,

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Βαλπούργη- Η ιστορία μιας μάγισσας»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Στο θέατρο Olvio βρεθήκαμε το απόγευμα του Σαββάτου μαζί με πλήθος κόσμου και καλλιτεχνών για να παρακολουθήσουμε την επίσημη πρεμιέρα της χοροθεατρικής παράστασης «Βαλπούργη – Η ιστορία μιας μάγισσας» σε σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου.

Η «Βαλπούργη – Η ιστορία μιας μάγισσας» είναι ένα εικαστικό χοροθεατρικό έργο σε κείμενο του Φώτη Θαλασσινού που αποτελεί ύμνο και φόρο τιμής στις γυναίκες που βασανίστηκαν και καταπιέστηκαν άδικα εδώ και αιώνες. Το πνεύμα της μάγισσας Βαλπούργης περνάει μέσα από ζωές γυναικών που έχουν αδικηθεί για λόγους φύλου και συμπάσχει μαζί τους. Συζεί με τις ψυχές τους, αγωνίζεται με τις αγωνίες τους, σβήνει μαζί τους ή ακόμη και χάνεται. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα τέτοιο πέρασμα, η μάγισσα ζει μερικές έντονες στιγμές μετάβασης πριν μπει στο επόμενο πρόσωπο.

Πρόκειται για ένα έντονα συναισθηματικό έργο που θέτει στο μικροσκόπιο τα αιώνια παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα που καταλήγουν συνήθως εις βάρος των γυναικών. Το κείμενο του Φώτη Θαλασσινού είναι ιδιαιτέρως στοχευμένο και κρύβει ωμές αλήθειες για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, αλήθειες που δυστυχώς σε μερικά κράτη ισχύουν μέχρι σήμερα.

Επί σκηνής, απολαύσαμε τη Λαμπρινή Γκόλια και τον Περικλή Σκορδίλη, οι οποίοι ενσάρκωσαν χορευτικά και υποκριτικά όλους τους ρόλους που απαιτούσε το έργο. Η Λαμπρινή Γκόλια ερμήνευσε το ρόλο της Βαλπούργης αλλά και όλων των υπολοίπων ταλαιπωρημένων γυναικών στις οποίες μεταπηδά το πνεύμα της μάγισσας. Η σπουδαία performer μεταλλάχτηκε από μάγισσα Βαλπούργη σε ζωγράφο,μουσικό, ηθοποιό και ανήλικη πόρνη με μια τρομερή φυσικότητα και ευκολία, γεγονός που αποδεικνύει το ταλέντο αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλλει για αυτόν τον τόσο ξεχωριστό ρόλο. Αναμφισβήτητα, το αποτέλεσμα την καταξιώνει καλλιτεχνικά. Ο Περικλής Σκορδίλης συνόδεψε τη Λαμπρινή στη σκηνή σε μια ιδιαίτερη χορευτική αναμέτρηση γεμάτη εντάσεις, πάθος και γεωμετρικές κινήσεις. Το θέαμα ήταν απολαυστικό.

Η Φένια Αποστόλου υπογράφει τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες της παράστασης επιχειρώντας μια τολμηρή προσέγγιση στο όλο εγχείρημα. Η σκηνοθέτης «πάντρεψε» αρμονικά το κείμενο του έργου με το σύγχρονο χορό, ένα είδος άρρηκτα συνδεδεμένο με το έδαφος που εξυπηρετεί πλήρως τα παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Η Φένια Αποστόλου πέρασε στο κοινό τα μηνύματα και τους συμβολισμούς που επιθυμούσε κατορθώνοντας να διατηρήσει παράλληλα την απαιτούμενη ρυθμική ισορροπία στην παράσταση. Το αποτέλεσμα φυσικά την δικαιώνει.

Αρωγοί στο όλο εγχείρημα στάθηκαν τόσο τα εντυπωσιακά κοστούμια που επιμελήθηκε η Άση Δημητρολοπούλου και έντυσαν τις διαφορετικές ηρωίδες του έργου όσο και οι υπέροχοι φωτισμοί της Ευδοκίας Βεροπούλου που λειτούργησαν καταλυτικά στην εξέλιξη της παράστασης.

Αν ψάχνετε να παρακολουθήσετε κάτι συμβατικό και συνηθισμένο, η παράσταση «Βαλπούργη- Η ιστορία μιας μάγισσας» δεν είναι για εσάς. Πρόκειται για ένα έργο που θα σας αφυπνίσει και θα σας προβληματίσει δίνοντας μια γροθιά στο στομάχι για όσα συμβαίνουν γύρω μας σχετικά με τη βία ενάντια των γυναικών και κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε.

Καλή σας θέαση!