,

Όλα όσα έγιναν στα γυρίσματα του νέου βίντεο κλιπ της Φωτεινής Δάρρα

Όλα όσα έγιναν στα γυρίσματα του νέου βίντεο κλιπ της Φωτεινής Δάρρα

 

Είναι βάλσαμο στην ψυχή να επιστρέφεις στην Κρήτη. Αυτός ο τόπος είναι μαγικός και έχει πάντα κάτι καλό να σου δώσει. Όταν μάλιστα μας δίνεται η ευκαιρία να συνδυάσουμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο παρακολουθώντας τα γυρίσματα του νέου βίντεο κλιπ της Φωτεινής Δάρρα στις κορφές του Ψηλορείτη, δεν μπορούμε παρά να είμαστε διπλά χαρούμενοι.

Πριν λίγες μέρες, ταξιδέψαμε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα ορεινά Ζωνιανά για τα γυρίσματα του νέου βίντεο κλιπ της Φωτεινής Δάρρα για το τραγούδι «Η Φωλιά». Πρόκειται για ένα κρητικό παραδοσιακό τραγούδι, ένα σύγχρονο «μοιρολόι» με την υπογραφή του Νίκου Μαυράκη σε στίχους και μουσική. Το τραγούδι είναι ιδιαίτερο, η μελωδία του ασυνήθιστη και ο στίχος του αυθεντικός. Έχει έντονο το κρητικό στοιχείο με τη λύρα του ταλαντούχου λυράρη, Κώστα Σκουλά ενώ διαθέτει επίσης κρητικό ιδίωμα. Όλα αυτά όμως καταφέρνουν να ισορροπούν μοναδικά με τη βελούδινη φωνή της Φωτεινής Δάρρα.

Τη σκηνοθεσία του βίντεο κλιπ υπογράφει ο Γιώργος Χαλαμπαλάκης με την ομάδα του και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι εξαιρετικό. Τα μαλλιά της τραγουδίστριας επιμελήθηκε μοναδικά ο Γιάννης Χριασιδάκης ενώ το make up της Φωτεινής Δάρρα ανέλαβε η γλυκήτατη και ταλαντούχα Μαρία Καράμπελα.

Τα γυρίσματα που διήρκησαν δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκαν στην ορεινή Κρήτη και συγκεκριμένα στο χωριό των Ζωνιανών και στις γύρω περιοχές. Την πρώτη μέρα επισκεφτήκαμε ένα παραδοσιακό μιτάτο (σπίτι του βοσκού), ψηλά στον Ψηλορείτη εκεί που η γη ενώνεται με τον ουρανό. Μάλιστα, μάθαμε ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο είχε γραφτεί και το τραγούδι. Μαγευτήκαμε από την ομορφιά του τοπίου αλλά και τη φιλοξενία των κατοίκων που ετοίμασαν για εμάς μια μικρή γιορτή. Η ψυχή και το κέφι των Κρητικών δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλες περιοχές της Ελλάδας αφού οι άνθρωποι εκεί δεν διστάζουν να αρχίσουν το τραγούδι και το χορό με το παραμικρό. Τη δεύτερη μέρα τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν μέσα στα γραφικά στενά των Ζωνιανών αλλά και στο απαράμιλλης ομορφιάς σπήλαιο της Σφενδόνης.

Σε συνομιλία μας με το συνθέτη και στιχουργό της Φωλιάς που στην καθημερινότητά του εργάζεται ως φούρναρης, καταφέραμε να μάθουμε την ιστορία αυτού του τραγουδιού που μετρά ήδη 20 χρόνια. Η «Φωλιά» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας με πέντε παιδιά που χήρεψε όταν ο βοσκός σύζυγός της πέθανε ξαφνικά. Ο Νίκος Μαυράκης που διατηρούσε μια ισχυρή φιλία με τον βοσκό, επέλεξε να γράψει αυτό το τραγούδι στον «τόπο του εγκλήματος» στη μνήμη του φίλου του. Χρησιμοποίησε έτσι εικόνες της φύσης στο στίχο του, εικόνες εμπνευσμένες από τα τοπία της Κρήτης και τα καθημερινά του βιώματα.

Το συγκεκριμένο τραγούδι θα συμπεριληφθεί στη νέα δουλειά του συνθέτη που αναμένεται να κυκλοφορήσει μελλοντικά με τη συμμετοχή κι άλλων σημαντικών καλλιτεχνών όπως του Νίκου Ανδρουλάκη, του Σταμάτη Χατζηευσταθίου, του Παναγιώτη Σκουλά, της Σοφίας Παπάζογλου, του Γιώργου Παντέρη και του Θοδωρή Κοτονιά.

Συνομιλώντας με τη Φωτεινή Δάρρα

Σε κάποιο από τα διαλείμματα των γυρισμάτων, είχαμε την ευκαιρία να «κλέψουμε» για λίγο τη Φωτεινή Δάρρα, η οποία και έλυσε όλες μας τις απορίες για αυτή τη νέα της συνεργασία αλλά μας μίλησε και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Φωτεινή μου, πώς αποφάσισες να κάνεις αυτή τη νέα συνεργασία;

Μετά από μεγάλη επιμονή του συνθέτη και στιχουργού, Νίκου Μαυράκη κι αυτό γιατί δεν γνωριζόμασταν. Ο ίδιος βρήκε τον τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μου και να μου στείλει το κομμάτι. Το άκουσα και αν και αρχικά θεώρησα ότι δεν θα μου ταίριαζε λόγω του παραδοσιακού κρητικού στοιχείου, στη συνέχεια, πάλι με επιμονή δική του, αποφάσισα να το τραγουδήσω στο στούντιο. Άρεσε πάρα πολυ στον ηχολήπτη και σε όλους τους συντελεστές, προσθέσαμε και όργανα στην Αθήνα και έγινε μια πολύ ωραία ενορχήστρωση από το Γιώργο Παπαχριστούδη.

Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό τραγούδι σε τρόμαξε;

Από τη μία αυτό είναι κάτι που σε τρομάζει επειδή η παράδοση είναι πολύ γερή, πολύ δυνατή και πρέπει να την κατέχεις για να την αποδώσεις και να είσαι αληθινός. Η παράδοση δεν σηκώνει τίποτε λιγότερο από αλήθεια αλλά επειδή είμαι υπέρμαχος της αλήθειας μέσα από την τέχνη, το προσέγγισα πολύ πιο εύκολα από ό,τι νόμιζα.

Τί σε κέρδισε στο συγκεκριμένο τραγούδι;

Και ο στίχος και η μουσική μου άρεσαν. Ο στίχος με φόβισε λιγάκι στην αρχή γιατί είναι πολύ δυνατός. Είναι μια μάνα που χάνει τα παιδιά της. Είναι συγκλονιστικό. Μέσα από το στίχο είδα την αμεσότητα του Νίκου Μαυράκη, ενός ανθρώπου που έχει μεγαλώσει στην Κρήτη και που δεν έχει έρθει πολύ σε επαφή με την πόλη και με όλα αυτά που μπορεί να σε κάνουν να χάσεις την αυθεντικότητά σου. Αυτός ο άνθρωπος είναι αυθεντικός και ο τρόπος που έχει αποτυπώσει το στίχο του, αν και είναι με μια ωμότητα σχεδόν, έχει μια αλήθεια που αγγίζει την ψυχή.

«Η Φωλιά»» είναι ένα κρητικό παραδοσιακό τραγούδι. Μήπως αυτό σε έκανε πιο εύκολα να πεις το ναι; Παρατηρήσαμε πως πραγματικά είσαι πολύ κοντά στο πνεύμα και στις συνήθειες των Κρητικών.

Από μικρή έκανα παραδοσιακούς χορούς και μου άρεσαν πολύ τα κρητικά όπως και στους περισσότερους Έλληνες. Μας αρέσει αυτό το γρήγορο, το εύθυμο, το εξωστρεφές, το αυθεντικό που έχουν εδώ. Αυτό αγγίζει όλους τους Έλληνες.

Έπειτα, η Κρήτη ήταν η αφορμή να γνωρίσω το Νίκο Μαμαγκάκη το συνθέτη που με άκουσε μια φορά να τραγουδάω κι έπειτα έκανα 4 δίσκους μαζί του (Νέα εκδρομή, Ερωτόκριτο, Κορνάρου και το Νέο Ερωτόκριτο). Δουλέψαμε πολύ καλά μαζί, έμαθα πάρα πολλά πράγματα και έτσι η Κρήτη έγινε το μέρος που θέλω πάντα να γυρνάω.

Θα ξανασυνεργαζόσουν μελλοντικά με το συγκεκριμένο συνθέτη της «Φωλιάς»;

Φυσικά και θα ξανασυνεργαζόμουν. Σήμερα το ζητούμενο είναι να βρεις ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη με αυθεντικό τρόπο. Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος που γράφει με αλήθεια, λέει αλήθειες και εκφράζει την αλήθεια. Μου αρέσει να συνεργάζομαι με ανθρώπους που έχουν να δώσουν πράγματα.

Μίλησε μου για το βίντεο κλιπ του τραγουδιού. Σε ποιό concept κινηθήκατε;

Έχουμε τη χαρά να κάνουμε το βίντεο κλιπ με έναν άνθρωπο που είναι γνώστης όχι μόνο των βίντεο κλιπ αλλά και του σινεμά. Τα πλάνα του είναι κινηματογραφικά .Είναι και Κρητικός. Είναι ο Γιώργος Χαλαμπαλάκης που μαζί με τη σύζυγό του, τη Γωγώ με έχουν κάνει να αισθανθώ πολύ όμορφα σε απόκρημνα μέρη, στο χείλος ενός γκρεμού που εγώ λόγω της ακροφοβίας μου, δεν θα στεκόμουν.

Το βίντεο κλιπ έχει αποτυπώσει τις ομορφιές της ορεινής Κρήτης και την παραδοσιακή ομορφιά αυτού του τόπου.Το σημείο που κάναμε τα γυρίσματα είναι συγκλονιστικό. Νομίζεις ότι αγγίζεις τον ουρανό, ότι μιλάς με το Θεό. Έπειτα, το τραγούδι έχει κρητικό ιδίωμα και νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ καλή ιδέα να έρθουμε εδώ πέρα.

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σου μετά την επιστροφή στην Αθήνα;

Ετοιμάζουμε εδώ και καιρό τα τραγούδια της Τζένης Βάνου. Είναι μια δουλειά που θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο. Έχουμε προγραμματίσει μάλιστα και κάποιες παραστάσεις την άνοιξη στη μουσική σκηνή Άνοδος.

Σε αυτό το οδοιπορικό στην Κρήτη, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το όμορφο ορεινό χωριό και να δεχτούμε τη φιλοξενία τόσο των συντελεστών του τραγουδιού όσο και των απλών κατοίκων του που άνοιξαν στην κυριολεξία για εμάς μια μεγάλη αγκαλιά. Τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό και ευχόμαστε να δίνονται πάντα τόσο χαρμόσυνες ευκαιρίες να προβάλλεται ο τόπος τους.

Να είναι καλοτάξιδη η «Φωλιά» σας.

 

Ρεπορτάζ: Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Φωτογραφία : Μαρία Ναούμ