Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ

«Η ΑΦΡΟΔΙΤΗΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ»
 
 Λεοπόλντ φον Ζάχερ-Μαζόχ
 
ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη
…με τους Θανάση Κουρλαμπά & Αμαλία Νίνου
 
 ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 28 Νοεμβρίου
 
Ενα έργο που υπενθυμίζει ότι η σεξουαλικότητα πάνωαπό όλα είναι μια πνευματική κατάσταση: και αυτά που λαχταράειτο πνεύμα δεν εξηγούνται πάντοτε λογικά, απλά βιώνονται!
Η Happy Productions παρουσιάζει στο Θέατρο Άνεσις,σε σκηνοθεσία Θανάση Κουρλαμπά, το αριστούργημα του ΛέοπολντΦον Ζάχερ-Μαζόχ «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ» (Venus im Pelz),σε μετάφραση Νικολέτας Κοτσαηλίδου, εικαστική επιμέλειαΓιάννη Μετζικώφ και πρωτότυπη μουσική Γιάννη Οικονόμου.
Στο βραβευμένο έργο του Μαζόχ, γραμμένο το 1870, παρακολουθούμετην ερωτική σχέση του Σεβερίν (Θανάσης Κουρλαμπάς), ενός γοητευτικού γαιοκτήμονα, με την Βάντα (Αμαλία Νίνου), μια εικοσιτετράχρονη χήρα.Η εκρηκτική συνάντησή τους σε ένα απομονωμένο θέρετρο των Καρπαθίωνθα γίνει το πεδίο μάχης ενός οριακού έρωτα.
Ο Σεβερίν φαντασιώνεται την Βάντα στο ρόλο της πανέμορφης, ψυχρής, αυταρχικής Αφροδίτης, μιας ιδεατής γυναίκας αφιερωμένης στο κυνήγιτης ηδονής. Την παρασύρει σ’ ένα παιχνίδι ψυχολογικής και φυσικής βίας, ξυπνώντας μέσα της την επιθυμία για επιβολή. Σταδιακά και με δικήτου παρότρυνση μετατρέπεται σε πιστό υπηρέτη της εκχωρώντας τηςτο δικαίωμα να αποφασίζει για οτιδήποτε τον αφορά, να τον κακοποιεί ψυχολογικά και να τον βασανίζει σωματικά.
Αντίπαλον δέος του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, πολέμιος του αντισημιτισμού, υπέρμαχος του φεμινισμού, απλώς ηδονιστής ή ένας παρεξηγημένος λογοτέχνης, ο Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ γράφει ένα έργο που,ενάμιση αιώνα αργότερα, συνεχίζει να σοκάρει με την σκληρότητα και την απλότητά του. Η Αφροδίτη με την Γούνα όμως, δεν είναι μόνο μία ιστορία ηδονής και πόνου. Είναι κυρίως μία ιστορία οριακού πάθους και αγάπης.Και όπως κάθε τέτοια ιστορία και στην αληθινή ζωή, θέτει τους ήρωες τηςσε μία δίνη και τους αφήνει έρμαια απέναντι στην τρικυμία του αδηφάγου αλλά και πολύτιμου Έρωτα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαζόχ «δάνεισε» το όνομά του στη λέξη μαζοχισμός(το 1893, προς έκπληξη και μάλλον δυσαρέσκεια του συγγραφέα,ο ψυχίατρος Ρίχαρντ φον Κραφτ-Έμπιγκ έχοντας την Αφροδίτη στο επίκεντρο,δημιουργεί τον όρο «μαζοχισμός»), ούτε ότι οι Velvet Undergroundείχαν τραγούδι στο ιστορικό τους ντεμπούτο το 1967 με τίτλο Venus in furs, ούτε φυσικά ότι ο Ρόμαν Πολάνσκι γύρισε ταινία βασισμένηστους διαλόγους του βιβλίου το 2013…