,

Είδαμε την παράσταση «Μη σου τύχει»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Τί χρειάζεται κανείς για να επιβιώσει σήμερα από τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας; Γέλιο, γέλιο, γέλιο! Το αναζητούμε εδώ και καιρό στις θεατρικές αίθουσες μα τα τελευταία χρόνια σπανίζει. Μια επίσκεψή μας στο θέατρο Αθηνών μας έκανε ν’αλλάξουμε ολοκληρωτικά γνώμη αφού φέτος έχει στηθεί εκεί η καλοκουρδισμένη παράσταση «Μη σου τύχει», βασισμένη στην κωμωδία του  Francis Veber, «L’Emmerdeur» σε σκηνοθεσία και διασκευή του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια.

Το συγκεκριμένο έργο του συγγραφέα των θεατρικών επιτυχιών «Δείπνο Ηλιθίων» και «Το Κλουβί με τις Τρελές» είναι από τα πιο δημοφιλή στις γαλλόφωνες και στις αγγλόφωνες σκηνές ενώ έχει διασκευαστεί πέντε φορές και για τον κινηματογράφο. Η πλοκή διαδραματίζεται σε δυο διπλανές νυφικές σουίτες ξενοδοχείου όπου δυο ολότελα ξένοι μπλέκονται σε περιπέτειες που οδηγούν σε μια κωμωδία καταστάσεων με καταιγιστικούς ρυθμούς. Οι βασικοί ήρωες είναι ο Φλοριάν, ένας απελπισμένος σύζυγος(Αιμίλιος Χειλάκης) που θρηνεί για το χωρισμό του και θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του και ένας επαγγελματίας δολοφόνος (Χριστόδουλος Στυλιανός) που προσπαθεί απλά να «εκτελέσει» τη δουλειά του. Μια οποιαδήποτε μέρα θα τα είχαν καταφέρει και οι δύο. Όχι όμως σήμερα. Γιατί σήμερα, όλα θα τους πάνε στραβά. Συνεχώς μπλέκεται στα πόδια τους η υπεύθυνη του ξενοδοχείου- κορίτσι για όλες τις δουλειές (Ελένη Καρακάση) και το παζλ συμπληρώνεται από την σύζυγο του Φλοριάν (Ευγενία Ξυγκόρου), την ψυχίατρο και νέα της σύντροφο (Τάνια Τρύπη) αλλά και μια αστυνομικό (Νίνα Φώσκολου) που την καλεί το καθήκον.

Το έργο γράφτηκε πριν 50 χρόνια και διαδραματίζεται στα 70’ς, στοιχείο που κράτησαν και στη διασκευή που μας παρουσίασαν στο θέατρο Αθηνών. Τόσο η διασκευή όσο και η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκουν στον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Μανώλη Δούνια που έστησαν επί σκηνής μια καλοκουρδισμένη φάρσα, με γρήγορες εναλλαγές, αμείωτο ρυθμό και απολαυστικές ερμηνείες από ικανότατους ηθοποιούς. Πόρτες ανοιγόκλειναν, άνθρωποι εισέβαλαν στη σκηνή και η μια ανατροπή διαδεχόταν την άλλη με το γέλιο να έρχεται αβίαστα στα χείλη των θεατών. Το εγχείρημα πέτυχε και με το παραπάνω!

Μοναδική μας ένσταση είναι ότι αν και η βασική κατεύθυνση του πρωτότυπου κειμένου ακολουθήθηκε πιστά με την ιστορία να εξελίσσεται στα 70’ς, κάτι που υποστηρίχθηκε απόλυτα τόσο από τα κοστούμια των ηθοποιών (φοβερή δουλειά της Μαρίας Κοντοδήμα) όσο και από το εντυπωσιακό και άκρως λειτουργικό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, υπήρχαν κάποιες αλλαγές που μας ξένισαν όπως η επιλογή των δυο σκηνοθετών να βάλουν γυναίκα στο ρόλο του ψυχιάτρου, ρόλος που στην αρχική εκδοχή ερμηνευόταν από άντρα. Μ’αυτό τον τρόπο, το έργο απέκτησε νέα πνοή και φυσικά εκσυγχρονίστηκε, κάτι όμως που κοινωνικά «κλωτσάει» αν σκεφτούμε ότι δύσκολα θα είχαμε μια τόσο απελευθερωμένη κατάσταση στη δεκαετία του 70’.

Ερμηνευτικά, το κεντρικό αντρικό δίδυμο ήταν απολαυστικό και φαινόταν να έχει βρει εξαιρετικά τα πατήματά του με τον Αιμίλιο Χειλάκη στο ρόλο του Φλοριάν να τα καταφέρνει για ακόμη μια φορά περίφημα κερδίζοντας το στοίχημα της πρώτης αναμέτρησής του με την κωμωδία και τον Χριστόδουλο Στυλιανό να δίνει τη δική του στιβαρή υπόσταση στο ρόλο του επαγγελματία δολοφόνου. Η ερμηνεία του ηθοποιού ήταν ισορροπημένη, χωρίς υπερβολές και τη διέκρινε ένα ποιοτικό χιούμορ που κέρδισε από τη πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον του κοινού. Σαρωτική και πληθωρική βρήκαμε και την παρουσία της πολυτάλαντης Ελένης Καρακάση στο ρόλο της υπεύθυνης του ξενοδοχείου. Η ηθοποιός έμπαινε σαν σίφουνας στη σκηνή με 100 διαφορετικές ιδιότητες, χαρίζοντας με το πηγαίο της ταλέντο άφθονο γέλιο στους θεατές. Της αξίζουν χίλια μπράβο!

Η παράσταση «Μη σου τύχει» είναι μια καλοκουρδισμένη φάρσα που ξεχωρίζει στις θεατρικές προτάσεις της Αθήνας, με το κοινό να την προτιμά και όχι άδικα αφού είναι μια ανάσα πολιτισμού και ανεμελιάς, κόντρα σε όσα μας περιβάλουν. Επισκεφθείτε το θέατρο Αθηνών και θα με θυμηθείτε!

Καλή σας θέαση!