,

Είδαμε την παράσταση: «Τί είδε ο μπάτλερ»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μπήκαμε δυναμικά στο Νοέμβρη και οι περισσότερες θεατρικές σκηνές έχουν σηκώσει ήδη αυλαία. Ξεκινάμε και φέτος τις θεατρικές μας εξορμήσεις επιλέγοντας μια από τις  λιγοστές κωμωδίες που παίζονται φέτος στην Αθήνα. Ο λόγος για το έργο του Joe Orton «Τί είδε ο μπάτλερ» που ανεβαίνει στο θέατρο Άλμα σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου μ’ένα θίασο υψηλών κωμικών αξιώσεων.

Πρόκειται για το τελευταίο έργο (το ολοκλήρωσε ένα μήνα πριν το θάνατό του) του αναγνωρισμένου Άγγλου συγγραφέα που είχε ένα μοναδικό και ελαφρώς κυνικό τρόπο να σατιρίζει την υποκρισία της λονδρέζικης κοινωνίας. Γέννημα θρέμμα της δεκαετίας του ’60, ο Joe Orton κατέγραψε τις δονήσεις της εποχής του, στιγματίζοντας καίρια την αστική τάξη και την αχαλίνωτη ελευθεριότητά της μέσα από μια φαινομενικά απλούστατη φαρσική πλοκή.

Το έργο μας ταξιδεύει στην ψυχιατρική κλινική του κυρίου Πρέντις όπου έρχεται μία νεαρή κοπέλα με σκοπό να δουλέψει ως γραμματέας. Ο ψυχίατρος όμως έχει άλλες βλέψεις. Την ίδια στιγμή φτάνει στην κλινική η σύζυγος του κυρίου Πρέντις έπειτα από ένα ξέφρενο πάρτι, κυνηγημένη από ένα νεαρό απατεώνα που την εκβιάζει. Το αλαλούμ συμπληρώνεται με την άφιξη ενός ψυχικά διαταραγμένου κρατικού ελεγκτή για επιθεώρηση στην κλινική κι ενός αστυνόμου που ψάχνει απεγνωσμένα το χαμένο μέλος από το άγαλμα του Ουίστον Τσόρτσιλ. Η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη σε μια ξέφρενη απολαυστική κωμωδία με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Η σκηνοθετική ματιά του Αντώνη Λουδάρου υπηρέτησε στο μέγιστο βαθμό το κείμενο του Orton διατηρώντας καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης τον τρελό ρυθμό που επιτάσει το έργο. Επιπλέον, η εύστοχη επιλογή του θιάσου σε συνδιασμό με την εξαιρετική μουσική από τα Κίτρινα Ποδήλατα και το προσεγμένο σκηνικό που επιμελήθηκε ο Ντέιβιντ Νέγριν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο συνολικά άρτιο αποτέλεσμα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράστασης.

Υποκριτικά, χαρήκαμε επί σκηνής τον Σπύρο Πούλη σε μια απολαυστική ερμηνεία χωρίς υπερβολές στο ρόλο του κυρίου Πρέντις ενώ και η Μαρία Φιλίππου ανταπεξήλθε πλήρως στο ρόλο της κυρίας Πρέντις χαρίζοντάς μας απλόχερα το γέλιο. Ο πιο αβανταδόρικος ρόλος και η πιο αστεία ερμηνεία ήταν αναμφισβήτητα αυτή του Κώστα Αποστολάκη ως ψυχικά διαταραγμένου κρατικού ελεγκτή. Πώς μπορεί στ’αλήθεια ο θίασος να συνεχίζει κανονικά τη ροή του έργου και να μην ξεσπάει στα γέλια με τους μορφασμούς αυτού του ανθρώπου; Ήρωες πραγματικά! Υπέροχη στο ρόλο της υποψήφιας γραμματέως και η Μελίνα Σπετσιέρη που δεν άφησε την εξωτερική της ομορφιά να επηρεάσει την κωμική της στόφα και μας άρεσε πολύ. Εξαιρετικός ήταν και ο Αντώνης Καλομοιράκης στο ρόλο του αστυνομικού. Ο ηθοποιός έχει μελετήσει πολύ το ρόλο του και τον έχει δουλέψει δίνοντας έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια.

Στο σύνολο της, η παράσταση «Τί είδε ο μπάτλερ» σατιρίζει εύστοχα τις συμπεριφορές της αστικής λονδρέζικης κοινωνίας χαρίζοντας αβίαστα το γέλιο στο θεατή. Βάλτε την στην καλλιτεχνική σας ατζέντα και επισκεφτείτε άμεσα το θέατρο Άλμα για να την παρακολουθήσετε. Σας την προτείνω!

Καλή σας θέαση!