,

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Έφη, από ευτυχία»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης στο θέατρο Αλκμήνη για να παρακολουθήσει την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Έφη, από ευτυχία» με πρωταγωνιστή τον Παύλο Ευαγγελόπουλο. Το radioalchemy.net ήταν εκεί και σας μεταφέρει το κλίμα αυτής της όμορφης βραδιάς.

Το «Έφη, από ευτυχία» είναι ένας θεατρικός μονόλογος της ψυχοθεραπεύτριας Κατερίνας Μαγγανά, εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα. Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Τούμπα όπου ο Φώτης (Παύλος Ευαγγελόπουλος), ένας σαρανταπεντάρης φορτηγατζής που μένει ακόμα με τη μητέρα του, ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του στον ιδιοκτήτη ενός καφενείου (Νικόλας Κλωντίρας). Πρόκειται για μια αφήγηση- εξομολόγηση που ενώνει το κάποτε με το τώρα και έχει αφορμή την παράδοξη επανασύνδεση του Φώτη με τον έρωτα των νεανικών του χρόνων που σημάδεψε τη ζωή του. Επανασύνδεση που ανατρέπει τις εύθραυστες βεβαιότητες που είχε φτιάξει για να μπορεί να συνεχίζει και να αντέχει την καθημερινότητα.

Η ιστορία ακούγεται οικεία και είναι πράγματι αφού ο Φώτης είναι ένας ήρωας της διπλανής πόρτας. Θα μπορούσε να ήταν ο αδερφός μας, ένας κοντινός συγγενής, ακόμη και ο πιο στενός μας φίλος που θα είχε την ανάγκη να μας μιλήσει για να ξαλαφρώσει από τα βάσανα που κουβαλά και εμείς θα είμασταν εκεί για να τον ακούσουμε και να του προσφέρουμε μια μεγάλη αγκαλιά. Ο Φώτης ενώνει τις πληγές όλων μας: ανεκπλήρωτες επιθυμίες, απώλειες, φόβοι για το μέλλον. Ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας αυτού του κειμένου κρύβεται στην ευκολία με την οποία η συγγραφέας μας κάνει να ταυτιστούμε με τον ήρωά της και να τον συμπονέσουμε.

Ο Παύλος Ευαγγελόπουλος ήταν ιδανική επιλογή για το ρόλο του Φώτη. Μπήκε για τα καλά στο πετσί του ρόλου του και κατάφερε να μας πείσει για το δράμα του Σαλονικιού ήρωά του αποδεικνύοντας πως υποκριτικά βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση του. Ξεδίπλωσε με μοναδικό τρόπο και με μια τρομερή αυθεντικότητα τα συναισθήματα του Φώτη κατορθώνοντας να μας συγκινήσει. Στο τέλος, αναζήτησε την κάθαρση του ήρωά του χορεύοντας ένα υπέροχο ζεϊμπέκικο ( εξαιρετικό το τραγούδι της παράστασης που ερμηνεύει ο Γιάννης Πλούταρχος σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Δημήτρη Τσάφα) κάνοντας μας πραγματικά να τον θαυμάσουμε. Τον χειροκροτούσαμε με όλη μας την ψυχή!

Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Μιχάλη Παναγιωτόπουλο. Ο σκηνοθέτης σεβάστηκε απόλυτα το κείμενο της Κατερίνας Μαγγανά και το ανέδειξε κρατώντας χαμηλούς τόνους στην σκηνοθετική του γραμμή. Έδωσε έμφαση στον πρωταγωνιστή του φωτίζοντας περίτεχνα τόσο τα προτερήματα όσο και τις σκοτεινές του στιγμές με αποτέλεσμα ο ήρωας να γίνει τρωτός άρα και αρεστός στα μάτια του θεατή.

Να αναφέρουμε ότι την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τίμησαν με την παρουσία τους και αρκετοί εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τη Γωγώ Μπρέμπου, το Γιώργο Γαλίτη, τη Μαρία Ανδρούτσου, την Κατερίνα Λάσπα και το Θανάση Πάτρα.

Η παράσταση «Έφη από ευτυχία» έχει μια γνώριμη οικειότητα που δεν μπορεί να αφήσει κανένα θεατή ασυγκίνητο. Η ερμηνεία του Παύλου Ευαγγελόπουλου είναι πολύ δυνατή και αυτό από μόνο του είναι ο καλύτερος λόγος για να επισκεφτείτε το θέατρο Αλκμήνη και να την παρακολουθήσετε.

Καλή σας θέαση!