,

Είδαμε την παράσταση «Beginning»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Ένα σύγχρονο έργο με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις παρακολουθήσαμε το απόγευμα της Κυριακής στο θέατρο 104. Αναφερόμαστε φυσικά στο «Beginning» του David Eldridge που μετά τα απανωτά sold out στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και το West- End του Λονδίνου ανεβαίνει φέτος σε πανελλήνια πρεμιέρα, σε μια υπέροχη θεατρική σκηνή της Αθήνας σε μετάφραση – σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη με πρωταγωνιστές τη Θάλεια Ματίκα και το Γιάννη Δρακόπουλο.

Το έργο τοποθετείται χρονικά την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2018. Είναι ξημερώματα και ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν φύγει, ο Ντάνι έχει ξεμείνει στο πάρτι της Λόρα, στο διαμέρισμά της το οποίο βρίσκεται σε κακό χάλι. Το ίδιο και αυτοί. Ο Ντάνι και η Λόρα είναι κάποιοι από μας. Είναι οι ωραίοι γείτονες της διπλανής πόρτας. Είναι νέοι, κεφάτοι, νευρωτικοί και πολύ επίκαιροι. Εκείνη θα ανοίξει όλα της τα χαρτιά αφού πιστεύει στα νέα ξεκινήματα. Εκείνος δεν έχει τίποτα να ανοίξει γιατί απλά τα έχει χάσει όλα.

Το κείμενο της παράστασης θέτει στο μικροσκόπιο τις ανθρώπινες σχέσεις εστιάζοντας στη δυσκολία δύο νέων ανθρώπων, προσκολλημένων στην καριέρα τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να προχωρήσουν σε μια καινούρια γνωριμία που ίσως αποδειχτεί καθοριστική για τη ζωή τους. Η γραφή του David Eldridge είναι σύγχρονη, έχει χιούμορ, φρεσκάδα και κρύβει αλήθειες που φοβόμαστε να τις παραδεχτούμε ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό. Αν και το θέμα για το οποίο επέλεξε να γράψει ο συγγραφέας είναι χιλιοειπωμένο, δεν παύει να μας απασχολεί ακόμη και στις μέρες μας αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο για μια νέα οπτική στα μέχρι τώρα κοινωνικά και επικοινωνιακά δεδομένα.

Η σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη ήταν αξιόλογη. Ο σκηνοθέτης υποστήριξε τη συγγραφική γραμμή του David Eldridge τονίζοντας με μαεστρία τα δυνατά αλλά και τα τρωτά σημεία των ηρώων του βοηθώντας έτσι τους θεατές να ταυτιστούν ευκολότερα μαζί τους. Πολύτιμος βοηθός του στο στήσιμο της απαιτούμενης ατμόσφαιρας στάθηκε η εξαιρετική μουσική του Κωστή Ξενόπουλου αλλά και η μουσική επιμέλεια του ίδιου σε συνεργασία με το σκηνοθέτη.

Τόσο η Θάλεια Ματίκα όσο και ο Γιάννης Δρακόπουλος μας χάρισαν προσεγμένες ερμηνείες αποδεικνύοντας πως αν και ολότελα διαφορετικοί, έχουν καλή χημεία επί σκηνής. Μας έκαναν να χαμογελάσουμε, να δακρύσουμε και να θαυμάσουμε τους ήρωες τους που αναζητούν απεγνωσμένα τον τρόπο για ένα νέο ξεκίνημα. Ξεχωρίσαμε μια από τις τελευταίες σκηνές του έργου, όταν η Λόρα βρίσκει το θάρρος να εξομολογηθεί στο Ντάνι αυτό που πραγματικά ψάχνει στη ζωή της. Συγκινηθήκαμε πραγματικά και ταυτιστήκαμε απόλυτα με το ξέσπασμα της ηρωίδας της.

Το μόνο κακώς κείμενο της παράστασης είναι ότι αρκετές φορές χάναμε τις ατάκες των πρωταγωνιστών αφού μιλούσαν εξαιρετικά χαμηλόφωνα. Αυτό ίσως να οφείλεται στην απομακρυσμένη μας θέση από τις πρώτες σειρές ή ίσως πάλι να φταίει η κακή ηχητική του χώρου. Σίγουρα όμως είναι κάτι που πρέπει να βελτιωθεί άμεσα.

Η παράσταση “Beginning” αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κωμωδία, διαθέτει αρκετά κωμικά και κοινωνικά στοιχεία κερδίζοντας τους θεατές με τη φρέσκια της προσέγγιση στο αιώνιο αγκάθι των ανθρώπινων σχέσεων. Αξίζει να την παρακολουθήσετε και να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας επαναπροσδιορίζοντας τα θέλω σας και βρίσκοντας τη δύναμη για ένα νέο ξεκίνημα.

Καλή σας θέαση!