Διδώ Σωτηρίου: Νέο βιβλίο με άγνωστα κείμενά της

Διδώ Σωτηρίου: Νέο βιβλίο με άγνωστα κείμενά της

Ανέκδοτα κείμενα της Διδώς Σωτηρίου πρόκειται να συγκεντρωθούν σε τόμο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος το 2019.

Τα κείμενα αυτά αφορούν κυρίως στον ρόλο του συγγραφέα ως πνευματικού ανθρώπου και ως οργανικού διανοούμενου. Αναφέρονται επίσης: στην άντληση της θεματολογίας, στη σχέση του συγγραφέα με το κοινό του και στο πώς ο συναισθηματικός κόσμος του αντανακλάται στη λογοτεχνία του, όπως και στον κοινωνικό ρόλο του βιβλίου. Τα χειρόγραφα περιλαμβάνουν ομιλίες και διαλέξεις της συγγραφέως, καθώς και σκόρπιους συλλογισμούς.

Το υλικό βρέθηκε σε κιβώτια και  πατάρια, ή ακόμα και μέσα σε τοίχους, στους τόπους διαμονής της Διδώς Σωτηρίου (οδός Κοδριγκτώνος – Κυψέλη, οδός Υφασίου – Άνω Ιλίσια, Βασιλικά Ιστιαίας). Σήμερα περιλαμβάνεται στη συλλογή του Ε.Λ.Ι.Α. Η αρχική ταξινόμησή του έγινε από τη βιβλιοθηκονόμο Σοφία Μπόρα. Μια πρώτη επιλογή των κειμένων ξεκίνησε ο ανιψιός και δικαιούχος του έργου της συγγραφέως, Νίκος Μπελογιάννης.

Η ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Έρη Σταυροπούλου θα έχει το δύσκολο έργο της ανασύνθεσης του βιβλίου και της συνολικής επιμέλειας από το υλικό που προαναφέρθηκε.

Θα είναι το πέμπτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει μετά τον θάνατο της Διδώς Σωτηρίου (2004) από τις εκδόσεις Κέδρος. Έχουν προηγηθεί η συλλογή διηγημάτων Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (2004), τα μυθιστορήματα Τα παιδιά του Σπάρτακου (2011), Ηλέκτρα (2014) και, τέλος, η μελέτη Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου (2009).