,

Βρεθήκαμε στα εγκαίνια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Flamenco Puro της Αθήνας

 

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Σπάνιο πράγμα να βρεις ανθρώπους στις μέρες μας που να μην αγαπούν ή έστω που να μην θαυμάζουν το χορό. Πόσοι όμως από αυτούς γνωρίζουν πραγματικά τη φιλοσοφία του flamenco, πέρα από τον χαρακτηριστικό ήχο του χτυπήματος των ποδιών των χορευτών στο έδαφος; Αυτά κι άλλα τόσα είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε το βράδυ της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου στα εγκαίνια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Flamenco Puro στο χώρο του θεάτρου Χυτήριο.

Η Compania Flamenca Sentimientos, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και διάδοσης της τέχνης του flamenco, εγκαινίασε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Flamenco Puro στην Ελλάδα γιορτάζοντας παράλληλα τα 12 χρόνια λειτουργίας της. Η ιδρύτρια της κομπανίας, χορεύτρια και χορογράφος Ισαβέλλα Γαλαίου, βαθύτατα συγκινημένη, καλωσόρισε τον κόσμο και τις διεθνείς ομάδες flamenco NorteSur (πολωνικής καταγωγής) και Flamenkhoi (αφρικανικής καταγωγής), παρουσίασε τους επί σειρά ετών συνεργάτες και μουσικούς της ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στον Antonio Canales, έναν από τους σπουδαιότερους χορευτές στην ιστορία της τέχνης του flamenco που τίμησε με την παρουσία του τη βραδιά.

Με τη σειρά του, ο θρυλικός χορευτής εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την παρουσία του στην Ελλάδα που την θεωρεί το ναό της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Ο Antonio Canales μίλησε με τεράστια αγάπη για το χορό του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάθε φορά που χορεύεται ένα flamenco, υπάρχει μια fiesta στον ουρανό. Τέλος, ο κορυφαίος χορευτής λίγο πριν παρουσιάσει την προσωπική του παράσταση «Bailaor» στο κοινό, προέτρεψε τον κόσμο να προσπαθήσει να νιώσει τι συναισθήματα θέλει να του μεταδώσει μέσα από το χορό του δίχως απαραίτητα να χρειάζεται να καταλαβαίνει τους στίχους των ισπανικών αυτοσχεδιαστικών τραγουδιών.

Η παράσταση «Bailaor» ήταν πραγματικά η υπέρτατη μύηση στον κόσμο του flamenco για κάθε ανίδεο θεατή. Μαζί με τον Antonio Canales χόρεψε η Ισαβέλλα Γαλαίου ενώ το ζευγάρι συνόδεψε στην κιθάρα ο Σωκράτης Μαστροδήμου, στα κρουστά ο Pedro Fabian και στο τραγούδι ο εξαιρετικός Vicente Gelo. Μαγευτήκαμε τόσο από τον κοφτό  βηματισμό (zapateado)των χορευτών και το ρυθμικό χτύπημα των ποδιών τους (soniquete) όσο και από την τρομερή τους εκφραστικότητα. Παρατηρήσαμε με θαυμασμό πως όση ώρα οι χορευτές βρίσκονταν επί σκηνής, μια μυστηριακή δύναμη τους κράταγε εγκλωβισμένους γλυκά σε ένα δικό τους κόσμο γεμάτο έντονα συναισθήματα λύπης και χαράς που μετέδιδαν απλόχερα στο κοινό τους. Τα αυτοσχεδιαστικά τους βήματα ήταν πλήρως εναρμονισμένα με το ρυθμό (palo) που ενισχυόταν φανερά από τις δυο γυναίκες που βρίσκονταν πλάι στην ορχήστρα και έδιναν το τέμπο άλλοτε με παλαμάκια και άλλοτε με το χτύπημα των δαχτύλων τους.

Η βραδιά εκείνη αποδείχτηκε μια σπουδαία εμπειρία για εμάς και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Βάλτε το flamenco στη ζωή σας, μάθετε την φιλοσοφία του και αφεθείτε σε ένα έντονο ταξίδι συναισθημάτων. Το φεστιβάλ διαρκεί από 1- 4 Φεβρουαρίου και πραγματοποιείται στο χώρο του θεάτρου Χυτήριο. Προλαβαίνετε!