“ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙ” του Frank McGuinness στο θέατρο Βεάκη

Κάποιος να με Προσέχει

(Someone who’ll watch over me)

Frank McGuinness 2η χρονιά

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Ερμηνεία:

Αντίνοος Αλμπάνης Σωτήρης Σκάντζικας Δημήτρης Παπαγεωργίου

Θέατρο Βεάκη Τελευταίες 10 παραστάσεις έως 3 Ιανουαρίου 2024

Ολοκληρώνονται με μεγάλη επιτυχία στις 3 Ιανουαρίου 2024 οι παραστάσεις του έργου «Κάποιος να με προσέχει» του Frank McGuinness σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, στο θέατρο Βεάκη. Στη συνέχεια η παράσταση θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία, όπου θα παίζεται από την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024.

Oι τελευταίες 10 παραστάσεις είναι:

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, 4, 11 & 18 Δεκεμβρίου

Τρίτη 28 Νοεμβρίου, 5, 12 & 19 Δεκεμβρίου

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου & 3 Ιανουαρίου

Το έργο

«Ήταν ένας Άγγλος, ένας Αμερικανός κι ένας Ιρλανδός σ’ ένα κελί στο Λίβανο. Τι, το ξέρετε; Όχι, ε;»

Οι τρεις πρωταγωνιστές της αληθινής ιστορίας που συγκλόνισε τον κόσμο είναι οι ήρωες του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου του Ιρλανδού Frank McGuinness, «Κάποιος να με Προσέχει». Οι τρεις ηθοποιοί, Αντίνοος Αλμπάνης, Σωτήρης Σκάντζικας, Δημήτρης Παπαγεωργίου και η σκηνοθέτις Αθανασία Καραγιαννοπούλου -όλοι απόφοιτοι του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν- διηγούνται μια ιστορία εγκλεισμού όπου… «Ο Παράδεισος είναι ο άλλος».

Το έργο στρέφεται γύρω από τους τρεις Δυτικούς ομήρους που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και τη μόνιμη αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Το «Κάποιος να με προσέχει» διαδραματίζεται την εποχή που τρομοκράτες και επαναστατικές ομάδες έκαναν τυχαίες και αιφνίδιες απαγωγές. Ο Frank McGuinness περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν οι τρεις άντρες για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, υμνεί την αγάπη που ξεπερνά εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές, φωτίζει τον τρόπο που ο καθένας συμπεριφέρεται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους και δείχνει τη συνταραχτική πραγματικότητα όταν ο αναπόφευκτος χωρισμός θα έρθει.

Η πανανθρώπινη αυτή ιστορία των τριών ομήρων μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων, διερευνά τις στρατηγικές επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε συνθήκες τρόμου και μας υπενθυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι. Το έργο ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς. Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους.

Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Η παράσταση υμνήθηκε από τους κριτικούς και απέσπασε 6 βραβεία στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης: Καλύτερης Παράστασης 2023 – Σκηνοθεσίας (Αθανασία Καραγιαννοπούλου) – Α’ Ανδρικού ρόλου (Αντίνοος Αλμπάνης) -Ερμηνευτικού συνόλου – Φωτισμών (Λευτέρης Παυλόπουλος) και το Α’ Βραβείο Κοινού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνικά/Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός Σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Παπαθανασίου

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Παραγωγή: Θέατρο «Αυλαία» – Θεσσαλονίκη

ΕΡΜΗΝΕΙΑ:

Αντίνοος Αλμπάνης, Σωτήρης Σκάντζικας, Δημήτρης Παπαγεωργίου

INFO

ΠΟΥ: Θέατρο ΒΕΑΚΗ

Στουρνάρη 32 Τηλ. 2105223522

ΠΟΤΕ: Τελευταίες παραστάσεις 3 Ιανουαρίου 2024

Δευτέρα 27/11, 4/12, 11/12, 18/12

Τρίτη 28/11, 5/12, 12/12, 19/12

Τετάρτη 27/12, 3/1

ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 λεπτά

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.ticketservices.gr/event/kapoios-na-me-prosexei-theatro-veaki

& στο Ταμείο του Θεάτρου