,

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Όμορφη Πόλη»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Με απόλυτη επιτυχία και παρουσία όλων των συντελεστών στέφθηκε η συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη» σε απόδοση – σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη.

Με άξονα-μύθο τις γνωστές μελωδίες του μεγάλου μας μουσουργού και την ποίησή του για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Όμορφη πόλη» του 2020, μια ωδή στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Μισό και πλέον αιώνα μετά το πρώτο ανέβασμα της θρυλικής  παράστασης, το καλοκαίρι του 1962,  η «Όμορφη πόλη» αναβιώνει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου 2020.

Μέσα από τα ποιητικά κείμενα του  Μίκη Θεοδωράκη και τα πεζά του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο έρωτας, η ξενιτιά, η ρωμιοσύνη και ο θάνατος, καθώς και μέσα από τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη που γαλούχησαν γενιές και γενιές δημιουργείται ένα μοντέρνο εικαστικό και οπτικοακουστικό  θέαμα, τα μέρη του οποίου –τραγούδια, ορχηστρική μουσική, πεζός λόγος και ποίηση– ερμηνεύονται  σκηνικά μέσα από μια σύγχρονη, εκφραστική κίνηση/χορογραφία και μια video art minimal αισθητική.

O σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης παρουσίασε τη δομή της παράστασης που πρόκειται να παρακολουθήσουμε και δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Προσπαθούμε να αναβιώσουμε τη θρυλική παράσταση του 1962 –πράγμα δύσκολο– σε μια σύγχρονη “Ομορφη πόλη” του 2020, μέσα από μια πολύμηνη μελέτη της ζωής και του έργου του συνθέτη και ποιητή Μίκη Θεοδωράκη. «Επιμένω στο ποιητής, καθώς τα ποιήματά του –μαζί με κάποια πεζά κείμενα που γράφω με τον Στέλιο Παπαδόπουλο– σφραγίζουν την παράστασή μας και ντύνουν μια παραγωγή που έχει ως άξονα τη μουσική. Η συμβουλή του Μίκη ήταν τα κείμενα να έχουν κάτι καινούργιο. Έτσι, έχουμε μια σύγχρονη πόλη, στην οποία συνυπάρχουν πολλές διαχρονικές επιτυχίες του».

Παίρνοντας το λόγο, ο Κώστας Καζάκος μίλησε για τη γνωριμία και τη φιλία του με το Μίκη Θεοδωράκη που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια αλλά και την πρόταση που του είχε γίνει να συμμετάσχει στο πρώτο ανέβασμα της παράστασης το 1962. Ο σπουδαίος ηθοποιός είπε μεταξύ άλλων: «Ο Μίκης είναι ένα δείγμα του τόπου μας, από εκείνα τα αντιφατικά που συμβαίνουν, δηλαδή ένας μικρός τόπος, φτωχός, να βγάζει τέτοια μεγέθη».

Με τη σειρά της, η Λήδα Πρωτοψάλτη διηγήθηκε την πρώτη της γνωριμία με το Μίκη Θεοδωράκη το 1952 στη χορωδία που συμμετείχε ο ίδιος μαζί με τη μητέρα και την αδερφή της ηθοποιού αλλά μας μαρτύρησε και τον ανεκπλήρωτο έρωτα της τραγουδίστριας της όπερας για το σπουδαίο μας συνθέτη.

Ο Γιώργος Κιμούλης μίλησε για τις προσωπικές στιγμές αλλά και τις δυο επαγγελματικές συνεργασίες (Οιδίπους Τύραννος, Μάκβεθ) που τον συνδέουν με τον Μίκη ενώ επισήμανε την ιδιαιτερότητα αλλά και την αισιοδοξία της ποίησής του.

Με τη σειρά τους, μίλησαν και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης για την πρώτη τους γνωριμία με το Μίκη Θεοδωράκη αλλά και τη χαρά τους για τη συμμετοχή τους σε μια τόσο σπουδαία παράσταση – ύμνο στο έργο του μοναδικού μας μουσουργού.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αναγνώστηκε από το Γιώργο Βάλαρη και μια επιστολή καλωσορίσματος του Μίκη Θεοδωράκη στους συντελεστές της παράστασης και στους δημοσιογράφους, η οποία αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θα ήθελα τόσο να είμαι σήμερα μαζί σας, όμως δυστυχώς δεν μπορώ. Σας στέλνω λοιπόν την αγάπη μου και τις ευχές μου για την παράσταση της “Όμορφης Πόλης”, που απ’ όσα μπόρεσα να διαβάσω, την θεωρώ σταθμό για την τόλμη και την ομορφιά της. Αλλά και γιατί τόσο πλουσιοπάροχα πλάι στην μουσική και στα τραγούδια μου αποκαλύπτει στο μεγάλο κοινό και το άλλο κομμάτι του έργου μου, τα δικά μου ποιήματα. Εκείνο που με συγκινεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι πλάι στους συνεργάτες και φίλους μουσικούς και ερμηνευτές ήρθαν να προστεθούν ηθοποιοί τόσο μεγάλης αξίας και ακτινοβολίας. Τους ευχαριστώ!

Και όλα αυτά τα οφείλω στον Γιώργο Βάλαρη που έπεσε κυριολεκτικά σαν ένας φωτεινός διάττων επάνω στη ζωή και στο έργο μου για να τα φωτίσει, ειδικα τώρα, στο Λυκόφως του απόλυτου πόνου και της αγάπης που είναι φυσικό να νιώθει όποιος είναι φορτωμένος με τόσα πολλά χρόνια όπως εγώ. Σας χαιρετώ όλους και όλες και σας εύχομαι “Καλό Ταξίδι” στις στράτες της “Όμορφης Πόλης”.

Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν από 17 έως 30 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από 5 έως και 9 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μέρος των εσόδων της πρώτης παράστασης (17 Ιανουαρίου) θα διατεθεί για τους σκοπούς του Σωματείου «Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».  Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική – ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης

Σύνθεση έργου – Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης

Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος

Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Σκηνικά- video art: X SQUARE DESIGN LAB

Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας

Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου 

Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Χωριανόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας

Βοηθός παραγωγής: Δέσποινα Βενιχάκη

Φωτογράφος: Γιώργος Καλφαμανώλης

Δημιουργία trailer: X SQUARE DESIGN LAB – Φώτης Φωτόπουλος

 

ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Τραγουδούν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης

Συμμετέχει: Σαλίνα Γαβαλά    

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης

και η Λήδα Πρωτοψάλτη 

Eιδικές guest εμφανίσεις (αλφαβητικά):

Μελίνα Ασλανίδου (22 & 23 Ιανουαρίου),

Γιώτα Νέγκα (17 Ιανουαρίου), 

Μπάμπης Στόκας (θα ανακοινωθεί),

Ελένη Τσαλιγοπούλου (29 και 30 Ιανουαρίου)

 

Χορεύουν (αλφαβητικά):

Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας.

 

Φωτογραφίες : Markos Chiotakis