντας να τα επικοινωνήσουν στο κοινό.

Σπύρος Μοσχονάς, Ελένη Σταθοπούλου: Στα Ερμάρια της λήθης

Η διάλεξη του Σπύρου Μοσχονά, επιμελητή της έκθεσης, θα επιχειρήσει να δώσει ένα ευρύ διάγραμμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ελένης Σταθοπούλου. Θα σχολιαστεί η στροφή της προς την ανεικονική τέχνη και η εμμονή της στο τοπίο της Σίφνου, που καθορίζει ολόκληρη την ύστερη δημιουργία της. Στόχος είναι να γίνει κατανοητή η συνολική καλλιτεχνική της παραγωγή αλλά και η συμβολή της Σταθοπούλου στο πλαίσιο της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης.

Κωνσταντίνα Ντακόλια, Η Ελένη Σταθοπούλου στην Παπαστράτειο Διακοσμητική (1955-1972) 

Η Κωνσταντίνα Ντακόλια, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών, θα αναπτύξει τις λεπτομέρειες της διδακτικής δράσης και του καθοριστικού αντίκτυπου της ζωγράφου στην εξέλιξη των μαθητών της Παπαστρατείου Διακοσμητικής Σχολής.

21/10/2020 | 19.00

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή
Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 16/10 στις 09.00.

ΦΑΡΟΣ

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Κλείστε θέση

Κατά την επίσκεψή στον χώρο της έκθεσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Δείτε όλα τα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των επισκεπτών εδώ.