,

Είδαμε την παράσταση «Σεξ λεξικόν»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Είχα ακούσει εδώ και καιρό για αυτή την παράσταση και ανυπομονούσα να την παρακολουθήσω. Άλλωστε, ο τίτλος της έχει κάτι που σου εξάπτει τη φαντασία, ίσως κάτι επιστημονικό, σίγουρα πάντως κάτι γνώριμο και οικείο που αρέσκεσαι να ανακαλύπτεις ξανά και ξανά. Αυτό επιχειρήσαμε να κάνουμε κι εμείς το βράδυ της Κυριακής. Επισκεφτήκαμε την κεντρική σκηνή του θεάτρου 104 με σκοπό να παρακολουθήσουμε το έργο του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου «Σεξ λεξικόν – Η επιστήμη του έρωτα» που ανεβαίνει φέτος για δεύτερη χρονιά συνεχίζοντας την επιτυχημένη του πορεία.

Πρόκειται για μια vintage ρομαντική κωμωδία που μας ταξιδεύει πίσω στην Αθήνα του 1978 όπου δύο τελειόφοιτοι μαθητές, η Κάτια και ο Τάκης αποφασίζουν να ολοκληρώσουν τη σχέση τους και να βιώσουν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία πριν μεταβούν στην ενήλικη ζωή και τις ακαδημαϊκές σπουδές τους. Οδηγός τους σε αυτό το εγχείρημα είναι το Σεξ Λεξικό με όλα τα λήμματα περί σεξ αλλά και τις αναχρονιστικές και ηθικοπλαστικές απόψεις που περιλαμβάνει. Ένα βοήθημα επιστημονικής φύσεως, ένα «παράλογο» εγχειρίδιο που αποπροσανατολίζει τους δύο ήρωες και δημιουργεί τις συνθήκες για μία καταιγιστική και ευαίσθητη κωμωδία.

Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό γιατί αν και χρονολογικά τοποθετείται μερικές δεκαετίες πριν στην Αθήνα, η θεματική του κειμένου είναι ο έρωτας που πάντα αφορούσε, αφορά και θα αφορά τους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Παρατηρήσαμε με θαυμασμό πως η γλώσσα του συγγραφέα δεν ήταν απρεπής και δεν χρησιμοποίησε χυδαίες εκφράσεις αν και το θέμα προσφερόταν για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, ο Σπύρος Μιχαλόπουλος αντιμετώπισε το θέμα του με χιούμορ, ευαισθησία, σεβασμό και μεγάλες δόσεις αλήθειας.

Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στην Αγγελίτα Τσούγκου που προσέγγισε το έργο με μια φρέσκια, σύγχρονη ματιά που ταίριαζε γάντι στον αυθορμητισμό των δύο έφηβων ηρώων. Το χιούμορ εναλλασσόταν με στιγμές συγκίνησης ενώ μέσα από την εμπνευσμένη της οπτική, κατάφερε να κάνει τους θεατές να θυμηθούν και να αναπολήσουν την πρώτη τους φορά με νοσταλγία.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Κάτιας και του Τάκη απολαύσαμε τη Φωτεινή Αθερίδου και το Σπύρο Χατζηαγγελάκη. Η χημεία των δύο ηθοποιών ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής επί σκηνής, γεγονός που λειτούργησε βοηθητικά στην απόδοση και την πειστικότητα της ερμηνείας των ρόλων τους. Η εκφραστικότητα, ο λόγος αλλά και η σωματικότητα των δύο πρωταγωνιστών ήταν καλοδουλεμένη με αποτέλεσμα να υπάρχει ροή στην παράσταση χωρίς να δημιουργούνται χάσματα.

Στο σύνολό του, το «Σεξ λεξικόν» είναι ένα έργο με χιούμορ, ευαισθησία και καλές ερμηνείες που αξίζει να αγκαλιάσουμε με την παρουσία μας. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο 104 έως τις 6 Φεβρουαρίου.

Καλή σας θέαση!