,

Είδαμε την παράσταση «Το Μεγάλο Κύμα»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μια εναλλακτική παράσταση με θέμα το διαχρονικό ζήτημα της θέσης των δύο φύλων επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Κυριακής.

Ο λόγος για το έργο της Τζωρτζίνας Τζήλιου «Το Μεγάλο Κύμα» που ανεβαίνει φέτος στο Χώρο Τέχνης 14η Μέρα σε σκηνοθεσία Τίτου Λίτινα.

Στα 60 λεπτά της συνολικής διάρκειας της παράστασης, είδαμε μια ηλικιωμένη περσόνα του θεάτρου να κάνει τον απολογισμό της ζωής της στο νεαρό της νοσηλευτή καταλήγοντας στην αιώνια σχέση και τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Η Τζωρτζίνα Τζήλιου έγραψε ένα κείμενο που ακροβατεί μεταξύ της ποίησης και του ρεαλισμού θίγοντας τα διαχρονικά θέματα των σχέσεων, του έρωτα, της συντροφικότητας και της ελευθερίας. Μέσα από τη σχέση των χαρακτήρων της, η συγγραφέας κατόρθωσε να γεφυρώσει το χάσμα των δύο φύλων ωθώντας τα να επικοινωνήσουν και να φτάσουν σε μια λυτρωτική μέθεξη. Με την πένα της, οδήγησε τους θεατές σε ένα μεταίχμιο ονείρου και πραγματικότητας όπου ακόμα και η ζωή με το θέατρο περιπλέκονται με απόλυτη αρμονία.

Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται ο Τίτος Λίτινας που έστησε την παράσταση σε μορφή τελετουργίας. Πάνω στη σκηνή υπήρχε  άμμος, μια γυάλα με νερό, ένας βασιλικός και ένα τσίγκινο δοχείο. Κι αν αναρωτιέστε τί σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά μεταξύ τους, για να σας βοηθήσω λίγο, θα σας πω πως όλα αυτά αντικατοπτρίζουν τον κύκλο της ζωής. Ένα κύκλο που περιλαμβάνει τη ζωή και το θάνατο. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο νερό, την απόλυτη πηγή κάθαρσης. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν όταν σε παρασύρει το μεγάλο κύμα. Βρήκαμε την προσέγγισή του ιδιαίτερα έξυπνη και πρωτοποριακή.

Η Λίζυ Ξανθοπούλου και ο Τίτος Λίτινας πρωταγωνιστούν στην παράσταση. Ο δεύτερος κρατάει υποκριτικά χαμηλότερους τόνους βοηθώντας ουσιαστικά την πρωταγωνίστρια να ξεδιπλώσει την ιστορία της. Η Λίζυ Ξανθοπούλου ήταν πραγματικά εξαιρετική στο ρόλο της. Η ηθοποιός διαθέτει μια συγκλονιστική εσωτερικότητα που ξέρει να την εξωτερικεύει μοναδικά επί σκηνής. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του σκηνοθέτη της και έδωσε μια ώριμη ερμηνεία στο κοινό της.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε το Νικόλα Καρίμαλη για τις εξαιρετικές μουσικές του επιλογές στην παράσταση αλλά και την Μαρία Αγγέλου που επιμελήθηκε την κινησιολογία των ηθοποιών που αναμφισβήτητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο συνολικό αποτέλεσμα.

Η παράσταση «Το Μεγάλο Κύμα» ολοκληρώνει τον κύκλο της στις 23 Δεκεμβρίου. Σπεύσατε.

Καλή σας θέαση!