,

Είδαμε την παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Συνεχίζοντας τις θεατρικές μας εξορμήσεις, ο δρόμος μας έβγαλε στο κέντρο της Αθήνας για να παρακολουθήσουμε μια μουσικοθεατρική παράσταση που έχει συζητηθεί πολύ από το καλοκαίρι. Ο λόγος για το έργο του Άκη Δήμου «Κάποτε στο Βόσπορο» που ανεβαίνει φέτος στο θέατρο Βεάκη μ’ ένα πολυπληθή θίασο σε σκηνοθεσία της έμπειρης Σοφίας Σπυράτου.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τις ανοιχτές πληγές της Πόλης και των ανθρώπων της που βίωσαν τα τραγικά γεγονότα του 1955με τον αφανισμό των Ελλήνων. Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα διαδραματίζονται επί σκηνής στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Μην ετοιμάζεστε για κάποιο μάθημα ιστορίας καθώς η πένα του Άκη Δήμου δεν εμβαθύνει στα ιστορικά γεγονότα αλλά στα βιώματα των ανθρώπων επιλέγοντας να εστιάσει στη δύναμη της ελληνικής ψυχής που έχει μάθει να ανταπεξέρχεται σε κάθε δυσκολία. Το έργο του συγγραφέα είναι καλογραμμένο, βαθιά συναισθηματικό, με έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Έχει άρωμα Ανατολής και μια γεύση μπαχαρικών, γλυκιά και πικρή σαν τις αναμνήσεις όσων έζησαν στην ομορφότερη πόλη του κόσμου, την Κωνσταντινούπολη.

Τη σκηνοθεσία αλλά και τις χορογραφίες της παράστασης υπογράφει η Σοφία Σπυράτου που μας έχει δώσει και στο παρελθόν σπουδαία μουσικοθεατρικά θεάματα. Έτσι κι εδώ, η σκηνοθέτις πάντρεψε το έργο του Άκη Δήμου με τραγούδια παλιά και αγαπημένα που αφορούν την Πόλη αλλά και με άλλα που γράφτηκαν αποκλειστικά για την παράσταση από τον εξαιρετικό Νίκο Κυπουργό παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο θέαμα που κατόρθωσε να μας συγκινήσει. Μάλιστα, η ενσωμάτωση των τραγουδιών στην παράσταση λειτούργησε έξυπνα και στην εναλλαγή των εντυπωσιακών σκηνικών που επιμελήθηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Ο πολυπληθής θίασος λειτούργησε αρμονικά επί σκηνής χαρίζοντας στο κοινό αξιόλογες ερμηνείες. Αν και δεν έλειψαν τα ευτράπελα και τα μπερδέματα στα λόγια και στον ήχο, ξεχωρίσαμε για μια ακόμη φορά τον Αντώνη Καφετζόπουλο για την απλότητα και την ουσιαστική του ερμηνεία, την Ευαγγελία Μουμούρη για την ευαισθησία στην προσέγγιση του ρόλου της, την Κατερίνα Μάντζιου για τη γρήγορη προσαρμογή της στο θίασο (αντικατέστησε τη Θεοφανία Παπαθωμά) και τη δυναμική της παρουσία αλλά και τον αγαπημένο μας Δημήτρη Πιατά για το ταπεραμέντο του που τον κάνει τόσο ξεχωριστό. Δεν γίνεται να μην δώσουμε τα εύσημά μας και στην Ελένη Καρακάση τόσο για την υποκριτική της δεινότητα όσο και για τις φωνητικές της ικανότητες που για ακόμη μια φορά μας εντυπωσίασαν αλλά και στον τραγουδιστή Γιάννη Διονυσίου, τον οποίο απολαύσαμε για πρώτη φορά και ήταν πραγματικά η αποκάλυψη της βραδιάς.

Στο σύνολό της, το «Κάποτε στο Βόσπορο» είναι μια χορταστική μουσικοθεατρική παράσταση που θα σας ταξιδέψει στους δρόμους της Πόλης σε εποχές περασμένες που έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη πολλών Ελλήνων. Αξίζει να την παρακολουθήσετε με το χέρι στην καρδιά.

Καλή σας θέαση!