,

Είδαμε την παράσταση «Ο Κύκλος»

Είδαμε την παράσταση «Ο Κύκλος»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Πότε κλείνει ένας κύκλος στη ζωή μας; Όταν παίρνουμε εκδίκηση για κάτι κακό που μας έχει συμβεί στο παρελθόν; Όταν επιστρέφει το χαμόγελο στα χείλη μας μετά από μια σκοτεινή περίοδο κατάθλιψης ή μήπως όταν η ίδια η ζωή επιλέγει να αποδώσει δικαιοσύνη και να κλείσει τις πληγές για όσα μας στέρησε; Τη δική του εκδοχή δίνει στο θέατρο Σταθμός ένας εξαιρετικός θίασος στην παράσταση «Ο Κύκλος» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αϊβάζη. Την παρακολουθήσαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

«Ο Κύκλος» είναι το νέο θεατρικό έργο του Δημήτρη Μητρόπουλου σε προσαρμογή- διασκευή κειμένου του Γιάννη Αϊβάζη. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία με γρήγορους ρυθμούς, ανατροπές και εναλλαγές συναισθημάτων από την κωμωδία στο δράμα. Ένας σαρανταπεντάρης μικροαστός (Γιώργος Κοψιδάς) ξαφνικά χάνει τα πάντα και αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Όμως σαν από μηχανής θεός, ο δικηγόρος της πρώην γυναίκας του (Δημήτρης Γιώτης), του δίνει την λύση μη ξέροντας τις προθέσεις του. Το μπέρδεμα όμως στη ζωή του θα το φέρει μια απρόσμενη επίσκεψη από την Τουρκία (Burak Hakki) που θα του αλλάξει τη ζωή. Θα του φέρει την αλήθεια και ξεκαρδιστικές συναντήσεις με απίθανους χαρακτήρες (Κατερίνα Τσάβαλου, Ευγενία Παναγοπούλου, Κώστας Φραγκολιάς, Νίκος Κερασιώτης).

Ο κύκλος της ζωής είναι πάντα απρόβλεπτος όπως απρόβλεπτα ήταν και όλα αυτά που είδαμε να διαδραματίζονται επί σκηνής. Βγάζουμε το καπέλο στο Γιάννη Αϊβάζη που κατάφερε να στήσει τόσο μια ωραία κωμωδία προσφέροντας αβίαστα το γέλιο στους θεατές όσο και να φορτίσει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα με σκιές και παύσεις γεμάτες από τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών. Έκανε μια προσεγμένη δουλειά δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες και μας εξέπληξε πραγματικά πολύ ευχάριστα.

Πολύτιμοι βοηθοί σε όλο του το εγχείρημα είναι χωρίς αμφιβολία η εξαιρετικοί πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Ίσαρη, τα πλούσια κοστούμια που επιμελήθηκε ο ενδυματολόγος Κλέων Φυσέκης όπως και οι στοχευμένοι φωτισμοί του Νίκου Βούλγαρη που κατόρθωσαν να βάλουν τις βάσεις για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ατμόσφαιρα.

Όσο για τους ηθοποιούς, μας άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις στο σύνολό τους. Αναμφισβήτητα, η ερμηνεία του Γιώργου Κοψιδά είναι μεστή, στοχευμένη, γεμάτη συναισθήματα και κατάφερε να μας συγκινήσει και να μας κάνει να ταυτιστούμε μαζί του. Ο ηθοποιός έχει μελετήσει πολύ για να αποδώσει το ρόλο του και αυτό φαίνεται στη σκηνή. Η γοητευτική παρουσία του Burak Hakki μόνο στα συν της παράστασης μπορεί να θεωρηθεί. Ο ηθοποιός που είναι πασίγνωστος από τις συμμετοχές του σε τουρκικές σειρές, ξεδίπλωσε στην παράσταση την κωμική πλευρά του υποκριτικού του ταλέντου. Μας άρεσε πολύ που τον είδαμε σε κάτι τόσο διαφορετικό! Μάλιστα, ο ηθοποιός σε αρκετά σημεία του έργου μιλάει ελληνικά. Η προσπάθειά του είναι αξιέπαινη όπως είναι αντίστοιχα και η προσπάθεια της Ευγενίας Παναγοπούλου να μιλήσει τούρκικα. Η γλυκιά παρουσία της ηθοποιού επί σκηνής έκανε στα μάτια μας το ρόλο της κόρης του πρωταγωνιστή ακόμη πιο συμπαθητικό.

Ξεχωρίσαμε επίσης την ερμηνεία της Κατερίνας Τσάβαλου, της οποίας ο ρόλος είχε τα περισσότερα κωμικά στοιχεία. Η ηθοποιός αλώνιζε στη σκηνή με τρομερή άνεση κάνοντας τους θεατές να κρέμονται από τα χείλη της. Σπάνια καταφέρνει κάτι τέτοιο κανείς και της αξίζουν χίλια μπράβο. Ο Δημήτρης Γιώτης με τη σειρά του ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στον άχαρο ρόλο του κακού της υπόθεσης. Δεν τον είχαμε ξαναπαρακολουθήσει στο παρελθόν και ομολογούμε πως κατάφερε να κερδίσει το δύσκολο στοίχημά του. Συμπαθής η σύντομη εμφάνιση του Κώστα Φραγκολιά ως άτακτου Ρούλη στη σκηνή όπως και ο γλυκύτατος Νίκος Κερασιώτης που με την παρουσία του καρφίτσωσε ένα χαμόγελο στα χείλη μας.

Το μόνο αγκάθι στην όλη παράσταση ήταν το κείμενο του Δημήτρη Μητρόπουλου. Στα ¾ του έργου καταλάβαμε ως θεατές πως παρακολουθούμε μια άκρως ευχάριστη κωμωδία που μας έκανε να περάσουμε καλά. Ξαφνικά όμως το κλίμα άλλαξε, το έργο μετατράπηκε σε δράμα, πράγμα όχι απαραίτητα κακό, χωρίς ωστόσο να καλυφθούν κάποια σεναριακά κενά αφήνοντάς μας στο τέλος με την απορία του τί ακριβώς συνέβη.

Πάντως, στο σύνολό του πρόκειται για ένα έργο που αξίζει να παρακολουθήσετε.  Θα περάσετε καλά.

Καλή σας θέαση!