,

Είδαμε την παράσταση «SuperWoman»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μια παράσταση με φόντο την εξέλιξη και την κοινωνική θέση της σύγχρονης γυναίκας παρακολουθήσαμε πριν λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Αναφερόμαστε στη σκηνική σύνθεση «SuperWoman» που ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στο θέατρο Faust υπό την επιμέλεια της ομάδας Plan BEE.

Η σκηνοθεσία όπως και η ιδέα του όλου εγχειρήματος είναι της Λήδας Σάμιτα και βασίζεται σε σύνθεση θεατρικών αποσπασμάτων και κειμένων των Sergi Belbel, Stephen Berkhoff, Caryl Churchill, Eve Ensler, Hal Hartley, Καλλιρρόης Παρρέν και Sun Tzu. Πρόκειται για μια παράσταση με στοιχεία θεάτρου της επινόησης και ζωντανή μουσική που βασίζεται σε ερωτηματολόγια σύγχρονων γυναικών, κείμενα – αφηγήσεις γυναικών του προηγούμενου αιώνα καθώς και εικόνες – σκηνές από τη δραματουργία της δεκαετίας του 1980 και μετά. Μια γυναικεία φιγούρα από το παρελθόν, η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, η Καλλιρρόη Παρρέν, διατρέχει τις ιστορίες και τις αφηγήσεις και παραθέτει τις δικές της απόψεις για την ιδεατή γυναίκα.

Η δομή της παράστασης αποτελείται από μικρές μεμονωμένες σκηνές που σκιαγραφούν την εξέλιξη και τις κατακτήσεις της γυναίκας από το παρελθόν μέχρι σήμερα, άλλοτε δοσμένες με μια ρεαλιστική ματιά κι άλλοτε πασπαλισμένες με έντονα χρώματα, ποπ διάθεση και χορό. Η προσέγγιση που έχει γίνει είναι καλή αν και θα μπορούσε σκηνοθετικά να είναι πιο ευφάνταστο το αποτέλεσμα δίχως να καταφεύγουν οι ηθοποιοί σε επαναληπτικές κινήσεις. Ειδικά, η επιμονή με το κάπνισμα των ηρωίδων ήταν κάπως άστοχη.

Το μεγάλο ατού της παράστασης είναι η ύπαρξη ζωντανής μουσικής επί σκηνής καθώς οι μελωδίες από το τσέλο του Σταύρου Παργινού ενώνουν τις σκηνές μεταξύ τους και τους δίνουν μια μοναδική ζωντάνια που περνάει αμέσως στο κοινό.

Υποκριτικά, απολαύσαμε επί σκηνής την Έλλη Δαδήρα, τη Λήδα Σάμιτα και τη Μαριλίζα Χρονέα που έδωσαν σάρκα και οστά σε αρκετούς και διαφορετικούς τύπους γυναικών. Οι τρεις ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε ό,τι τους ζητήθηκε με το μπρίο και την σπιρτάδα που τις διακρίνει και μας έδωσαν την ευκαιρία να θαυμάσουμε όχι μόνο το υποκριτικό τους ταλέντο αλλά επίσης τις εξαιρετικές χορευτικές και τραγουδιστικές τους ικανότητες με την Έλλη Δαδήρα να κερδίζει λίγο περισσότερο την προσοχή μας με την εκφραστικότητά της.

Στο σύνολό της, το «SuperWoman» είναι ένα θέαμα για τη γυναίκα της διπλανής πόρτας, τη γυναίκα καριέρας, την σύζυγο, την μητέρα, την κόρη, την κάθε γυναίκα που κρύβουμε μέσα μας και διστάζουμε να γνωρίσουμε. Είναι μια παράσταση από γυναίκες για όλους εμάς που τις  αγαπάμε και τις σεβόμαστε. Είναι μια παράσταση γεμάτη ταλέντο και θετική ενέργεια. Επισκεφτείτε το θέατρο Faust και γνωρίστε τες καλύτερα.

Καλή σας θέαση!