,

Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης «Φαίδρα Άτοπος»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή του κοινού στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, ήρθε η στιγμή να απολαύσουν και οι θεατές της Αθήνας μια παράσταση με ψυχή και έντονο συναισθηματικό φορτίο. Ο λόγος για το «Φαίδρα Άτοπος», το συγκλονιστικό μονόλογο της Δήμητρας Μήττα που έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη Κυριακή στο φιλόξενο χώρο του θεάτρου Εν Αθήναις σε σκηνοθεσία του Αντώνη Καραγιάννη με την Ηρώ Μουκίου στον ομώνυμο ρόλο.

Το «Φαίδρα Άτοπος»  είναι ένας μονόλογος για τη γυναικεία ψυχή, τον έρωτα και τις βλαβερές συνέπειες του, τη σάρκα και τις αδυναμίες της. Η παράσταση με αφορμή το μύθο της Φαίδρας επιχειρεί μια ανατομία στα σκοτάδια της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια της. Πόσο η μοίρα μας κατευθύνει; Έχουμε εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας τελικά; Τι σημαίνει «ηθική» και πώς διαμορφώνεται ανά τους αιώνες; Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της αμιγούς λογικής, θα την καταδικάζαμε; Ερωτήματα που η ίδια η αντιηρωίδα θέτει στον εαυτό της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τα στρεβλά της ζωής της.

Το κείμενο της Δήμητρας Μήττα είναι ορμητικό και κυλάει μέσα στις ψυχές των θεατών σα γάργαρο νερό. Ίσως αυτός να ήταν και ο σκοπός του παραληρηματικού της λόγου. Η κάθαρση. Το ξεκαθάρισμα ιστοριών που δεν ήρθαν ποτέ στο απόλυτο φως. Το κείμενό της συνδιάζει το λυρισμό, το χιούμορ, τον κυνισμό, τον ρεαλισμό και την τραγωδία ξεδιπλώνοντας το γυναικείο ψυχισμό από άκρη σ’άκρη. Η δομή του λόγου της μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Θερμά συγχαρητήρια!

Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται ο Αντώνης Καραγιάννης. Στη ουσία, ο σκηνοθέτης έστησε ένα ρεσιτάλ για δυο σολίστ. Μια ηθοποιό και ένα μουσικό, τον Γιάννη Ξανθούλη που συμπράττει με την Ηρώ Μουκίου επί σκηνής με τις μελωδίες αρχαίας επτάχορδης λύρας. Το εύρημά του ήταν ευφυές αφού γέμισε το λόγο της πρωταγωνίστριας υπογραμμίζοντας μουσικά την ουσία του αλλά ταυτόχρονα της έδωσε και την ευκαιρία να πάρει τις απαραίτητες ανάσες της κάνοντας έτσι πιο διακριτές τις ενότητες του έργου.

Τί να πει κανείς για την Ηρώ Μουκίου; Την είχαμε απολαύσει και παλιότερα στο θέατρο και κάθε φορά καταφέρνει να μας μαγεύει με το πάθος και την υποκριτική της δεινότητα. Ο ρόλος της Φαίδρας της ταιριάζει γάντι αφού η ηθοποιός έχει ένα μοναδικό τρόπο να κατακτά κάθε υποκριτική πρόκληση δουλεύοντας μεθοδικά σε κάθε νέο της θεατρικό εγχείρημα. Ως Φαίδρα, ακροβατεί κυριολεκτικά σε μια δοκό ισορροπίας βιώνοντας στο έπακρο τα πάθη που ταλανίζουν την ηρωίδα της. Μας άρεσε πολύ η προσέγγισή της.

 Δίπλα της, επί σκηνής βρίσκεται ο εξαιρετικός Γιάννης Ξανθούλης συμπληρώνοντας την παράσταση με τις μελωδίες αρχαίας επτάχορδης λύρας, ένα μουσικό όργανο που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο θέατρο μετά από 1600 χρόνια. Μια σπουδαία στιγμή και για τους δυο καλλιτέχνες που όμως νιώσαμε πως γινόταν αμήχανη σε κάποια σημεία του έργου. Ας λάβουμε όμως υπόψιν μας και το άγχος της πρεμιέρας.

Τέλος, αξίζει ν’αναφέρουμε τους ORI M & ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ που επιμελήθηκαν το έξυπνο και λειτουργικό κοστούμι της πρωταγωνίστριας, ένα ρούχο πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ρόλου της.

Την πρεμιέρα της παράστασης τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος δημοσιογράφων και κοσμικών. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε την Αιμιλία Υψηλάντη, τον Μανούσος και την Μαρία Μανουσάκη, τον Κωνσταντίνο Κασπίρη, τον Γιάννη Ζουγανέλη, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, τον Τάσο Σωτηράκη, τον Γιάννη Χαλβατζάρα, τον Ορέστη Τσαγκ, την Κρίστι Παπαδοπούλου, τον  Χρήστο Ναούμ και τον Βασίλη Ευταξόπουλος.

Στο σύνολό της, η «Φαίδρα Άτοπος» είναι μια παράσταση λυτρωτική που αξίζει να παρακολουθήσετε αγγίζοντας τα όρια της ανθρώπινης επιθυμίας. Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας είναι καθηλωτική!

Καλή σας θέαση!