,

Είδαμε την παράσταση «Ποιός Ανακάλυψε την Αμερική;»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μπορούν ογδόντα χρόνια ζωής να χωρέσουν σε ενενήντα μόλις λεπτά; Κι όμως στο θέατρο Άβατον μας απέδειξαν πως αυτό είναι δυνατόν να συμβεί και μάλιστα με τον πιο θεαματικό τρόπο. Αναφερόμαστε φυσικά στην παράσταση «Ποιός Ανακάλυψε την Αμερική;» που ανεβαίνει στο συγκεκριμένο χώρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη σε σκηνοθεσία του Στράτου Λύκου.

Το «Ποιός Ανακάλυψε την Αμερική;» είναι ένα κοινωνικό έργο της Χρύσας Σπηλιώτη που ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση. Η πένα της συγκεκριμένης συγγραφέως είναι εξαιρετική και έτσι δεν μας κάνει εντύπωση που το έργο, αν και διανύει ήδη την τρίτη του δεκαετία παραμένει σύγχρονο και διαχρονικό. Το «Ποιός Ανακάλυψε την Αμερική;» πραγματεύεται την προσωπική ιστορία δυο γυναικών που τις συνδέεουν συγγενικοί δεσμοί αλλά και μια ισχυρή φιλία από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. H Μαρίνα Σαμάρκου και η Εβίτα Συρίγου, ή αλλιώς η Καίτη και η Λίζα, είναι δύο πρώτες ξαδέρφες  που μοιάζουν και διαφέρουν σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δύο κορίτσια που ανακαλύπτουν τη ζωή προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Στην παράσταση, τις συναντάμε μέσα από τριάντα μικρά καρέ, σε όλους τους κύκλους της ζωής τους, να αλλάζουν μορφές, πρόσωπα και ρόλους έχοντας ανάμεσά τους τον αιώνιο άντρα σύζυγο, εραστή και προδότη.

Ο Στράτος Λύκος βρίσκεται πίσω από την πανέξυπνη σκηνοθεσία της παράστασης. Οι γρήγορες αλλαγές μεταξύ των σύντομων αλλά ολοκληρωμένων σκηνών έκαναν το θεατή να βιώνει το πέρασμα του χρόνου σαν να βρίσκεται σε μια χρονοκάψουλα από το 1930 μέχρι σήμερα. Ο σκηνοθέτης αξιοποίησε εύστοχα μια κούκλα, δυο πόρτες, δυο καρέκλες με ροδάκια και δυο εξαιρετικά ταλέντα κατορθώνοντας να αναδείξει όλα τα μηνύματα του έργου χωρίς να κάνει το θεατή στιγμή να βαρεθεί. Η παράστασή του είχε ρυθμό, φρεσκάδα, χιούμορ, πολλές στιγμές συγκίνησης και μια νοσταλγική διάθεση που μας άρεσε πολύ.

Η Μαρίνα Σαμάρκου και η Εβίτα Συρίγου που ερμηνεύουν τους δυο πρωταγωνιστικούς ρόλους της Καίτης και της Λίζας κατόρθωσαν να μας κερδίσουν από το πρώτο τους λεπτό στη σκηνή. Είναι ιδιαίτερα ταλαντούχες και έχουν τρομερή χημεία μεταξύ τους, κάτι που τους επέτρεψε να αποδώσουν πειστικότερα κάθε πτυχή του χαρακτήρα της ηρωίδας τους. Δούλεψαν πολύ πάνω στους ρόλους τους κατορθώνοντας να αναδείξουν την αξία της φιλίας και της πραγματικής αγάπης που μπορεί κάποιες φορές να περάσει και από σαράντα κύματα. Σε αρκετά σημεία του έργου, μας έκαναν να χαμογελάσουμε και να συγκινηθούμε με τα καμώματά τους. Συγκρατήστε τα ονόματά τους γιατί τα κορίτσια αυτά σίγουρα θα μας απασχολήσουν θετικά και στο μέλλον.

Ευφάνταστο και ιδιαίτερα πρωτότυπο μας φάνηκε το σκηνικό της Εμμανουέλας Αλφιέρη που ταίριαξε απόλυτα με τη ρετρό διάθεση του κειμένου και αποδείχτηκε ιδιαιτέρως χρηστικό για τις ανάγκες του έργου.  Εμπνευσμένη βρήκαμε και την πρωτότυπη μουσική του έργου από τον συμπαθέστατο Jerome Kaluta. Στοχευμένοι ήταν και οι φωτισμοί της παράστασης από την Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Βγήκαμε από το θέατρο πιο αισιόδοξοι και πιο ανάλαφροι. Το «Ποιός Ανακάλυψε την Αμερική;» είναι μια άρτια παράσταση που κρύβει πολύ συλλογική δουλειά και μπόλικη αγάπη για καλό θέατρο. Σας την προτείνω!

Καλή σας θέαση!