,

Είδαμε την παράσταση «Λίγο ακόμα»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση με άφθονη τροφή για σκέψη παρακολουθήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου στο φιλόξενο χώρο του θεάτρου Μικρό Άνεσις. Ο λόγος για την παράσταση «Λίγο ακόμα» σε κείμενο και σκηνοθεσία της καταξιωμένης Κωνσταντίνας Νικολαϊδη που σηματοδοτεί παράλληλα και την επιστροφή του Χρήστου Βαλαβανίδη στο θεατρικό σανίδι.

Η κεντρική ιδέα του έργου είναι βασισμένη στο«Κύκνειο Άσμα» του Αντόν Τσέχωφ (θεατρική μεταφορά του διηγήματός του «Ο Κάλχας») και βάζει τους θεατές στην πρωτόγνωρη συνθήκη να συναντούν μια νύχτα σ’ένα άδειο και σκοτεινό θέατρο έναν ηθοποιό μετά το τέλος της παράστασής του. Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός αυτός που βρίσκεται πια στη δύση της ζωής και της καριέρας του, εγκλωβίζεται μια βροχερή χειμωνιάτικη νύχτα στο θέατρο αφού μετά το τέλος της παράστασης όπου υποδυόταν τον Βασιλιά Ληρ, αποκοιμιέται στο καμαρίνι του. Χωρίς να το γνωρίζουν, οι τεχνικοί του θεάτρου τον κλειδώνουν μέσα. Δεν είναι όμως μόνος. Ένας νεαρός θεατής, βρίσκεται κι αυτός εγκλωβισμένος μέσα στο θέατρο. Η γνωριμία τους, η συναναστροφή τους και η σταδιακή γεφύρωση των δύο γενεών, μέσα από κωμικές και δραματικές στιγμές, φέρνουν τον ηθοποιό αντιμέτωπο με το παρελθόν του, τις επιλογές του κι εν τέλει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό.

Το συγγραφικό αλλά και σκηνοθετικό εγχείρημα της Κωνσταντίνας Νικολαϊδη στέφθηκε από επιτυχία αφού κατόρθωσε να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή και να τον φέρει αντιμέτωπο με την αναζήτηση της δικής του αλήθειας σε μια παράλληλη δράση με την εξομολογητική διάθεση του πρωταγωνιστή που κάνει τον απολογισμό της ζωής και της καριέρας του επί σκηνής. Πόσο μπορεί να αλλοιώσει το χαρακτήρα κάποιου ο εγωισμός και πόσος χρόνος του απομένει για να διορθώσει τα λάθη του; Πόσο μπορεί να διαρκεί αυτό το «Λίγο ακόμα»;

Υποκριτικά, απολαύσαμε το Χρήστο Βαλαβανίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ηθοποιού που υποδύεται τον Βασιλιά Ληρ στη δύση της καριέρας του. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ιδανικότερη επιλογή για το συγκεκριμένο ρόλο αφού ο καταξιωμένος ηθοποιός διαθέτει την εμπειρία, το ταλέντο αλλά και τη μαεστρία για να διαχειριστεί τις δυσκολίες μιας τέτοιας συνθήκης. Τον καλωσορίζουμε και πάλι στο θεατρικό σανίδι και ομολογούμε πως μας είχε λείψει πολύ!

Δίπλα του, στο ρόλο του νεαρού θεατή ήταν ο ανερχόμενος Χρήστος Σωνάκης που κατόρθωσε να διατηρήσει από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό της παράστασης το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τον ήρωά του καθώς και τη σχέση που συνδέει τους δυο πρωταγωνιστές. Αν και κάποιες στιγμές νιώσαμε τη σκηνική του αμηχανία, η παρουσία του ηθοποιού ήταν αναμφισβήτητα καταλυτική για την εξέλιξη της ιστορίας.

Τα εύσημά μας αξίζει να δώσουμε στη Μαρία Φιλίππου που επιμελήθηκε τα εντυπωσιακά σκηνικά της παράστασης αλλά και τα κοστούμια των δύο ηθοποιών και ομολογουμένως έκανε πάλι το θαύμα της.

Το «Λίγο Ακόμα» είναι μια παράσταση που σε φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο σου τον εαυτό, την αλήθεια και την ουσία των πραγμάτων γύρω σου αλλά και μέσα σου. Φεύγοντας, θα προβληματιστείτε εποικοδομητικά για μέρες. Ο στόχος επετεύχθη!

Καλή σας θέαση!