,

Είδαμε την παράσταση «Σκηνές από ένα γάμο»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μια σπουδαία παράσταση που μας αφύπνισε συναισθηματικά παρακολουθήσαμε το βράδυ της Τετάρτης σ’ένα από τα κεντρικότερα θέατρα στο Γκάζι. Ο λόγος για το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «Σκηνές από ένα γάμο» που μετά την επιτυχημένη του πορεία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά αυτή τη φορά στο Σύγχρονο Θέατρο σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη με τη Μαρίνα Ασλάνογλου και το Νίκο Ψαρρά σ’ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ.

Μπορούν τελικά οι άνθρωποι να ζήσουν μαζί για όλη τους τη ζωή; Το θέλουν πραγματικά ή απλά συμβιβάζονται βουλιάζοντας στα κουτάκια των «πρέπει» και στην καθημερινότητά τους; Οι «Σκηνές από ένα γάμο» γράφηκαν ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» είπε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Πρόκειται για μια ιστορία με αυτοβιογραφικά στοιχεία του Μπέργκμαν, στην οποία οι δυο πρωταγωνιστές, η Μαριάννε και ο Γιόχαν αποτυπώνουν με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης. Ένα έργο που αφορά τους παντρεμένους, τους χωρισμένους αλλά και όσους φλέρταραν ή φλερτάρουν με το θεσμό του γάμου και τους όρκους της αιώνιας συμβίωσης.

Η Έλενα Καρακούλη υπογράφει τη μετάφραση, τη διασκευή αλλά και τη σκηνοθεσία του όλου εγχειρήματος στήνοντας στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου μια καλοκουρδισμένη παράσταση, πιστή στο πρωτότυπο κείμενο αλλά με μια έξυπνη προσέγγιση στο σήμερα. Με την είσοδό μας στο θέατρο, μας υποδέχτηκαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές ως καλεσμένους στην επέτειο για τα δέκα χρόνια γάμου τους ζητώντας μας να παίξουμε μαζί τους ένα παιχνίδι ερωτήσεων. Μέσα από αυτό το έξυπνο εύρημα, έσπασε αμέσως ο πάγος, γνωρίσαμε καλύτερα τους ήρωες και βιώσαμε μαζί τους τις πιο έντονες στιγμές αυτού του γάμου, από τις μεγάλες τους χαρές μέχρι την ανεπανόρθωτη φθορά του ζευγαριού. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη σχέση τους να εξελίσσεται μέσα στο χρόνο και τους δυο ήρωες να αλλάζουν ολοκληρωτικά και να απελευθερώνονται ανακαλύπτοντας κρυμμένες πτυχές του εαυτού τους.

Επίσης, μας άρεσε πολύ η ιδέα της σκηνοθέτιδας να αλλάζουν οι πρωταγωνιστές επί σκηνής στα σκοτάδια μεταξύ της εναλλαγής των σκηνών. Στη αρχή μαζί, βοηθώντας ο ένας τον άλλον όπως συμπορεύονταν όλα αυτά τα χρόνια κι έπειτα ο καθένας χώρια όπως και οι δρόμοι που διάλεξαν τελικά. Μια έκρηξη συναισθημάτων που κτίστηκε πολύ προσεκτικά και οδήγησε σε αναμενόμενες συγκρούσεις  δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη. Με την ευρηματική σκηνοθετική προσέγγιση της Έλενας Καρακούλη, το έργο έγινε πιο προσιτό, πιο κατανοητό σε κάθε θεατή που μπόρεσε αναμφισβήτητα να ταυτιστεί με τους δυο ήρωες του έργου.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Μαριάννε και του Γιόχαν απολαύσαμε τη Μαρίνα Ασλάνογλου και το Νίκο Ψαρρά αντίστοιχα. Η ποιότητα αλλά και η χημεία των δυο ηθοποιών είναι αναμφισβήτητη. Ενδύδονται τους ήρωές τους τόσο φυσικά που σε πείθουν πως πραγματικά κουβαλούν στους ώμους τους το βάρος δυο ανθρώπων εγκλωβισμένων στα πρέπει και στην ασφάλεια της καλής τους ζωής και της φαινομενικά ευτυχισμένης τους οικογένειας. Ξεχωρίσαμε τη σκηνή της ικεσίας της Μαριάννε για τη σπαρακτική ερμηνεία της εξαιρετικής ηθοποιού αλλά και τη σκηνή του ξεσπάσματος του Γιόχαν όταν αποκαλύπτει την παράλληλη σχέση του με τη νεαρή φοίτητρια. Η απελευθέρωση που ένιωσε από τα χρόνια δεσμά του, μας έκανε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Μεστές, προσεγμένες ερμηνείες και από τους δύο ηθοποιούς που δεν μπήκαν ούτε στιγμή στον πειρασμό της υπερβολής.

Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε στην Καριοφυλλιά Καραμπέτη που εμφανίζεται σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο στην παράσταση ως πελάτισσα της Μαριάννε. Μπορεί το πέρασμά της να είναι σύντομο, ωστόσο άφησε το ισχυρό υποκριτικό της αποτύπωμα κι αυτή τη φορά δίνοντας μας μια γροθιά στο στομάχι για όσα θεωρούμε δεδομένα σ’ένα γάμο.

Τα σκηνικά της Αλέγιας Παπαγεωργίου ήταν εκπληκτικά. Ανταποκρίνονταν πλήρως στην καλή οικονομική κατάσταση του ζευγαριού και ταυτόχρονια η προσεκτική τοποθέτηση όλων των σκηνικών αντικειμένων ερχόταν σε τρομερή αντίθεση με το συναισθηματικό χάος που επικρατούσε ανάμεσα στους δύο ήρωες. Μεγαλοφυές! Στοχευμένοι και οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου που ανέδειξαν κάθε εναλλαγή συναισθημάτων των δυο ηρώων.

Πόσο δέσμιος μπορεί να νιώσεις σε μια συντροφικότητα που εσύ επέλεξες και πόσο πρόθυμος είσαι να υποστείς τα πάντα από φόβο μην ξεβολευτείς; Οι «σκηνές από ένα γάμο» είναι μια σπουδαία παράσταση στο Σύγχρονο θέατρο που θα σας γεμίσει ερωτηματικά αλλά θα σας δώσει και τις σωστές απαντήσεις. Απαντήσεις που ίσως δεν τολμάτε να δείτε κατάματα. Εξαιρετικές ερμηνείες και μια ζηλευτή σκηνοθεσία από την Έλενα Καρακούλη. Σας την προτείνω με το χέρι στην καρδιά!

Καλή σας θέαση!