,

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Τζένη και Μαρξ»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Τζένη και Μαρξ» παρακολουθήσαμε το βράδυ της Τρίτης 28 Ιανουαρίου στο θέατρο Olvio. Πλήθος κόσμου και επωνύμων γέμισε το εξαιρετικό αυτό θεατρικό στέκι για να απολαύσει το νέο έργο της Σοφίας Αδαμίδου που βασίζεται στην επιστολογραφία της Τζένης Μαρξ με τον σύντροφό της και επαναστάτη φιλόσοφο Καρλ Μαρξ με την Μαρία Κανελλοπούλου να «κεντάει» στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μέσα από την πληθωρική επιστολογραφία της Τζένης (έχουν διασωθεί συνολικά 320 επιστολές), αναβιώνει μια ιστορική περίοδος από το 1839 έως το 1869, την περίοδο που στην Ευρώπη συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα.Η βαρόνη Τζένη φον Βεστφάλεν, με ρίζες στην υψηλή αριστοκρατία και ο, τέσσερα χρόνια μικρότερός της, σχεδόν άπορος νεαρός φοιτητής Καρλ Μαρξ, γνωρίζονταν από παιδιά. Η ιστορία τους όμως δεν ήταν ένα ρομαντικό παραμύθι. Οι δυo τους υπέφεραν, εξορίστηκαν, δοκιμάστηκαν σκληρά από τη φτώχεια, τις στερήσεις και το «κυνηγητό», χωρίς ποτέ να χάσει η Τζένη το χιούμορ της και την εμπιστοσύνη της στον Καρλ Μαρξ, αλλά και στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Η αδιάλειπτη στήριξή της στο πλευρό του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου του. Τα σημαντικότερα άρθρα και συγγράμματα του Μαρξ, όπως το «Κεφάλαιο» και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο»  πέρασαν από τα χέρια της, αφού είχε αναλάβει να καθαρογράφει και να δακτυλογραφεί τα δυσανάγνωστα χειρόγραφα του συζύγου της.

Μέσα από το κείμενό της, η Σοφία Αδαμίδου φέρνει σε επαφή τον θεατή με την ανθρώπινη πλευρά του επαναστάτη φιλοσόφου επιτρέποντάς του να γίνει κι αυτός μέτοχος σε όσα διαδραματίζονται στην οικογένεια Μαρξ. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό μέσα από το λόγο της συζύγου του Μαρξ να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα και να κατανοήσει έτσι καλύτερα τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει όσα έγραψε. Το κείμενο της συγγραφέως, αν και ανήκει στο δύσκολο μα γοητευτικό είδος του θεατρικού μονολόγου, έχει ροή, υπόσταση και βασικό λόγο ύπαρξης.

Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, βραβευμένη με το φετινό «βραβείο Κουν» της Ένωσης Κριτικών, η οποία ομολογουμένως έχει κάνει κι εδώ εξαιρετική δουλειά. Με αρωγό της τους στοχευμένους και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του Νίκου Βούλγαρη αλλά και τη σπουδαία πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη που ενώνει το ταξίδι των αναμνήσεων της πρωταγωνίστριας, η σκηνοθέτις έστησε μια ογδοντάλεπτη παράσταση μεταφέροντάς μας σε μια ολότελα διαφορετική εποχή όπου πρωταγωνιστεί η ανάγκη για ιδανικά. Ο ευρηματικός τρόπος που δόμησε την παράσταση ανάμεσα σε Τρίερ, Παρίσι, Βρυξέλλες και Λονδίνο, τα μέρη – σταθμούς δηλαδή που έζησε και μεγαλούργησε πνευματικά ο Μαρξ αλλά και η μαεστρία με την οποία ανέδειξε το ψυχικό μεγαλείο και το εύρος των συναισθημάτων της Τζένης είναι μόνο μερικούς από τους χειρισμούς της που κέρδισαν την εκτίμηση και το σεβασμό μας. Της αξίζουν συγχαρητήρια!

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τζένης απολαύσαμε την εξαιρετική Μαρία Κανελλοπούλου που μετά από μερικά χρόνια απουσίας από το θεατρικό σανίδι, κάνει φέτος ένα δυναμικό υποκριτικό come back. Ιδεολογικά και υποκριτικά, ο ρόλος της Τζένης της ταιριάζει πολύ και η έμπειρη ηθοποιός τον «ντύθηκε» με μεγάλη ευλάβεια και στοργή. Με την  συναισθηματική της ερμηνεία, η Μαρία Κανελλοπούλου κέρδισε το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν και αρκετοί συνάδελφοί της, κάνοντας μπροστά στα μάτια μας μια κατάθεση ψυχής και ξεδιπλώνοντας το μεγαλείο του χαρακτήρα της ηρωίδας της.

Δίπλα της βρίσκεται επί σκηνής, ο Γιώργος Παππάς ενσαρκώνοντας το νεαρό Καρλ Μαρξ και ερμηνεύοντας το τραγούδι που έγραψε για την παράσταση ο Σταμάτης Κραουνάκης. Δυστυχώς, η απειρία του νεαρού ηθοποιού ήταν εμφανής και η παρουσία του δεν θύμιζε σε τίποτα την δυναμική προσωπικότητα του σπουδαίου επαναστάτη.

Ιδιαιτέρως προσεγμένα βρήκαμε τόσο τα κοστούμια όσο και τα σκηνικά που επιμελήθηκε για την παράσταση η Μαρίλια Λέζου. Τα σκηνικά ήταν χωρισμένα σε θεματικές ενότητες με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο και τα κοστούμια εποχής αντιπροσώπευαν πλήρως τις απαιτήσεις του έργου.

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης παρακολούθησε πλήθος ηθοποιών αλλά και αρκετοί πρωταγωνιστές από το τηλεοπτικό «Καφέ της Χαράς» που ήρθαν να τιμήσουν την συνάδελφό τους με την παρουσία τους και να την στηρίξουν στο νέο υποκριτικό της βήμα. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τον Χάρη Ρώμα, την Άννα Χατζησοφιά, την Φωτεινή Ντεμίρη, τον Βασίλη Χαλακατεβάκη, τον Περικλή Λιανό, την Έφη Ρασιά, την Μαίρη Ραζή, τον Τάσο Σωτηράκη, τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, τον Παναγιώτη Μπουγιούρη, τον Γιώργο Μπανταδάκη και την Ευδοκία Σουβατζή.

Η «Τζένη και Μαρξ» είναι μια φροντισμένη παράσταση μπολιασμένη με αγάπη και επαναστατικό αέρα μιας άλλης εποχής. Αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία και να την ενσωματώσετε στην πολιτιστική σας ατζέντα.

Καλή σας θέαση!