Ξανθούλα Ντακοβάνου Lamenta στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ξανθούλα Ντακοβάνου

Lamenta

Από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου στη world jazz

«Μια μουσική ευτυχία» Le Monde

«Μουσική μαγική, αλλά και avant-garde » Τélérama

27 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αφού απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο και διακρίθηκε σε παγκόσμια world music charts, το μουσικό έργο «Lamenta» της Ξανθούλας Ντακοβάνου, που κυκλοφόρησε το 2021 σε όλο τον κόσμο από τη γαλλική εταιρία Quart de Lune, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 27 Δεκεμβρίου 2022 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το έργο έχει τη στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από την Ήπειρο στην Αβινιόν, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και πάλι πίσω, ο δίσκος εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου και ιδιαιτέρως το μοιρολόι, με επιρροές post-rock και world jazz. Διανύει έτσι ένα μουσικό ταξίδι που πραγματεύεται την απώλεια και το ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής από τον πόνο του αποχωρισμού μέχρι την κάθαρση, οδηγώντας εν τέλει σε ένα εκστατικό γλέντι επί σκηνής.

Το έργο χορογραφήθηκε από τους Βέλγους χορογράφους Koen Augustijnen και Rosalba Torres Guerrero (Siamese Cie) κι έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

Στην παράσταση αυτή παρουσιάζεται ζωντανά η μουσική του δίσκου, με έντεκα καλλιτέχνες επί σκηνής. Με την Ξανθούλα Ντακοβάνου στη φωνή, ιδιαίτερος προσκεκλημένος είναι ο Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο, καβάλ) ενώ παίζουν οι εξαιρετικοί Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Παναγιώτης Κατσικιώτης (τύμπανα), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, καβάλ), Αλέξανδρος Ριζόπουλος (κρουστά), Δημήτρης

Τσεκούρας (μπάσο), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο, φωνή), Λευκοθέα Φιλιππίδη (φωνή) και Στέφανος Φίλος (βιολί). Παρουσιάζεται ακόμα, για πρώτη φορά στην Αθήνα, αυθεντική χορογραφία του Ταξιάρχη Βασιλάκου πάνω στο κομμάτι του δίσκου «Leventis». Στο δίσκο «Lamenta» εκτός από τους καταξιωμένους έλληνες μουσικούς συμμετέχει και ο παγκοσμίου φήμης jazzman Magic Malik (φλάουτο, φωνή).

Η παρουσίαση του έργου στην Αθήνα θα επιτρέψει στο «Lamenta» να αποκτήσει και στη χώρα μας το κοινό που του αξίζει.

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι τραγουδίστρια και συνθέτιδα με διεθνή καριέρα, έχοντας στο ενεργητικό της τρεις προσωπικούς δίσκους που έχουν εκδοθεί στο Παρίσι και 13 δίσκους ως προσκεκλημένη ερμηνεύτρια ανά την Ευρώπη. Το ιδιαίτερο ρεπερτόριο που τραγουδάει είναι οι φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου και η συνθετική της δραστηριότητα βασίζεται στη νέα μουσική δημιουργία με βάση αυτές τις παραδόσεις. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγνωρισμένη Μουσικοθεραπεύτρια (MA, Πανεπιστήμιο Σορβόννης Παρίσι 5) και Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης και Ψυχοπαθολογίας πάνω στο ιδιαίτερο αντικείμενο “Μουσική και Ψυχανάλυση” (PhD, Πανεπιστήμιο Σορβόννης Παρίσι 7) ενώ εργάζεται κλινικά στο χώρο της Ψυχιατρικής. Συνεργάζεται διδακτικά με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Παρίσι 5, το Πανεπιστήμιο της Ναντ Γαλλίας και το ΕΚΠΑ κι έχει γράψει αρκετά επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά γύρω από το αντικείμενο ΄Φωνή και Ψυχανάλυση’ και ‘Μουσική και Ψυχανάλυση’. Ακόμα, διευθύνει καλλιτεχνικά το μουσικό κομμάτι της εταιρίας ΜΟΥΣΑ στην Αθήνα, καθώς και το Φεστιβάλ Κεράσοβο στην Ήπειρο.

Info: Ξανθούλα Ντακοβάνου “Lamenta”. Από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου στη world jazz. 27 Δεκεμβρίου. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ώρα έναρξης: 21.00. Είσοδος 15 ευρώ και 12 ευρώ μειωμένο.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, 177 78

Τηλέφωνο: 21 0341 8550

Gredits

Φωτό Ξανθούλα Ντακοβάνου: credit Nestor Sotirchos.

Φωτό εξωφύλλου του δίσκου, credit @RacasseStudio

Φωτό χορού credit Heloϊse Faure.