,

Είδαμε την παράσταση “Cock”

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Είχα ακούσει τόσα πολλά για αυτή την παράσταση. Ενθουσιασμός και χαμόγελα σε όποιο θεατρικό πηγαδάκι και αν βρισκόμουνα. Τώρα μπορώ πια να πω κι εγώ με βεβαιότητα πως αξίζει τον κόπο. Στο στενό της Βουκουρεστίου και συγκεκριμένα στο θέατρο Αθηνών, ο Μίνως Θεοχάρης σκηνοθετεί ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών ανεβάζοντας το επιτυχημένο έργο του Μάικ Μπάρτλετ, “Cock” και δίνοντας μια ευχάριστη νότα στα Δευτερότριτά μας.

Το συγκεκριμένο έργο που ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα είναι μια κωμική ιστορία ενός ιδιαίτερου τριγώνου, που σχηματίζεται αναπάντεχα όταν ένας ομοφυλόφιλος άντρας γνωρίζει και ερωτεύεται μια γυναίκα, με αποτέλεσμα να νιώθει απόλυτα διχασμένος. Το «Cock» αναφέρεται με τολμηρό τρόπο στο ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας, αποτελώντας ένα αιχμηρό σχόλιο για τη στάση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στον σημερινό άνθρωπο.

Ο Μίνως Θεοχάρης ακολούθησε τη γραμμή του συγγραφέα αντιμετωπίζοντας το έργο του Μάικ Μπάρτλετ ως κοινωνικό περνώντας ωστόσο με ιδιαίτερα κωμικό τρόπο τα μηνύματα των ηρώων του. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, ο θεατής μαθαίνει μόνο το όνομα του διχασμένου αναποφάσιστου άντρα (Τζον), ταυτίζεται μαζί του και προσπαθεί να κατανοήσει τους φόβους και τις πραγματικές του επιθυμίες. Οι υπόλοιποι ήρωες ορίζονται τόσο από το συγγραφέα όσο και από το σκηνοθέτη ως Γυναίκα, Άντρας και Πατέρας εκπροσωπώντας επάξια τους κανόνες και τις ταμπέλες που αρέσκεται να βάζει η κοινωνία προκειμένου να χαρακτηρίσει εύκολα τη σεξουαλικότητα κάποιου. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης υιοθέτησε επιτυχημένα μια συγκεκριμένη, εμφανώς προγραμματισμένη κινησιολογία για αυτούς τους τρεις χαρακτήρες θέλοντας να τους κάνει να ξεχωρίζουν από τον κεντρικό ήρωα στα μάτια του θεατή που συχνά μπερδεύεται για το ποιό είναι το σωστό και ποιό το λάθος. Στο τέλος νικάει η λογική αφού σημασία τελικά δεν έχει με τί κοιμάσαι στο κρεβάτι σου αλλά τί είδους άνθρωπος είναι αυτός.

Οι ερμηνείες και των τεσσάρων ηθοποιών που πρωταγωνιστούν είναι σύγχρονες και πειστικές. Λατρέψαμε τον εξαιρετικά ταλαντούχο Δημήτρη Μακαλιά στο ρόλο του Άντρα. Ο ηθοποιός χρησιμοποιήσε υπέρ του τις δόσεις υπερβολής που απαιτούσε ο ρόλος του χαρίζοντας στο κοινό μια έξοχη ερμηνεία και άφθονες στιγμές γέλιου. Μας άρεσε και η Φωτεινή Αθερίδου στο ρόλο της Γυναίκας. Η ηθοποιός ήταν πολύ χαριτωμένη αποδίδοντας πειστικά την ερωτευμένη ηρωίδα της. Για ακόμη μια φορά μας έκανε να αγαπήσουμε την γοητευτική χροιά της φωνής της. Υπέροχος και φυσικός ο Ηλίας Μουλάς στο ρόλο του Τζον. Ο ηθοποιός προσέγγισε τον ρόλο του με την απαιτούμενη εσωτερικότητα παρουσιάζοντας επί σκηνής έναν αναποφάσιστο αλλά ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Τέλος, στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε και ο Αλέξανδρος Καλπακίδης στο ρόλο του Πατέρα. Με την εμπειρία που διαθέτει στο θέατρο ο ηθοποιός, μόνο καλό είχε να προσφέρει η παρουσία του στην παράσταση.

Ταξιδέψαμε με τις υπέροχες μουσικές παρεμβολές της παράστασης ενώ μας άρεσαν πολύ και οι φωτισμοί που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Στο πνεύμα του έργου και τα ευφάνταστα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη που συντέλεσαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της εικόνας των ηρώων επί σκηνής.

Το “Cock” είναι μια παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσετε με μάτια και μυαλά ανοιχτά. Θα περάσετε καλά, θα γελάσετε και θα αναρωτηθείτε για τον τρόπο που αξιολογείτε τα πράγματα και τους ανθρώπους γύρω σας. Σας την προτείνω!

Καλή σας θέαση!