,

Είδαμε την παράσταση «Donna Abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Στα άδυτα ενός κομμωτηρίου, ανάμεσα σε βούρτσες και ποστίς, μια μοναχική γυναίκα με πεταλούδες στην καρδιά, εξομολογείται τον ανεκπλήρωτο έρωτά της για τον Γιώργο Χειμωνά. Πού συμβαίνουν αυτά; Μα στην κουκλίστικη σκηνή του θεάτρου Vault όπου κάθε Σαββατοκύριακο, η Μαίρη Σταυρακέλλη γίνεται η Αρετούλα της καρδιάς μας καθώς πρωταγωνιστεί στο έργο της Γλυκερίας Μπασδέκη, «Donna Abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου» σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Παπαδόπουλου.

Το έργο της Γλυκερίας Μπασδέκη μας ταξιδεύει στο Φλεβάρη του 89 σε μια μοιραία συνάντηση κι έναν έρωτα καταδικασμένο να μη ξεκινήσει ποτέ. Το μυαλό και η καρδιά της Αρετής (Μαίρη Σταυρακέλλη) στοιχειώνεται για χρόνια από τη μορφή του ποιητή Γιώργου Χειμωνά και ο ανεκπλήρωτος έρωτάς της βρίσκει παρηγοριά και περίθαλψη στο κομμωτήριο της Βάντας (Δώρα Θωμοπούλου), στην Καβάλα. Εκεί, στη λάμψη των κρισταλκολόρ, ανάμεσα σε βαφές και αναπάντητες κλήσεις, φυσάνε λακ και άνεμοι ομορφιάς που διώχνουν μακριά τις λύπες για τον απόντα έρωτα.

Το «Donna Abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου» είναι ένας ύμνος για τις αγάπες που δεν ήρθαν ποτέ αφήνοντας πάντα μια εκκρεμότητα και μια ελπίδα για μια συνάντηση κάπου αλλού. Μπορεί το θέμα να σας φαίνεται χιλιοειπωμένο, όμως παρακολουθώντας την παράσταση θα αλλάξετε γνώμη καθώς η γραφή της Γλυκερίας Μπασδέκη θα σας κερδίσει με την αμεσότητα, την ποιητικότητα και την αλήθεια της. Ένα κείμενο που βρίσκει καταφύγιο στις ψυχές όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να αγαπήσουν και να αγαπηθούν για να νιώσουν ζωντανοί. Ο λόγος της συγγραφέως μας μάγεψε και μας συγκίνησε πολύ.

Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος που ομολογουμένως έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για μια ακόμη φορά. Αν και είναι ο μοναδικός άντρας ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης, προσέγγισε με ιδιαίτερη ευαισθησία την εύθραυστη ηρωίδα του φωτίζοντας περίτεχνα όλες τις πλευρές της προσωπικότητάς της. Έστησε μια παράσταση με ρυθμό και σωστή διάρκεια χρησιμοποιώντας έξυπνα τεχνάσματα για να μπλέξει την πραγματικότητα με το φανταστικό κόσμο που επιθυμούσε να ζει η Αρετή. Η λυτρωτική και παράλληλα αινιγματική σκηνή του τέλους αποδόθηκε σα μια πραγματική ιεροτελεστία με στοιχεία τραγωδίας  κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις μας.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Αρετής και της Βάντας απολαύσαμε τη Μαίρη Σταυρακέλλη και τη Δώρα Θωμοπούλου αντίστοιχα που είχαν μοναδική χημεία επί σκηνής. Η Αρετούλα είναι μια γυναίκα γεμάτη πάθη, φόβους, ανασφάλειες, ελπίδα και φλερτάρει έντονα με την τρέλα. Είναι μια γυναίκα που έχει στην καρδιά της πεταλούδες, της αρέσει να γράφει για αυτές γιατί η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ της να πετάξει ελεύθερη παρά μόνο μέσα από την φαντασία της. Παράλληλα και ενώ βρίσκεται σε κομμωτήριο, επιτρέπει στην κομμώτριά της να της περιποιηθεί όπως θέλει τα μαλλιά της, απαγορεύοντάς της όμως να κόψει έστω και μια τρίχα από αυτά. Τα μαλλιά της είναι για αυτήν οι αναμνήσεις της που της αρέσει να τις χαϊδεύει, να τις φροντίζει μα δεν αντέχει να ζήσει χωρίς αυτές. Η Αρετή είναι μια δύσκολη ηρωίδα γεμάτη συναισθηματικές διακυμάνσεις, τις οποίες η Μαίρη Σταυρακέλλη απέδωσε μοναδικά. Η ηθοποιός μεταμορφώθηκε για μια ολόκληρη ώρα σε αυτό το εύθραυστο μοναχικό πλάσμα που έχει ανάγκη να ακουμπήσει κάπου τις σκέψεις του. Τις μοιράστηκε με τη Βάντα και μαζί μας και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Η ερμηνεία της ηθοποιού είναι συγκλονιστική.

Δίπλα της, βρίσκεται η Δώρα Θωμοπούλου στο ρόλο της Βάντας που αποτελεί την ήρεμη δύναμη της ιστορίας. Η Βάντα είναι μια γυναίκα τρυφερή, όλο αγάπη που ξέρει να κλείνει τις πληγές μέσα στην αγκαλιά της και στο γεμάτο κατανόηση βλέμμα της. Η ερμηνεία της ηθοποιού είχε μέτρο, ωριμότητα και κινήθηκε στις σκηνοθετικές γραμμές της παράστασης.

Ενθουσιαστήκαμε με το υπέροχο σκηνικό της Άσης Δημητρολοπούλου που έστησε κυριολεκτικά ένα μικρό χαριτωμένο κομμωτήριο γεμάτο χρώματα και τρέσες στη σκηνή του Vault βοηθώντας τον θεατή να διεισδύσει πιο εύκολα στον κόσμο της ηρωίδας. Ωραίοι και οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη που έκανε εύστοχες εναλλαγές στις συναισθηματικές μεταπτώσεις της Αρετούλας.

Δεν υπάρχει παράσταση που να έχουμε δει στο διαμαντάκι του Κεραμεικού και να μην έχουμε ενθουσιαστεί από το αποτέλεσμα. Το «Donna Abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου» είναι ένα υπέροχο έργο που ευτυχεί στα χέρια του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν θα μπορούσε να βρει ιδανικότερη πρωταγωνίστρια από τη Μαίρη Σταυρακέλλη. Μην το χάσετε! Αξίζει τον κόπο και το χρόνο σας.

Καλή σας θέαση!