,

Είδαμε την παράσταση «Η Μπομπονιέρα (ή Πώς έλυσα τα θέματά μου)»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μια σύγχρονη ελληνική κωμωδία παρακολουθήσαμε το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο Vault ξεκινώντας με χαμόγελο τη νέα μας εβδομάδα. Ο λόγος για την παράσταση «Η Μπομπονιέρα (ή Πώς έλυσα τα θέματά μου)», ένα έργο του Βασίλη Τσιγκριστάρη που ανεβαίνει στο διαμαντάκι του Κεραμεικού σε σκηνοθεσία του Μάνου Κανναβού.

Πρόκειται για ένα έργο της εποχής μας που με βασικό άξονα το χιούμορ, πραγματεύεται τα εμπόδια των απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας να διεκδικήσουν και να διατηρήσουν ερωτικές σχέσεις. Συγκεκριμένα, η Χριστίνα σε μία κρίση πανικού εγκαταλείπει τη δεξίωση του γάμου της για να βρει καταφύγιο σε μία ταράτσα όπου και την ακολουθεί ο καλύτερος της φίλος,ο Δημήτρης που προσπαθεί να σώσει την κατάσταση. Εκεί συναντoύν έναν άγνωστο, ο οποίος δεν θέλει για κανέναν λόγο να τους αποκαλύψει γιατί βρίσκεται εκεί. Όταν ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από την ταράτσα, ο φόβος, η καχυποψία και η απόγνωση τους θα αρχίσουν να αναδύονται. Μέσα από συμπτώσεις και αποκαλύψεις έρχονται αντιμέτωποι με κωμικοτραγικές καταστάσεις που θ΄αλλάξουν την πορεία της ζωής τους για πάντα. Μήπως τελικά δεν βρέθηκαν και τόσο τυχαία εκεί;

Η γραφή του Βασίλη Τσιγκριστάρη είναι απλή και έχει μια αμεσότητα που αγγίζει αμέσως τους θεατές. Προσεγγίζει κοινωνικά θέματα με μια κωμική διάθεση χωρίς να τα κανιβαλίζει. Δεν θα λέγαμε πως «Η Μπομπονιέρα» του είναι είναι μια κλασσική κωμωδία που σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι. Σε κάνει όμως να χαμογελάς και να ταυτίζεσαι πολλές στιγμές με τους ήρωές της. Εκεί βρίσκεται κι όλη η ουσία του κειμένου.

Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο ταλαντούχος Μάνος Κανναβός που προσέγγισε το κείμενο με μια ποπ, ανάλαφρη διάθεση αναδεικνύοντας την κωμική πλευρά των πραγμάτων. Μ’αυτό τον τρόπο, ο σκηνοθέτης φώτισε θέματα που μαστίζουν την εποχή μας όπως η μοναξιά και η δυσκολία των ανθρωπίνων σχέσεων κάθε είδους δίχως να βαρύνει το κοινό. Με λίγα λόγια, έκανε τους ήρωες του συγγραφέα προσιτούς στα μάτια των θεατών κρατώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον τους ως προς την εξέλιξη της πλοκής.

Τους τρεις ήρωες ερμηνεύουν επί σκηνής η Κατερίνα Γεωργάκη, ο Τάσος Δέδες και ο Βασίλης Τσιγκριστάρης. Μάλιστα, οι δυο άντρες έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν στη σκηνή του Vault στην συγκλονιστική παράσταση «The Curing Room». Αυτή τη φορά, «η Μπομπονιέρα» έδωσε την ευκαιρία στους τρεις ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν το κωμικό τους ταλέντο και να μας χαρίσουν ολοκληρωμένες ερμηνείες. Λατρέψαμε το σκηνικό αυθορμητικό και την κωμική στόφα που διαθέτει ο Τάσος Δέδες ενώ μας άρεσε τόσο η πληθωρική ερμηνεία της Κατερίνας Γεωργάκη όσο και η ήρεμη δύναμη του Βασίλη Τσιγκριστάρη που ξέρει καλά πως να κρατάει τις σκηνικές ισορροπίες .

Χαριτωμένα βρήκαμε τα πολύχρωμα σκηνικά της Γεωργίας Μπούρδα που κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή μας ενώ παράλληλα δεν εμπόδιζαν τους ηθοποιούς να κινηθούν ελεύθερα στο σκηνικό χώρο. Καταλυτική στη συνολική ποπ διάθεση του θεάματος και η μουσική επιμέλεια της παράστασης από το γνώστη του είδους, Μάνο Αντωνιάδη.

Στο τέλος της παράστασης, βγήκαμε από το χώρο του Vault μ’ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη μας. Δεν λύσαμε τα προβλήματά μας αλλά σίγουρα τα ξορκίσαμε συνειδητοποιώντας πως υπάρχουν πολλοί εκεί έξω τελικά  που μας μοιάζουν και τους μοιάζουμε. Κι αυτή ήταν η πιο αισιόδοξη σκέψη για να ξεκινήσει η εβδομάδα μας.

Καλή σας θέαση!