,

Είδαμε την παράσταση «Οι Μάγισσες της Σμύρνης»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Βράδυ Πέμπτης και ο δρόμος μας έβγαλε στο κέντρο της Αθήνας για να παρακολουθήσουμε μια από τις εμπορικότερες θεατρικές επιτυχίες της φετινής σεζόν. Ο λόγος φυσικά για τις «Μάγισσες της Σμύρνης» της Μάρας Μεϊμαρίδη που μετά την τεράστια αποδοχή του βιβλίου της και την μεταφορά της ιστορίας της στη μικρή οθόνη, φέτος βλέπει την ιστορία της να μας ξανασυστήνεται στο θεατρικό σανίδι του ονειρικού Παλλάς σε απόδοση – σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή.

Η ιστορία μας μεταφέρει στη Σμύρνη του 1887 και μας γνωρίζει την Κατίνα, μια φτωχή, έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά, της οποίας η ζωή  αλλάζει όταν γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τούρκα μάγισσα, που την παίρνει υπό την προστασία της. Η Κατίνα βάζει στόχο να ανέβει ψηλά. Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά ποτέ δεν κάνουν λάθος. Καταφέρνει να παντρευτεί τρεις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον ένα πλουσιότερο από τον άλλον. Όσο ανεβαίνει πιο ψηλά σε κοινωνική τάξη, η Κατίνα ανακατεύεται στις δουλειές τους και κουμαντάρει άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να γίνει αρχόντισσα όλης της Σμύρνης. Εκατό χρόνια μετά, σ’ ένα σκονισμένο μπαουλάκι στο σπίτι της Αίγινας, η Μαρία, ανιψιά της Κατίνας βρίσκει τις γραφές, τα ξόρκια και τα μαγικά της και αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο της.

Η σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή είχε όπως πάντα την προσωπική του σφραγίδα. Αποτύπωσε την ατμόσφαιρα μίας εμβληματικής εποχής, μεταφέροντάς μας 130 χρόνια πίσω σε ένα ταξίδι στα παράλια της Σμύρνης και σε μια ιστορία γεμάτη μάγια, ξόρκια, αρώματα, έρωτες και πάθη. Έμπλεξε αρμονικά τη θρησκεία με τη μαγεία, τον έρωτα με το θάνατο και την ανάγκη για επιβίωση αλλά και το πάθος για το μεταφυσικό με την ανθρώπινη λογική. Έστησε ένα πλούσιο θέαμα στη σκηνή του Παλλάς δίνοντας έμφαση ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια της κάθε παράλληλης δράσης. Το ταξίδι του από τις γειτονιές της Σμύρνης μέχρι την Αίγινα και η μύηση στον μυστηριώδη κόσμο της μαγείας αναμφισβήτητα τον δικαιώνει.

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθειά του στάθηκε η Αθανασία Σμαραγδή με τα εντυπωσιακά σκηνικά της και τις γρήγορες εναλλαγές τους που μας μετέφεραν από τη μία στιγμή στην άλλη σε κάθε γωνιά της Σμύρνης αλλά και η Ντένη Βαχλιώτη που επιμελήθηκε προσεκτικά τα κοστούμια της παράστασης δίνοντας υπόσταση και ξεχωριστό χαρακτήρα σε όλους τους πρωταγωνιστές. Ιδιαιτέρως προσεγμένοι και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση της ατμόσφαιρας του έργου ειδικά στα σημεία που εμφανιζόταν η μάγισσα Αττάρτη.

Ένα σημαντικό καστ ηθοποιών πρωταγωνιστεί στις «Μάγισσες της Σμύρνης». Ξεχωρίσαμε τη Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Ευθαλίας για το ταπεραμέντο, τη ζωντάνια αλλά και την κωμική διάσταση που έδωσε στο ρόλο της προσαρμόζοντάς τον αποκλειστικά πάνω της. Εξαιρετική και η Μίρκα Παπακωσταντίνου στο ρόλο της μάγισσας Αττάρτης. Η έμπειρη ηθοποιός κατάφερε να μας κάνει να ανατριχιάσουμε κάποιες στιγμές με την πειθώ και την επιβλητική της παρουσία. Λατρέψαμε τη Νικολέτα Βλαβιανού στο ρόλο της ζηλόφθονης θείας Φούλας αλλά και τη Μαρία Αντουλινάκη στο ρόλο της κουτσομπόλας γειτόνισσας Βασιλείας για τη φυσικότητα στο παίξιμό τους και την ακομπλεξάριστη διάθεσή τους να τσαλακωθούν. Μας άρεσε πολύ και η ερμηνεία του Ηλία Μελέτη στο ρόλο του Σύριου Καραμάνου, του τρίτου συζύγου της Κατίνας. Ο γοητευτικός ηθοποιός απέδωσε τον ήρωά του με την απαιτούμενη ωριμότητα και χωρίς περιττά στολίδια.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη Σμαράγδα Καρύδη που ενσαρκώνει στην παράσταση τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κατίνας. Η ηθοποιός επιχείρησε και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να μας σαγηνεύσει με τα μαγικά της κόλπα και την αβίαστη γοητεία της. Μάλιστα, μια από τις πιο δυνατές στιγμές του έργου ήταν το αργό και άκρως ερωτικό της τσιφτετέλι στην προσπάθεια της να κεντρίσει το ενδιαφέρον του υποψήφιου δεύτερου συζύγου της, Κωνσταντίνου Καραμάνου που στην παράσταση ερμηνεύει ο έμπειρος πια υποκριτικά Μέμος Μπεγνής. Ο ήχος της ανατολίτικης μουσικής σε συνδιασμό με την υπέροχη χορογραφία του Δημήτρη Παπάζογλου μας έκανε να μην μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω της.

«Οι Μάγισσες της Σμύρνης» είναι μια υπερπαραγωγή, από αυτές που δύσκολα συναντάμε πια στη θεατρική Αθήνα. Αν θέλετε να κάνετε μια

τρίωρη βουτιά πίσω στο χρόνο και να γεμίσετε χρώματα και αρώματα Ανατολής σε μια ιδιαίτερη μύηση στον κόσμο της μαγείας, δεν πρέπει να χάσετε αυτή την παράσταση. Φροντίστε μόνο να κλείσετε έγκαιρα τα εισιτήριά σας καθώς τα απανωτά sold out θα δυσκολέψουν το εγχείρημά σας.

Καλή σας θέαση!