«Ο Πελεκάνος» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Μικρό Broadway

«Ο Πελεκάνος»

του Αυγούστου Στρίντμπεργκ

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Ρόχας

Πρεμιέρα: Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

 

Ο μύθος του πελεκάνου, που σκίζει με το ράμφος του το στήθος του για να ταΐσει με το αίμα του τα πεινασμένα του μικρά, γίνεται στα χέρια του τραγικού Στρίντμπεργκ όργανο, για να παρουσιάσει – σε αντιδιαστολή – τη διαστροφική και εγωιστική φύση μιας μάνας, που όχι μόνο δεν νοιάζεται ουσιαστικά για την ανατροφή των παιδιών της, αλλά τους στερεί ακόμα κι αυτή την τροφή, τη θέρμανση, και γενικά τα στοιχειώδη που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για ν’ αναπτυχθεί.

 

Αυτή η δεσποτική μάνα (Γωγώ Ατζολετάκη) και τα δυο της παιδιά, η Γκέρντα (Αθηνά Λάτση) και ο Φρέντερικ (Νίκος Αμπουσαάρ) είναι οι βασικοί ένοικοι ενός παγωμένου σπιτιού, με τον νεκρό πατέρα (Χρήστος Φωτίδης) να στοιχειώνει το σπίτι σαν φάντασμα, απών και όμως συνεχώς παρών.

 

Αυτό το σπίτι όμως, που το δέρνουν οι άνεμοι, κρύβει φρικτά και ανομολόγητα μυστικά. Πώς πέθανε, αλήθεια, ο πατέρας; Μήπως έπαθε εγκεφαλικό, όταν πληροφορήθηκε πως η γυναίκα του ήταν τρελά ερωτευμένη με τον γοητευτικό υπολοχαγό Άξελ (Λεωνίδας Αργυρόπουλος), ο οποίος ήταν αρραβωνιαστικός της κόρης τους;

 

Και μήπως η γυναίκα του (η μητέρα) για να αποφευχθεί ένα σκάνδαλο, έσπευσε -αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα – να παντρέψει την κόρη της με τον Άξελ; Διεκδικώντας, όμως, το δικαίωμα να εξακολουθήσει την ερωτική σχέση μαζί του;… Να συνεχίσει, δηλαδή, να είναι ερωμένη του άντρα της κόρης της!

 

«Σε πολλά σπίτια συμβαίνουν αυτά, αλλά καλό είναι να μη βγαίνει τίποτα προς τα έξω» λέει σε μια κρίση ειλικρίνειας η «μητέρα» του έργου. Μόνο που τόσο βαριά και τόσο ένοχα μυστικά δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν για πολύ. Κάποια στιγμή σπάει το απόστημα, τα παιδιά μαθαίνουν τις αλήθειες, και τότε επέρχεται η κάθαρση.

Η ταυτότητα της παράστασης

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Ρόχας

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πλατάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Kreutz

Μουσικές επιλογές: Αλέξης Σπανίδης

Κατασκευή κοστουμιών : Άννα Σούλη

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Φωτογράφιση: Μάνος Βλαστός

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Γωγώ Ατζολετάκη, Χρήστος Φωτίδης, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Αθηνά Λάτση, Νίκος Αμπουσαάρ

Πληροφορίες

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Χώρος:

Μικρό Broadway (Αίθουσα Μάνος Κατράκης), Αγίου Μελετίου 61Α, Αθήνα, τηλ.: 210 8654787

 

Ημέρες και ώρες παράστασης:

Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 18.15

 

Τιμές εισιτηρίων:

Ζώνη Α: 16 ευρώ

Ζώνη Β: 12 ευρώ

Ζώνη Γ: 8 ευρώ

 

Προπώληση εισιτηρίων εδώ: https://www.viva.gr/tickets/theater/augoustou-strintmpergk-o-pelekanos/

 

Κρατήσεις: Ταμείο θεάτρου (τηλ.: 210 8654787)