,

Είδαμε την παράσταση «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Πόσο χώρο καταλαμβάνουν οι φόβοι στη ζωή μας και πόσο τοξική κατορθώνουν να την κάνουν με την παρουσία τους; Αυτά και άλλα πολλά αναρωτηθήκαμε παρακολουθώντας την παράσταση «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου» που ανεβαίνει φέτος στο θέατρο Γκλόρια σε σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού.

Πρόκειται για μια κωμωδία – θρίλερ της Δήμητρας Παπαδοπούλου που ανεβαίνει για δεύτερη φορά σε αθηναϊκή σκηνή, δέκα χρόνια μετά το παρθενικό του ανέβασμα με την γνωστή σεναριογράφο να κρατά τότε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η συγγραφέας προσεγγίζει με μια κωμική ματιά το φόβο της μοναξιάς σατιρίζοντας ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, όπου οι φοβίες και οι νευρώσεις κατακλύζουν την καθημερινότητα μας.

Η υπόθεση του έργου αφορά τη Μαρία, την κληρονόμο ενός παλιού αρχοντικού στην Κηφισιά που έρχεται να ζήσει για πρώτη φορά μόνη της, μετά από χρόνια απουσίας στην Ινδία και αποφασίζει να απαλλαγεί από ό,τι την βαραίνει: από τον σύζυγο και από το στοιχειωμένο, κατά τα φαινόμενα, σπίτι της. Η ίδια, αδύναμη και φοβισμένη να αντιμετωπίσει τη ζωή της, ανατρέχει στην κινέζικη φιλοσοφία και χωρίς να το καταλάβει, μπλέκει σ’ ένα γαϊτανάκι ευτράπελων καταστάσεων, με βασικούς πρωταγωνιστές έναν Κρητικό παλικαρά, έναν ροκά φίλο της, τη Ρουμάνα υπηρέτρια, έναν σεναριογράφο ταινιών τρόμου, ένα μέντιουμ και τον ψυχίατρό της. Όλοι προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν και να διατηρήσουν την πολυπόθητη ισορροπία στη ζωή τους, μια ανάγκη που εκφράζει όλο και περισσότερο ο σύγχρονος άνθρωπος.

Μέσα από την κωμική της πένα, η Δήμητρα Παπαδοπούλου στόχευσε να φωτίσει τους σκοτεινούς φόβους που ταλανίζουν σήμερα τον καθένα από εμάς, με σκοπό να τους ξορκίσει αναλύοντάς τους μπροστά στα μάτια μας. Ο σκοπός επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό αφού βγαίνοντας από το θέατρο, είχαμε οπλιστεί με δύναμη να τους ανακαλύψουμε και να τους γνωρίσουμε καλύτερα και αυτό είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, παρατηρήσαμε πως συγγραφικά υπήρχαν κάποιες σεναριακές αστοχίες και το χιούμορ της παράστασης ήταν στο σύνολό του πολυφορεμένο και εύκολο.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός στο πρώτο του ολοκληρωμένο σκηνοθετικό εγχείρημα. Το «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου» είναι η δεύτερη συνεργασία του με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου μετά το άκρως επιτυχημένο «Μάνα, θα πάω στο Hollywood». Ο Φωκάς Ευαγγελινός αξιοποίησε πλήρως το ταλέντο των ηθοποιών του στήνοντας μια παράσταση με σασπένς και ερμηνευτικές κορυφώσεις στα σημεία που απαιτούνταν. Πολύτιμος αρωγός στο όλο του εγχείρημα ήταν τόσο οι εξαιρετικοί φωτισμοί όσο και η ύπαρξη ζωντανής μουσικής (πιάνο) επί σκηνής. Παρόλα αυτά, ιδιαιτέρως το πρώτο μέρος του έργου ήταν αρκετά υποτονικό σε επίπεδο ρυθμού.

Οι ηθοποιοί της παράστασης στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με τη Μαρία Λεκάκη να ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ξεχωρίσαμε τον Κώστα Αποστολάκη στο ρόλο του Κρητικού, ο οποίος για ακόμη μια φορά ήταν απολαυστικός χαρίζοντας αρκετό γέλιο στους θεατές. Μας άρεσε πολύ και ο Στράτος Λύκος στο ρόλο του ροκά φίλου της πρωταγωνίστριας για την ενέργεια και τη ζωντάνια του στη σκηνή.

Το «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου» είναι μια λαϊκή παράσταση που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και μπορεί να σας εξασφαλίσει ένα ευχάριστο ψυχαγωγικό δίωρο.

Καλή σας θέαση!